Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Τρομάζει ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός της κυβέρνησης Trump, με φόντο τα αρνητικά επιτόκια

Rabobank: Τρομάζει ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός της κυβέρνησης Trump, με φόντο τα αρνητικά επιτόκια
Αν δεν υπάρξουν σωστοί χειρισμοί, ακόμα και οι μεγάλες οικονομίες θα υποφέρουν, υποστηρίζουν οι αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας Rabobank
Τρομάζει ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός της κυβέρνησης Trump, καθώς η συζήτηση για τα αρνητικά επιτόκια φουντώνει, ενώ παράλληλα ο επικοινωνιακός πόλεμος με την Κίνα στραγγίζει την αγορά των ΗΠΑ από δολάρια, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Την Τετάρτη 13 Μαΐου, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, ήλθε στο προσκήνιο, έχοντας να ανακοινώσει ένα πολύ βασικό πράγμα:
Οτι η οικονομία των ΗΠΑ υποφέρει.
Αντί να πανηγυρίζει που το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και το 2021 θα υπάρξει μια ανάκαμψη σχήματος V, δήλωσε ότι η πορεία προς τα εμπρός είναι εξαιρετικά αβέβαιη, ενώ υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που πρέπει να τύχουν επεξεργασίας και αντιμετώπισης.
Τα Ηνωμένα Έθνη, από την άλλη, θεωρούν ότι 130 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζήσουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας λόγω της πανδημίας Covid-19.
Κατά την εκτίμηση της Rabobank, αν δεν υπάρξουν σωστοί χειρισμοί, μια ανάλογη κατάσταση μπορεί να επικρατήσει και σε μία με δύο μεγάλες οικονομίες.
Ακόμα και στην Αυστραλία χάθηκαν περίπου 594.000 θέσεις εργασίας – πολύ χειρότερα από το αναμενόμενο.
Παρ’ όλα αυτά ο Powell απέρριψε την ιδέα των αρνητικών επιτοκίων, παρότι το αμερικάνικο χρηματιστήριο φλέρταρε με την ιδέα.
Και ίσως αυτή να αποτελεί μια θετική σκέψη, καθώς τα αρνητικά επιτόκια δεν βοήθησαν ώστε να υπάρξει ανάκαμψη στην Ιαπωνία και την Ευρώπη.
Τεχνικά δε, πρόκειται για μια μορφή αθέτησης που προδίδει πως ο ιδιωτικός τομέας έχει σωρεύσει πολύ χρέος.
O Powell κατέστησε σαφές ότι η Fed πως μπορεί μόνο να δανείσει, όχι να ξοδέψει, και πως ο μοναδικός δρόμος είναι η δημοσιονομική επέκταση.
«Η πρόσθετη δημοσιονομική επέκταση θα διογκώσει το χρέος της χώρας, ωστόσο αξίζει τον κόπο» ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ.
Πράγματι, πρόκειται για μια αναζωογονητική αλλαγή στην αμερικανική δημόσια σφαίρα, σε σχέση με τον οικονομικό αναλφαβητισμό που επιδεικνύει ο σύμβουλος του Προέδρου, Donald Trump, Moore, ο οποίος πρόσφατα ισχυρίστηκες πως οι κρατικές δαπάνες δεν μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας ή οποιαδήποτε ανάκαμψη, διότι απλώς μετακινούν χρήματα από το ένα χέρι στο άλλο.
Σύμφωνα με τον Moore, εάν μια τράπεζα δανείσει μια εταιρεία για ένα πρότζεκτ, τυπώνοντας χρήματα, και αν έτσι χρηματοδοτούνται τα χρέη, τότε αυτό θα φέρει ανάπτυξη – παρότι το δάνειο δεν θα επιστραφεί με τόκο.
Ωστόσο, εάν μια κυβέρνηση εκδώσει ένα ομόλογο, το οποίο η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει με δολάρια που τύπωσε, και το χρήμα αυτό εξυπηρετήσει χρέος, τότε αυτό δεν θα φέρει ανάπτυξη.
Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως η δημοσιονομική επέκταση είναι πανάκεια, ούτε πως το εργαλείο της νομισματικής πολιτικής είναι το μοναδικό που έχουμε στη διάθεσή μας.
Ωστόσο, το να μην αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία των κρατικών δαπανών είναι κρίσιμο, εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης κοινωνικοοικονομικής κρίσης.
Ο Powell, αντιθέτως, αντιλαμβάνεται πλήρως τι γίνεται.
Αυτό, όμως, που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι η έμμεση παραδοχή πως η τρέχουσα άνοδος στη Wall Street δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένα bear market ράλι.
Και πώς θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά, με τα θεμελιώδη μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας να επιδεινώνονται συνεχώς.
Η ανεργία και το έλλειμμα έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και αυξάνονται και άλλο.
Ωστόσο, το δημοσιονομικό έλλειμμα συνεπάγεται έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, άρα ολοένα και περισσότερα δολάρια ΗΠΑ εκρέουν στις αναδυόμενες αγορές – κάτι που σύντομα θα έχει τη σημασία του.
Στον αντίποδα, οι Global Times της Κίνας ισχυρίζονται ότι το Πεκίνο καταρτίζει μια λίστα με φυσικά και νομικά πρόσωπα των ΗΠΑ που θα τιμωρηθούν εάν συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις σε σχέση με τον Covid-19.
Παράλληλα, στις ΗΠΑ «τρέχουν» δύο νομοσχέδια κατά της Κίνας.
Μάλιστα, ένα εκ των δύο απαγορεύει σε κινεζικές εταιρείες να έχουν πρόσβαση στην αμερικανική χρηματαγορά.
Την ίδια στιγμή, ένα ιδιαίτερα συντηρητικό think tank πιέζει τον μεγαλύτερο διαχειριστή αξιών στον κόσμο, την BlackRock, να αποσύρει επενδεδυμένα κεφάλαια από 137 κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στη Wall Street.
Αν μη τι άλλο, η ένταση με την Κίνα κλιμακώνεται και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
Μόλις ο Donald Trump πληροφορήθηκε πως τα ποσοστά του ανθυποψηφίου του για το προεδρικό χρίσμα αυξήθηκαν, «πυροβόλησε» μέσω Twitter:
«Ακόμα και 100 εμπορικέ συμφωνίες δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά που έχει κάνει η Κίνα».
Δεν υπάρχει λοιπόν κλαδί ελαίας στον ορίζοντα.
Σε κάθε περίπτωση, από αυτή την κατάσταση κινδυνεύουν τρεις κλάδοι:
Τεχνολογία, χρηματοοικονομικός, εμπόριο.
Αν μη τι άλλο, θα υπάρξει έλλειψη σε δολάρια, καθώς η Κίνα θα μειώσει τις δικές της εισαγωγές ή θα υποτιμήσει πολύ το γιουάν.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης