Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Θετικό βήμα η αγορά «πράσινων» ομολόγων από την ΕΚΤ

Fitch: Θετικό βήμα η αγορά «πράσινων» ομολόγων από την ΕΚΤ
Η Fitch Ratings αποτιμά θετικά την αγορά «πράσινων» ομολόγων από την ΕΚΤ
Ως μία πολύ θετική εξέλιξη για τις εταιρείες που στοχεύουν στη βιωσιμότητα, χαρακτηρίζει η Fitch Ratings την απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει «πράσινα» ομόλογα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε ότι εξετάζει την αγορά «πράσινων» ομολόγων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, μεταξύ άλλων μέσω του μαζικού προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων 2,8 τρισεκ. ευρώ (APP).
Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί θετική εξέλιξη για τους εκδότες πράσινων ομολόγων με βιώσιμες δραστηριότητες, καθώς βελτιώνει την πρόσβαση στις αγορές χρέους και ρευστότητας, υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Σύμφωνα με την κα Christine Lagarde, πρόεδρο της ΕΚΤ, προκειμένου να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η τράπεζα ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το έτος τη στρατηγική αναθεώρηση όλων των δραστηριοτήτων της, συμπεριλαμβανομένου του APP.
«Ένα πιθανό αποτέλεσμα της αναθεώρησης είναι η ευνοϊκή μεταχείριση των επιλέξιμων πράσινων ομολόγων ως μέρος της εφαρμογής.
Η ΕΚΤ κατέχει ήδη περίπου το ένα πέμπτο των εκκρεμών πράσινων ομολόγων που είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγοράς του εταιρικού τομέα.
Οι αυξημένες αγορές πράσινων ομολόγων από την ΕΚΤ θα μπορούσαν να είναι θετικές για τους εκδότες.
Αυτό θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει εταιρείες με βιώσιμες δραστηριότητες να αυξήσουν την έκδοση πράσινων ομολόγων.
Η ΕΚΤ δέχεται επίσης πίεση από περιβαλλοντικούς υπερασπιστές να αγοράσει πράσινα ομόλογα.
Η τράπεζα κατέχει ομόλογα περίπου 2020 δισεκ. ευρώ στο πρόγραμμα αγοράς εταιρικού τομέα.
Οι εκδότες με λιγότερο φιλικά προς το περιβάλλον διαπιστευτήρια, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κάποιο αντίκτυπο στην πρόσβασή τους στις αγορές κεφαλαίων χρέους, εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να πουλήσει γρήγορα αυτά τα ομόλογα.
Αν και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες δέχονται παρόμοια πίεση από τους περιβαλλοντολόγους, μόνο η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αναφέρει -νωρίτερα αυτό το μήνα- ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει πράσινα ομόλογα στο πρόγραμμά της.
Η Fed, ο μεγαλύτερος πάροχος ρευστότητας με συνολικό ισολογισμό άνω των 7 τρισεκ. δολαρίων, δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς στόχους για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων», σημειώνει η Fitch.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης