Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Πιθανός ένας πόλεμος Κίνας - ΗΠΑ για την παγκόσμια ηγεμονία, στη σκιά του κορωνοϊού

Rabobank: Πιθανός ένας πόλεμος Κίνας - ΗΠΑ για την παγκόσμια ηγεμονία, στη σκιά του κορωνοϊού
Ο ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας μπορεί να οδηγήσει σε ένοπλη σύρραξη, σύμφωνα με τους αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας Rabobank
Πιθανός είναι ένας πόλεμος μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, ΗΠΑ και Κίνας, στη σκιά της πανδημίας Covid-19, υποστηρίζουν οι αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας Rabobank.
Οι σινοαμερικανικές σχέσεις είναι πάλι στην ημερήσια διάταξη.
Η κινεζική εφημερίδα Global Times αναρωτιέται αν επίκειται πόλεμος.
Η ένταση μεταξύ των δύο χώρων, της Κίνας και των ΗΠΑ, κλιμακώνεται επικίνδυνα, επομένως αυξάνεται η πιθανότητα να προκληθεί κάποιο θερμό επεισόδιο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο.
Προς το παρόν, είναι διάχυτη η εντύπωση πως κανένα από τα δύο κράτη δεν επιθυμεί μια ένοπλη σύρραξη.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να μην ισχύει, αφ’ ης στιγμής ο Αμερικανός πρόεδρος κάνει δηλώσεις όπως οι εξής:
«Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να αντιμετωπίσουμε την κινεζική απειλή.
Θα μπορούσαμε να διακόψουμε κάθε σχέση ώστε να εξοικονομήσουμε 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να συνομιλήσω με τον Xi Jinping αυτή τη στιγμή».
Από τη μεριά τους, οι Κινέζοι θεωρούν πως δεν συμφέρει τις ΗΠΑ να διακόψουν τις εμπορικές σχέσεις με τη χώρα τους.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αυτοί που θα πληγούν περισσότερο δεν θα είναι οι Κινέζοι, αλλά οι Αμερικανοί.
Αυτό αναφέρεται σε ένα άρθρο που προσυπογράφουν Κινέζοι ακαδημαϊκοί αλλά και ο αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Renmin της Κίνας, Jin Canrong.
«Στο παρελθόν, δεν λύθηκε το θέμα της Taiwan επειδή έπρεπε να διατηρηθούν ζωντανοί οι εμπορικοί δεσμοί ΗΠΑ-Κίνας.
Εάν υπάρξει διακοπή, απλώς θα ενσωματώσουμε αμέσως την Taiwan.
Φαίνεται, λοιπόν, πως η Κίνα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να απαντήσει στις προκλήσεις των Αμερικανών».
Μια ένοπλη σύρραξη εξαιτίας και της αντισυνταγματικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε στο Χονγκ Κονγκ, με τον παράνομο διορισμό εκπροσώπου του Πεκίνου στο Κοινοβούλιο, ο οποίος προκάλεσε διαδηλώσεις στους δρόμους της χώρας.
Με άλλα λόγια, η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν πρέπει να αγνοηθεί από τις αγορές.
Μάλιστα, πρόκειται για μια περίπτωση κινδύνου που οφείλει κάθε επενδυτής να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη, εφόσον κάτι πάει στραβά.
Στο μεταξύ, τα θεμελιώδη της Κίνας υποδηλώνουν πως η καλύτερη στρατηγική για όλους είναι η κατάρτιση και ενός σχεδίου Β…
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,9% τον Απρίλιο, έναντι προβλέψεων για 1,5% για τον ίδιο μήνα και -4,9 σε ετήσια βάση.
Οι πωλήσεις λιανικής γνώρισαν πτώση της τάξεως του 7,5% -χειρότερες του αναμενομένου-, ενώ προβλέπεται πτώση 16,2% σε ετήσια βάση – τον Μάρτιο έπεσαν κατά 19%.
Οι επενδύσεις σε ακίνητα θα πέσουν 3,3% ετησίως – ελαφρώς καλύτερες από τις προβλέψεις.
Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει ουσιαστική ανάκαμψη από τον ιό.
Εν μέσω αυτής της κατάστασης, η ανεργία άγγιξε το 6% - αν και μάλλον είναι πολύ παραπάνω από όσο δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.
Από την άλλη, στις ΗΠΑ, οι άνεργοι αυτή την εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 3 εκατομμύρια, έναντι προβλέψεων για 2,5 εκατομμύρια (κάτι το οποίο, ως συνήθως, δεν απασχολεί τις χρηματαγορές), με τον αντίστοιχο δείκτη να φτάνει το 25%.
Μάλιστα, αυτή η κατάσταση λαμβάνει χώρα ενώ επίκεινται εκλογές.
Εύλογα, λοιπόν, η κυβέρνηση αναζητά διόδους για να στρέψει αλλού την προσοχή των πολιτών (βλ. Κίνα, Obamagate).
Σε μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά 0,5% προχώρησε η κεντρική τράπεζα του Μεξικού, διαμορφώνοντάς το στο 5,5%, όπως αναμενόταν.
Η Βanxico, για τη μείωση του επιτοκίου, έλαβε υπόψη της την επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης, την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, την ανεργία και τις πληθωριστικές πιέσεις.
Όσον αφορά τους κινδύνους, ο πιο σημαντικός είναι η διεύρυνση του κενού παραγωγής και η πτώση των τιμών στο κλάδο της ενέργειας.
Όπως ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, προκύπτουν μεγάλες προκλήσεις για τη νομισματική πολιτική και για την οικονομία γενικότερα.
Λαμβάνοντας υπόψη το περιθώριο ελιγμών, το διοικητικό συμβούλιο της Banco de México αποφάσισε ομόφωνα να μειώσει τον στόχο για το διατραπεζικό επιτόκιο μίας ημέρας κατά 50 μονάδες βάσης σε επίπεδο 5,5%.
H κυβέρνηση της Τουρκίας έχει απευθύνει έκκληση σε ξένους συμμάχους, αναζητώντας επειγόντως χρηματοδότηση, ανέφεραν τρεις Τούρκοι αξιωματούχοι.
Η Άγκυρα προσπαθεί να προετοιμαστεί ενάντια σε αυτό που φοβούνται οι αναλυτές ότι θα μπορούσε να είναι μια δεύτερη νομισματική κρίση την τελευταία δεκαετία.
Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας πραγματοποίησαν διμερείς συνομιλίες με ομολόγους τους από την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη δημιουργία γραμμών ανταλλαγής νομισμάτων, αλλά και με το Κατάρ και την Κίνα για την επέκταση των υφιστάμενων συμφωνιών, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
«Οι συνομιλίες πηγαίνουν καλά – ιδιαίτερα με το Κατάρ, την Κίνα και τη Μεγάλη Βρετανία.
Είμαι σίγουρος πως μια θα βρεθούν πηγές χρηματοδότησης» αναφέρουν οι Τούρκοι.
Ωστόσο μένει να φανεί τι θα γίνει αν η τιμή του πετρελαίου πέσει και άλλο ή ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κλιμακωθεί.
Οι συνομιλίες για το Brexit δεν προχωρούν.
Η Telegraph αναφέρει ότι η ΕΕ απέρριψε πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει να κάνει με τις πιστοποιήσεις αυτοκινήτων, χημικών ή φαρμακευτικών προϊόντων προς αυτό.
Όπως επισημαίνει το «Brexit Boy», Stefan Koopman, η λογική λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ είτε θα συνάψουν συμφωνία ή επεκτείνουν τη συμφωνία αποχώρησης.
Αλλά, όπως και με την Κίνα και τις ΗΠΑ, αυτό δεν αφορά μόνο τα οικονομικά.
Ο πρωθυπουργός Boris Johnson επιζητά εναγωνίως –και αυτός- να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης, μετά την παταγώδη αποτυχία του στη διαχείριση του κορωνοϊού, λαμβανομένου υπόψη πως η Μεγάλη Βρετανία διανύει τη χειρότερη περίοδο ύφεσης από το 1709.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης