Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η Ευρώπη διέβη τον Ρουβίκωνα, αλλά τώρα πρέπει να εξετάσει τις συνέπειες

Rabobank: Η Ευρώπη διέβη τον Ρουβίκωνα, αλλά τώρα πρέπει να εξετάσει τις συνέπειες
Τα συμπτώματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 ακόμη ταλαιπωρούν την ΕΕ, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank
Η Ευρώπη διέβη τον Ρουβίκωνα αλλά πρέπει άμεσα να εξετάσεις τις συνέπειες, με τα συμπτώματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 ακόμη να την ταλαιπωρούν, αναφέρουν οι αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας Rabobank.
Η Γαλλία και η Γερμανία πρότειναν ένα περιορισμένο νέο μετα-ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιχορηγήσεων, αλλά οι αντιδράσεις ήταν ουκ ολίγες.
Την Τρίτη 19 Μαΐου, ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Sunak, προειδοποίησε πως, αντί για ανάκαμψη σχήματος V, που αποτελεί προσδοκία για πάρα πολλούς, η βρετανική οικονομία μπορεί να βιώσει μια μόνιμη ύφεση.
Η Rabobank εδώ και καιρό είναι της άποψης πως η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έχει αφήσει βαθιά σημάδια στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες:
Χαμηλότερη ανάπτυξη, χαμηλότερους μισθούς, χαμηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερη παραγωγικότητα.
Η οικονομία έχασε, με άλλα λόγια, σε δύναμη και αντοχή, ενώ απέκτησε μια κάποια ευελιξία, κάτι που αποτελούσε βασικό πρόβλημα για ορισμένα οικονομικά γρανάζια.
Αυτή η διαδικασία επιτάχυνε το εμφανές διαρθρωτικό χάσμα μεταξύ των νικητών στο Λονδίνο ή οπουδήποτε αλλού και των ηττημένων που εργάζονται για να βγάλουν τα προς το ζην αντί να κερδοσκοπούν.
Επίσης, έκλεισε την ψαλίδα ισχύος μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναδυόμενων αγορών τόσο από τα κάτω όσο και από τα πάνω προς τα κάτω.
Σε έναν κόσμο που ο λαϊκισμός είναι κανονικότητα, λοιπόν, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε άλλο παρά ένα σκληρό Brexit, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ανακοινώνει σειρά δασμών – κάτι που σημαίνει πως δεν υπολογίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση και, επομένως, οι διαπραγματεύσεις θα είναι σύντομες.
Στον ίδιο κόσμο, ένας γερουσιαστής των ΗΠΑ μπορεί να ρωτήσει τον υπουργό Οικονομικών Mnuchin πόσα άτομα πρέπει να πεθάνουν για να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 0,5% ή να ανέβει ο Dow 1.000 μονάδες, ενώ ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, γιατί τυπώνονται τρισεκατομμύρια δολάρια για να διασωθούν όλες οι αμερικανικές επιχειρήσεις.
Σε αυτό τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν είναι ούτε κατ’ ελάχιστον λειτουργικός και, συνεπώς, σύντομα μπορεί να σταματήσει να υπάρχει, ενώ η εφημερίδα South China Morning Post «τρέχει» τέσσερις ιστορίες:
-Το Εθνικό Κόμμα του Κογκρέσου αυτήν την εβδομάδα στο Πεκίνο θα δει αύξηση 7,5-9,5% στις αμυντικές δαπάνες παρά την αδύναμη οικονομία
-Επίκειται πόλεμος με τις ΗΠΑ
-Οι Αμερικανοί καταναλωτές εγκαταλείπουν τα κινεζικά προϊόντα
-Η πρόεδρος της Taiwan δέχεται τα συγχαρητήρια του Pompeo για την επαναστατική σημαία που σήκωσε απέναντι στην Κίνα.
Φυσικά, χρειάζεται περισσότερη ρευστότητα.
Το ίδιο πρόβλημα, όμως, υπήρχε και το 2008 και συνεχίστηκε το 2016.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αρχίσει πόλεμος, αλλά ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης για τις εφοδιαστικές αλυσίδες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο μεταξύ, η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει βαθιά, σε λιγότερο από 24 ώρες, τον οικονομικό και πολιτικό Ρουβίκωνα που διέσχισε, καθώς η Γαλλία και η Γερμανία πρότειναν ένα περιορισμένο νέο μετα-ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιχορηγήσεων, το οποίο προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από τις Αυστρία, Δανία, Σουηδία και τις Κάτω Χώρες.
Φαίνεται πως οι βαθιές ουλές που άφησε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 δεν της επιτρέπουν ευελιξία.
Κανένα από τα παραπάνω στοιχεία δεν έχει προεξοφληθεί από τις αγορές.
Σε κάθε περίπτωση, αν είναι να αποτραπεί μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση, τα κράτη πρέπει να κινηθούν γρήγορα.
Ωστόσο, εάν δεν υπάρξουν μαζικοί εμβολιασμοί, ούτε αυτό είναι εφικτό.
Να σημειωθεί πως το εμβόλιο της Moderna εντέλει απογοήτευσε, λόγω έλλειψης επαρκών δεδομένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης