Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Σε ακραίο σημείο η χειραγώγηση των μετοχών από τη Fed και την ΕΚΤ

Rabobank: Σε ακραίο σημείο η χειραγώγηση των μετοχών από τη Fed και την ΕΚΤ
Οι ενέργειες της Fed και της ΕΚΤ δεν αποτελούν καταστολή της οικονομικής ύφεσης, αλλά καταστολή της οικονομικής πραγματικότητας, υποστηρίζει σε ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Σε ακραίο σημείο έχει φτάσει η χειραγώγηση των μετοχών τόσο από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves - Fed) όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με ανάλυση της ολλανδικής τράπεζας Rabobank.
Πώς αλλιώς θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την άνοδο στις χρηματαγορές με τους εργαζόμενους τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες να διαβιούν με τη δαμόκλειο σπάθη των περικοπών και των μειώσεων να είναι κρεμασμένη πάνω από το κεφάλι τους, ενώ οι κοινωνικές συνθήκες, γενικότερα, έχουν επιδεινωθεί:
Οι διαδηλώσεις στους δρόμους των αμερικανικών πολιτειών, δηλωτικές του προβλήματος, έχουν λάβει άνευ προηγουμένου διαστάσεις.
Την Πέμπτη 4 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προανήγγειλε επέκταση του πανδημικού προγράμματος (PPP) κατά 600 δισεκατομμύρια ευρώ, έως τα μέσα του 2021.
Εν προκειμένω, λοιπόν, μένει να απαντηθεί το ερώτημα πώς μπορούν οι αγορές να αντικατοπτρίζουν τους θεμελιώδεις δείκτες όταν δεν τηρούνται οι θεμελιώδεις αρχές, με τα τρισεκατομμύρια να ρέουν αφειδώς από τις κεντρικές τράπεζες;
Πράγματι, δεν πρόκειται για καταστολή της οικονομικής ύφεσης, αλλά για καταστολή της πραγματικότητας.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επίσης η αγορά συναλλάγματος αλλά και η αγορά των ομολόγων.
Για παράδειγμα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου, από 0,54% στις 9 Μαρτίου, έχει φτάσει στο 0,82%.
Από την άλλη, μια νέα συμφωνία για νέες περικοπές από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες αποτελεί καλό λόγο αισιοδοξίας στη μετα-κορωνοϊό εποχή.
Όπως και η συγκλονιστικά θετική ημέρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με την πτώση της ανεργίας στο 13,3%, από 14,7% τον Απρίλιο (-20,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας), με όλες τις εκτιμήσεις να έκαναν προηγουμένως λόγο για πρωτόγνωρη αύξηση στο 19,5%.
Όμως αυτό που φαίνεται να απασχολεί τη δημόσια σφαίρα είναι οι αποτιμήσεις των μετοχών.
Παραφράζοντας ένα παλιό «ρητό» από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, οι αναλυτές της Rabobank αναφέρουν πως οι κεντρικές τράπεζες προσποιούνται ότι ρυθμίζουν την αγορά και αυτοί πως προσποιούνται ότι διενεργούν συναλλαγές.
Από ό,τι φαίνεται, αυτή η κατάσταση δεν θα έχει ευχάριστη εξέλιξη.
Όταν ο ίδιος ο Elon Musk φτάνει στο σημείο να στραφεί κατά της Amazon, σε μια δήλωσή του εναντίον των μονοπωλίων, οφείλει καθένας να δώσει προσοχή…
Την ίδια στιγμή, ο κινεζικός Τύπος αναφέρει πως η Κίνα είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσει τις ΗΠΑ, καθώς η Fed της Ατλάντα αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την ύφεση το α’ τρίμηνο του 2020, στο -50%.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, το κινεζικό ΑΕΠ αναμένεται να μεγεθυνθεί κατά 2% - κάτι που υποδηλώνει πως η οικονομία της ασιατικής χώρας θα αντιστοιχεί στο 75% της οικονομίας των ΗΠΑ.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πολλοί αναλυτές και οικονομολόγοι θα πρέπει να σχίσουν τα πτυχία τους.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η Ινδία και η Αυστραλία υπέγραψαν στις 4 Ιουνίου ένα σύμφωνο αμοιβαίας συνεννόησης και συνεργασίας σε στρατιωτικό και τεχνολογικό επίπεδο (στο κέντρο των συνομιλιών τα 5G).
Η απάντηση της Κίνας ήρθε μέσω των Global Times.
«Εάν η Ινδία προσέλθει στο G7 με εχθρικές διαθέσεις απέναντι στην Κίνα, οι διμερείς σχέσεις θα επιδεινωθούν».
Παράλληλα, αναμένεται και άλλη οργισμένη αντίδραση κατά της Αυστραλίας.
Κατά τα άλλα, αναμένεται τεράστια πτώση στις εργοστασιακές παραγγελίες κατά -19,9 (εύλογα) αλλά και στην απασχόληση στον Καναδά (500.000 επιπλέον άνεργοι).
Ειδικότερα, στον Καναδά, η ανεργία εκτιμάται στο 19,1% και ο δείκτης υποαπασχόλησης στο 22%.
Η αμοιβή ανά ώρα αναμένεται να αυξηθεί κατά 1% σε μηνιαία βάση και σε 8,5% σε ετήσια βάση – αλλά μην περιμένετε αυτό να έχει διάρκεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης