Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Νέος νόμος απειλεί να ρίξει στο γκρεμό τις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας

Rabobank: Νέος νόμος απειλεί να ρίξει στο γκρεμό τις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας
Η Γερουσία των ΗΠΑ είναι έτοιμη να εγκρίνει νομοσχέδιο που θα επέβαλε κυρώσεις σε Κινέζους υπευθύνους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σιντζιάνγκ και αυτό θα βαρύνει τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις τους, τονίζει η Rabobank
Από όλες τις ειδήσεις της επικαιρότητας, ούτε τα αρνητικά επιτόκια είναι νέα είδηση, ακόμη κι αν μέχρι και η Νέα Ζηλανδία φλερτάρει μαζί τους, ούτε το έλλειμμα ρεκόρ του προϋπολογισμού των ΗΠΑ είναι πρωτάκουστες εξελίξεις... μόνο μία είναι η είδηση όπως επισημαίνει η ολλανδική τράπεζα Rabobank σε σημερινή 13/5 ανάλυσή της: ότι η Γερουσία των ΗΠΑ είναι έτοιμη να εγκρίνει νομοσχέδιο που θα επέβαλε κυρώσεις στις ΗΠΑ για Κινέζους που θεωρούνται υπεύθυνοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σιντζιάνγκ.
Η Γερουσία έχει ήδη εγκρίνει ομόφωνα σε πρώτη ανάγνωση Νόμο για την Πολιτική Προστασίας και Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ουιγούρων το 2019 και η Βουλή ενέκρινε κάποιες ακόμη ισχυρότερες διατάξεις τον Σεπτέμβριο.
Ως εκ τούτου, μόνο ένα βέτο από τον πρόεδρο Trump θα εμπόδιζε την ψήφιση του νόμου.
Κάτι που βέβαια δεν θα κάνει όπως δεν έπραξε και στην περίπτωση του Χονγκ Κονγκ.
Επιπλέον, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι μια άλλη ομάδα Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών πρότεινε τον νόμο περί λογοδοσίας, αναφορικά με τον COVID-19, ο οποίος, εάν περάσει, θα δώσει στον πρόεδρο Trump 60 ημέρες περιθώριο για να πιστοποιήσει στο Κογκρέσο, ότι η Κίνα έχει παράσχει πλήρη αναφορά σε έναν ανεξάρτητο φορέα όπως ο ΟΗΕ, για το τι συνέβη με τον νέο κορωνοϊό, έχει κλείσει όλες τις υψηλού κινδύνου αγορές θαλασσινών και έχει απελευθερώσει όλους τους ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ που συνελήφθησαν πρόσφατα.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα εξουσιοδοτούσε τον Trump να επιβάλει κυρώσεις όπως πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση ταξιδιών, ανάκληση θεωρήσεων (visas) και περιορισμό της πρόσβασης των κινεζικών επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και στις κεφαλαιαγορές.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν υπάρχει διάθεση αντίστασης σε μια τέτοια κίνηση, στην ψήφιση δηλαδή ενός τέτοιου νόμου, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει πιθανότητα η Κίνα να προχωρήσει σε οποιοδήποτε από αυτά τα θέματα για να προσπαθήσει έστω, να καλύψει τον θυμό των ΗΠΑ.
Οποιοδήποτε ανάλογο νομοσχέδιο θα επηρέαζε σοβαρά τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, την ώρα μάλιστα που όπως επισημαίνουν οι Global Times, υπάρχει ήδη ένα «τσουνάμι θυμού» εναντίον της Κίνας στις ΗΠΑ, που ήδη οδηγεί ορισμένους στην Κίνα να σκέφτονται το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν από τη φάση α' της εμπορικής συμφωνίας των δύο κρατών, δηλώνοντας ανωτέρα βία.
Τα σύννεφα που έχουν αρχίσει να μαζεύονται στον ουρανό πάνω από τις δύο δυνάμεις, προμηνύουν καταιγίδα, αν συσσωρεύσουν ισχυρότερα φορτία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης