Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Συνεχίζεται ο Ψυχρός Πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας, με πολλά μέτωπα και σύνθετους κανόνες

Rabobank: Συνεχίζεται ο Ψυχρός Πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας, με πολλά μέτωπα και σύνθετους κανόνες
Νέα επεισόδια στον Ψυχρό Πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας
Συνεχίζεται ο Ψυχρός Πόλεμος Κίνας - ΗΠΑ, με πολλά μέτωπα και σύνθετους κανόνες, υποστηρίζει με ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Για να υπάρξει άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας θα πρέπει να βρεθεί το εμβόλιο κατά της πανδημίας Covid-19, υποστήριξε o πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserves), Jerome Powell, προσθέτοντας ότι η πλήρης ανάκαμψη δεν μπορούσε να έλθει πριν από το 2021.
Ως εκ τούτου, ενώ δεν είναι θιασώτης της ιδέας περί απολύτου καταρρεύσεως, ο Jerome Powell δεν πιστεύει, σε καμία περίπτωση, ούτε στο αφήγημα περί μιας ανάκαμψης σχήματος V.
Και αυτή η προσέγγιση φαίνεται πως είναι απολύτως ρεαλιστική, με το λιανεμπόριο να καταρρέει τον Απρίλιο.
Ο πρόεδρος της Fed, επίσης, επεσήμανε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για να περαιτέρω περικοπές σε ό,τι αφορά το επιτόκιο αναφοράς, καθώς υπάρχουν πολλοί πιο αποδοτικοί τρόποι για να αμβλυνθούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Μάλιστα, έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, προτάσσοντας την αναγκαιότητα για πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, ενώ, σε ό,τι αφορά το νομισματικό πεδίο, που είναι και η αρμοδιότητα της τράπεζας, υπονόησε πως το QE θα συνεχιστεί.
Με άλλα λόγια, η Fed αναμένεται να προχωρήσει στην αγορά αξιών, είτε είναι υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης είτε πρόκειται περί «έκπτωτων αγγέλων».
Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βρίσκεται στο στόχαστρο, καθώς η πίεση από τη διεθνή κοινότητα για τη διεξαγωγή έρευνας σε σχέση με τον κορωνοϊό εντείνεται.
Μέχρι τώρα 62 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, είναι αποφασισμένες να συγχρηματοδοτήσουν μια έρευνα γύρω από τον ιό.
Στον αντίποδα, η Κίνα και οι σύμμαχοί της απέχουν.
Αν μη τι άλλο, η ατμόσφαιρα αναδίδει μια ψυχροπολεμική οσμή.
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ενίσχυσε του περιορισμούς σε ό,τι αφορά τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Huawei.
H κινεζική εφημερίδα «Global Times», κατόπιν, ανέφερε ότι το Πεκίνο σκέφτεται τη λήψη αντιμέτρων.
Τη σκυτάλη πήρε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Pompeo, που προειδοποίησε την Κίνα για το Χονγκ Κονγκ και τη διατήρηση του αυτόνομου καθεστώτος της χώρας.
Η απάντηση της Κίνας αναμένεται να έλθει μέσα από τη συνεδρίαση του Κομμουνιστικού Κόμματος την Παρασκευή 22 Μαΐου, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει αρκετές βασικές πολιτικές αποφάσεις με αντίκτυπο στην αγορά.
Η κινεζική ηγεσία θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για το ΑΕΠ το 2020, για τη φορολογική και νομισματική πολιτική, για το χρέος και για το δόγμα του Λύκου Πολεμιστή.
Όλες αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν με δεδομένο πως μόλις το 4,3% των συναλλαγών παγκοσμίως θα γίνονται με γιουάν (88% με δολάριο).
Πράγματι, το κινεζικό νόμισμα έχει σημειώσει «οριακή πρόοδο» στη διεθνοποίησή του τα τελευταία τρία χρόνια.
Και, βέβαια, αυτό το σκηνικό δεν ταιριάζει με τη νομισματοποίηση του χρέους που επιχειρείται, ούτως ή άλλως, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός Boris Johnson έχει να αντιμετωπίσει διάφορα μέτωπα, με πρώτο αυτό του κορωνοϊού, που, όπως ανέφερε, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη χώρα άμεσα, κάτι, βεβαίως, που δεν υποδηλώνει επιστροφή στην ομαλότητα.
Ο Johnson, επίσης, αρνείται να λάβει μέτρα λιτότητας, μετακυλίοντας την ευθύνη της ανάκαμψης στην Bank of England, που ήδη έχει αρχίσει να νομισματοποιεί μέρος του χρέους της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ, ταυτόχρονα, πολύς λόγος γίνεται για την καθιέρωση αρνητικών επιτοκίων.
Όλα αυτά συμβαίνουν με ένα σκληρό Brexit να είναι προ των πυλών, καθώς Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν κανένα σημείο κοινό σε σχέση με την εμπορική πολιτική που θέλουν να ακολουθήσουν.
Αυτό που μένει να δούμε, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Rabobank, είναι περισσότερη νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση, και ως εκ τούτου μεγαλύτερη πίεση στην αγορά συναλλάγματος, με το δολάριο να γνωρίζει νέα υψηλά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης