Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗΠΑ: Κέρδη ρεκόρ για τις τράπεζες παρά τον κορωνοϊό, αλλά τα χειρότερα έρχονται

ΗΠΑ: Κέρδη ρεκόρ για τις τράπεζες παρά τον κορωνοϊό, αλλά τα χειρότερα έρχονται
Κέρδη ρεκόρ για τις τράπεζες παρά τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ λόγω Fed
Κέρδη ρεκόρ σημειώνουν οι τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παρά την πανδημική κρίση, ελέω Federal Reserves.
Η άνευ προηγουμένου προσπάθεια της Fed να διατηρήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ εν ζωή, τροφοδοτώντας το με ρευστότητα κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού και συνεπακόλουθων δρακόντειων περιορισμών υπήρξε φλέβα χρυσού για τις αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Όταν ξέσπασε ο κορωνοϊός, οι κεφαλαιαγορές πάγωσαν.
Τότε η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ δημιούργησε μια σειρά πρωτοποριακών προγραμμάτων για τη στήριξή τους, ενώ παράλληλα μείωσε τα επιτόκια στο εύρος του 0% και άρχισε να αγοράζει εταιρικό χρέος.
Οι τραπεζίτες επωφελήθηκαν από τις συναλλαγές και μπόρεσαν να τροφοδοτήσουν την πραγματική οικονομία με μετρητά.
Αυτό ενίσχυσε την κερδοφορία της JP Morgan, της Goldman Sachs και της Citigroup, παρά τις αυξημένες προβλέψεις έναντι επισφαλειών.
Τα κέρδη της Goldman αυτό το τρίμηνο ήταν πολύ καλά, δήλωσε ο Octavio Marenzi, διευθύνων σύμβουλος της Opimas, επενδυτικός σύμβουλος.
«Η Fed κατάφερε να επιφέρει τεράστια ανάκαμψη στις αγορές, εισάγοντας τρισεκατομμύρια δολάρια, ωφελώντας κυρίως τις επενδυτικές τράπεζες.
Από εδώ και πέρα, πρέπει το κράτος, μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής, να βοηθήσει τη Μain Street» συμπλήρωσε.
Ωστόσο, η διάχυση ρευστότητας από τη Fed τροφοδότησε κυρίως τη Wall Street, αφήνοντας τις μικρές επιχειρήσεις στη μοίρα τους.
Έτσι, ενώ η οικονομία υποφέρει, οι προαναφερθείσες τράπεζες ανακοίνωσαν κέρδη περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, συνολικά, χάρη στις συναλλαγές ομολόγων και τα δάνεια.
«Τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια είναι η διαφορά των 20,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δημιούργησαν οι JP Morgan, Goldman Sachs, Citigroup από αξίες σταθερού εισοδήματος και αναδοχής χρέους και δαπανών 10,4 δισεκατομμυρίων ευρώ» συμπλήρωσε Octavio Marenzi.
Οι δε ιθύνοντες της Citigroup κάνουν λόγο για το καλύτερο τρίμηνο εδώ και μία δεκαετία.
Οι traders της JP Morgan σημείωσαν κέρδη 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
O David Solomon της Goldman Sachs είπε ότι τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά.
Το άνευ προηγουμένου «τύπωμα» χρημάτων της Fed για τη στήριξη των μεγάλων τραπεζών κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν για να διασφαλίσει ότι η πίστωση θα συνεχίσει να ρέει.
Ωστόσο, η Fed, πλέον, οπισθοχωρεί.
Ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας υπερδιπλασιάστηκε τους τελευταίους μήνες, αλλά τώρα συρρικνώθηκε.
Αυτό σημαίνει πως η κατάσταση θα αλλάξει για τον τραπεζικό κλάδο τους επόμενους μήνες – εκτός αν η Fed τυπώσει εκ νέου χρήμα.
Ο όγκος των συναλλαγών "σίγουρα θα μειωθεί", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon.
Με τα χειρότερα να μην έχουν παρέλθει, οι τράπεζες προετοιμάζονται, προϋπολογίζοντας προβλέψεις έναντι επισφαλειών που ανέρχονται πλέον συνολικά σε 47 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η κατανάλωση αναμένεται πέσει, καθώς μεγάλο μέρος των Αμερικανών ζουν από τις μεταβιβαστικές πληρωμές της κυβέρνησης και αυτές πρόκειται να σταματήσουν στο τέλος του μήνα.
Ένας δημοσιονομικός γκρεμός έρχεται στις 31 Ιουλίου, εκτός αν δοθεί εκ νέου βοήθεια.
Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, δύσκολα θα πάρει μπρος η οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση, η Fed έχει προετοιμάσει τις τράπεζες και τις μεγαλύτερες εταιρείες για το χειρότερο σενάριο.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης