Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Βαθιές οι πληγές στη διεθνή οικονομία, παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα

Rabobank: Βαθιές οι πληγές στη διεθνή οικονομία, παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα
Ανησυχητικές οι συνέπειες στη διεθνή οικονομική δραστηριότητα, παρά τις θετικές προσδοκίες που υπάρχουν, υποστηρίζει η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Βαθιά σημάδια αφήνουν στη διεθνή οικονομική δραστηριότητα ο κορωνοϊός αλλά και το ρίσκο που αναλαμβάνουν κράτη ανά τον κόσμο, επιτείνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις, παρά τα ενθαρρυντικά νέα που υπάρχουν τόσο σε ό,τι αφορά την πανδημική κρίση όσο και σχετικά με τις στρατιωτικοπολιτικές κρίσεις που λαμβάνουν χώρα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Ειδικότερα, καθησυχαστικά μηνύματα εξέπεμψε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Μnuchin, αναφορικά με την πορεία που διαγράφει το υφεσιακό σοκ που πλήττει τις ΗΠΑ.
Όπως επεσήμανε, οι ΗΠΑ θα έχουν βγει από την ύφεση έως το τέλος του έτους.
Ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από την προοπτική του κορωνοϊού.
Επίσης, εξετάζεται άλλο ένα δημοσιονομικό πακέτο για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Συνεπώς, η νίκη επί της Κίνας δεν είναι ο μοναδικός δρόμος για νίκη στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020.
Από την άλλη, o Nouriel “Dr Doom” Roubini και ο πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Joseph Stiglitz τονίζουν ότι η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με ένα ζοφερό μέλλον, με το καπιταλιστικό σύστημα να κινδυνεύει με κατάρρευση - εκτός εάν οι κυβερνήσεις λάβουν τις σωστές πολιτικές αποφάσεις.
Οι σοσιαλιστικές πολιτικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης έχουν αρχίσει να εξαντλούν τα αποθέματα των χωρών, με κύριο πρόβλημα να θεωρείται πως το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών στοχεύει στην ενίσχυση των πλουσίων, αντί των οικονομικά πιο αδύναμων.
Μένει, λοιπόν, να απαντηθεί το ερώτημα τι θα συμβεί όταν σταματήσουν τα μέτρα στήριξης.
Και οι δύο διακεκριμένοι οικονομολόγοι θεωρούν πως ένα κύμα στασιμοπληθωρισμού είναι προ των πυλών.
Στη δε Κίνα, ακόμα και το κινεζικό beige book αναφέρει ότι το ΑΕΠ έχει μειωθεί το β’ τρίμηνο και ως εκ τούτου η χώρα βρίσκεται σε ύφεση.
Στο μέτωπο του κορωνοϊού, στις ΗΠΑ, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό δρ Fauci υποστήριξε το ενδεχόμενο της εύρεσης ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού πολύ σύντομα.
Από την άλλη, στη χώρα, υπάρχει ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, η Καλιφόρνια, το Τέξας, η Φλόριντα και η Αριζόνα, και ακόμη και το Νιου Τζέρσεϊ ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων.
Ενδεικτικό γεγονός της κατάστασης που επικρατεί είναι το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε στους Αμερικανούς τουρίστες να ταξιδέψουν στην επικράτειά της.
Εν τω μεταξύ, η κατάσταση του ιού στον κόσμο συνεχίζει να επιδεινώνεται.
Σε γεωπολιτικό επίπεδο, μετά τον σύντομο εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και την ένταση στα σινοϊνδικά σύνορα, φαίνεται πως τα πράγματα βαίνουν προς εξομάλυνση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ινδία και η Κίνα αποσύρουν στρατιωτικές δυνάμεις από τα σύνορα - αν και οι επικριτές της ινδικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η Κίνα δεν υπαναχωρεί σε status quo ante bellum, διατηρώντας τα όποια κεκτημένα μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν.
Να σημειωθεί πως η Ινδία βιάζεται να παραγγείλει νέα ρωσικά όπλα και η πολιτική δυναμική της Ινδίας-Κίνας έχει αλλάξει αμετάκλητα.
Η Βόρεια Κορέα, επίσης, αποφάσισε να μην προχωρήσει σε εχθροπραξίες κατά της Νοτίου Κορέας.
Στον αντίποδα, εκτός από τη χθεσινή επίθεση με αεροσκάφη και πυραύλους στο Ριάντ, και η Αίγυπτος απειλεί να κινηθεί στρατιωτικά εναντίον της Τουρκίας στη Λιβύη.
Επίσης, είδαμε χθες δύο ξεχωριστά άρθρα στο South China Morning Post να προειδοποιούν σχετικά με έναν επικείμενο πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.
Λαμβάνοντας υπόψη την άποψη ότι η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας θα αποτύχει, αναμένεται νέος γύρος έντασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης