Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Υποβαθμίζει σε σταθερό το outlook των ελληνικών τραπεζών, αμετάβλητες οι αξιολογήσεις - Ύφεση 5% το 2020 - Αύξηση στα NPEs, πίεση στα κέρδη

Moody's: Υποβαθμίζει σε σταθερό το outlook των ελληνικών τραπεζών, αμετάβλητες οι αξιολογήσεις - Ύφεση 5% το 2020 - Αύξηση στα NPEs, πίεση στα κέρδη
Η Moody’s υποβαθμίζει σε σταθερές τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών 
Σε σταθερές –από θετικές, μέχρι πρότινος– υποβάθμισε τις προοπτικές (outlook) των ελληνικών τραπεζών η Moody's Investors Service, χωρίς, παράλληλα, να μεταβάλει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.
Ειδικότερα, η έκθεση του οίκου αφορά τις αξιολογήσεις (με εγγύηση τις καταθέσεις) για Alpha Bank, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα, Παγκρήτια και Τράπεζα Πειραιώς.
Υπογραμμίζεται ότι η έκθεση δεν αφορά τη Eurobank.
Ο οίκος επικαλείται τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει η πανδημία του κορωνοϊού στην οικονομία και στα σχέδια αυτών των τραπεζών για περαιτέρω βελτίωση της της κερδοφορίας και της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων.

Τι αντικατοπτρίζουν οι σταθερές προοπτικές

Ο πρωταρχικός μοχλός της σημερινής δράσης για τις ελληνικές τράπεζες είναι η προσδοκία της Moody’s για καθυστέρηση στην εφαρμογή των σχεδίων για  βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και της κερδοφορίας το 2020-21, λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τη Moody's, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας που προκαλείται από τον κορωνοϊό όχι μόνο θα επιβαρύνει τα ήδη αδύναμα κέρδη των ελληνικών τραπεζών, αλλά θα προκαλέσει επίσης σημαντική πρόκληση στην ικανότητά τους να μειώσουν τα NPEs.
Τα μέτρα στήριξης και η ρυθμιστική ανοχή θα αντισταθμίσουν, σε κάποιο βαθμό, τις επιπτώσεις στην ποιότητα των δανείων.
Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει το κεφάλαιο των τραπεζών να επιδεινωθεί μετρίως, αλλά θα παραμείνει πάνω από τις χαλαρές κανονιστικές απαιτήσεις.
Η αναθεωρημένη προοπτική λαμβάνει επίσης υπόψη τις βελτιώσεις στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών, οι οποίες είναι απίθανο να επηρεαστούν σημαντικά από την πανδημία.
Η Moody's θεωρεί τον κορωνοϊό ως κοινωνικό κίνδυνο στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής κοινωνικής και διακυβέρνησης (ESG), δεδομένων των ουσιαστικών επιπτώσεων στη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Ύφεση το 2020

Η Moody's αναμένει οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα να επιδεινωθούν, με απότομη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020, όταν το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 5%, ανακάμποντας κατά 4% το 2021.
Το ξέσπασμα του ιού οδήγησε σε εκτεταμένες διακοπές λειτουργίας με στόχο τη διακοπή της εξάπλωση του ιού, ο οποίος θα καταπνίξει μεγάλα τμήματα της οικονομίας.
Οι περιορισμοί ταξιδιών θα πλήξουν ιδιαίτερα τον τουριστικό τομέα, ο οποίος είναι ένας από τους κύριους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας που αντιπροσωπεύει περίπου το 12% του ΑΕΠ της χώρας.
Ταυτόχρονα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η απότομη πτώση της εγχώριας ζήτησης θα επηρεάσει τους τομείς των μεταφορών και της εφοδιαστικής, του εμπορίου και της μεταποίησης, οι οποίες θα επηρεάσουν την οικονομική προσιτότητα των σχετικών δανειστών.
Ως αποτέλεσμα αυτής της οικονομικής επιβράδυνσης, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών θα παραμείνει αδύναμη, με τα NPEs να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, περίπου το 40% των ακαθάριστων δανείων που αναφέρθηκαν στο τέλος του 2019.
Οι θετικές προοπτικές αξιολόγησης των τραπεζών μέχρι πρότινος, λάμβαναν υπόψη τις προσδοκίες βελτίωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων ή πωλήσεων το 2020.
Ωστόσο, η Moody's αναμένει τώρα ότι αυτές οι συναλλαγές θα καθυστερήσουν και είναι πιθανό να ολοκληρωθούν το 2021.
Ταυτόχρονα, η αύξηση της ανεργίας και η επιδείνωση των συνθηκών στον τουρισμό και το εμπόριο τομείς, οι οποίοι μεταξύ τους αντιπροσωπεύουν το 15% των βιβλίων δανείων των τραπεζών, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των νέων NPEs αν και η έκταση της επιδείνωσης είναι αβέβαιη.
Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, όπως η πρόσθετη ρευστότητα και οι επιδοτούμενες πιστωτικές διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις, θα βοηθήσουν στην επιβράδυνση της δημιουργίας νέων NPEs, όπως επίσης και τα μορατόριουμ πληρωμών και οι παρατεταμένες περίοδοι αποπληρωμής δανείων για τις πιο ευάλωτες εταιρείες και νοικοκυριά.
«Η υποβάθμιση των προοπτικών αφορά επίσης την ήδη αδύναμη κερδοφορία των τραπεζών που θα τεθεί υπό πίεση τους επόμενους 12-18 μήνες.
Η κερδοφορία των τραπεζών θα αποδυναμωθεί καθώς η διαταραχή της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αγοράς που σχετίζεται με τον κορανοϊό θα επηρεάσει πιθανώς την καλή ποιότητα δανεισμού και θα διαβρώσει τα έσοδα από προμήθειες και προμήθειες, επηρεάζοντας τα βασικά έσοδα προ προβλέψεων.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους θα παραμείνουν χαμηλά, λόγω της μείωσης των υπολοίπων δανείων και της μείωσης των νέων επιχειρήσεων, αλλά αναμένουμε περιορισμένη επιδείνωση, καθώς οι τράπεζες θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν τόκους παρά τα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης για τους δανειολήπτες, ενώ θα γίνουν επίσης ισχυρές εκταμιεύσεις σε εταιρείες το πρώτο τρίμηνο του 2020 υποστηρικτικός.
Οι συνεχείς υψηλές ανάγκες παροχής δανείων-ζημιών θα επιβαρύνουν  την κερδοφορία, αν και μια κανονιστική απαλλαγή που επιτρέπει στις τράπεζες να μην κατηγοριοποιούν άμεσα τα δάνεια που επηρεάζονται από την εκδήλωση του κορωνοϊού, θα μετριάσει τον αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση των τραπεζών.
Η υποβάθμιση των προοπτικών αντικατοπτρίζει επίσης την προσδοκία της ότι η επάρκεια των ρυθμιστικών κεφαλαίων θα μειωθεί οριακά αλλά θα παραμείνει πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις που έχουν χαλαρωθεί σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών θα υπονομεύσει τη διατήρηση κεφαλαίου, πιέζοντας τις βασικές μετρήσεις κεφαλαίου.
Οι σταθερές προοπτικές λαμβάνουν επίσης υπόψη την άποψη του οργανισμού αξιολόγησης ότι η χρηματοδότηση και η ρευστότητα των τραπεζών έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και θα παραμείνει σε γενικές γραμμές αμετάβλητη κατά την περίοδο των προοπτικών.
Οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα κάνουν αυξημένη χρήση των χρηματοδοτικών διευκολύνσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με χαμηλότερο κόστος, ενώ οι καταθέσεις πελατών θα πρέπει να παραμείνουν σε σταθερή ισορροπία, υποβοηθούμενες από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης και τη μειωμένη κατανάλωση των νοικοκυριών, παρέχοντας μια φτηνή και σταθερή πηγή χρηματοδότησης», σχολιάζει ο οίκος.

Alpha Bank

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας σε Caa1 εξισορροπεί τις μελλοντικές προοπτικές για περαιτέρω βελτιώσεις στην ποιότητα και την κερδοφορία των περιουσιακών στοιχείων της έναντι των αρνητικών επιπτώσεων από την ύφεση που αναμένεται το 2020.
Η άμεση πρόκληση της τράπεζας περιλαμβάνει τα πολύ υψηλά NPEs, στο 44,8% των ακαθάριστων δανείων τον Δεκέμβριο του 2019.
Η ενημερωμένη στρατηγική της Alpha Bank για το 2020-22 προβλέπει την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs, την οποία η Moody's αναμένει να καθυστερήσει, δεδομένης της τρέχουσας αποτυχίας στην ελληνική οικονομία που προκαλείται από την πανδημία.
Η αξιολόγηση της τράπεζας λαμβάνει επίσης υπόψη τους σχετικά υψηλούς δείκτες ρυθμιστικών κεφαλαίων με αναφερόμενο δείκτη CET1 στο 17,9% τον Δεκέμβριο του 2019, τον υψηλότερο από τους τοπικούς ομολόγους.
Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης λαμβάνει υπόψη επίσης την αδύναμη κερδοφορία της τράπεζας (κέρδος προ φόρων 145 εκατ. ευρώ το 2019), η οποία θα πιεστεί το 2020, αν και έχει καλές προοπτικές να βελτιωθεί σημαντικά όταν η οικονομία ανακάμψει το 2021 και η τράπεζα ολοκληρώσει τις τιτλοποιήσεις NPEs.

Attica Bank

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας σε Caa3 αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο των NPEs, στο 46% των ακαθάριστων δανείων τον Δεκέμβριο του 2019, το οποίο αν και είναι σημαντικά χαμηλότερο σε απόλυτους όρους (περίπου 850 εκατ. ευρώ) από άλλες τοπικές τράπεζες, παραμένει η πιο άμεση πρόκληση και ο μεγαλύτερος κίνδυνος φερεγγυότητας για την τράπεζα.
Λαμβάνει υπόψη επίσης τα μετριοπαθή επίπεδα κεφαλαίου της, με δείκτη κεφαλαίου CET1 11,4% τον Δεκέμβριο του 2019, ο οποίος είναι χαμηλότερος από αυτόν των μεγαλύτερων εγχώριων ομολόγων, και περιλαμβάνει επίσης υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC).
Οι ζημίες προ φορολογίας της τράπεζας ανήλθαν σε 23,7 εκατ. ευρώ για το 2019 και θα αναφέρει θετική κερδοφορία το 2020, λόγω των μειωμένων κινδύνων της πανδημίας στην ελληνική οικονομία.

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος παραμένει στο «Caa1».
Aυτή αντικατοπτρίζει την άμεση πρόκληση της τράπεζας να μειώσει το πολύ υψηλό επίπεδο των NPEs της, το οποίο τον Δεκέμβριο του 2019 αντιπροσώπευε το 31,3% των ακαθάριστων δανείων.
Eπίσης, η τράπεζα πρέπει να βελτιώσει την κερδοφορία της (βασικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων 235 εκατ. ευρώ το 2019).
Η αξιολόγηση της Εθνικής λαμβάνει επίσης υπόψη το επαρκές ρυθμιστικό της κεφάλαιο, με δείκτη κεφαλαίου CET1 16,1% τον Δεκέμβριο του 2019, συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλού επιπέδου DTC.
Ακόμη ενσωματώνει τις βελτιώσεις και τις προοπτικές για την ποιότητα και την κερδοφορία των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, καθώς και την ισχυρότερη θέση χρηματοδότησης / ρευστότητας στα ομόλογά της.
Τέλος, αντισταθμίζει τους κινδύνους που απορρέουν από τον αντίκτυπο της επιδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία.

Παγκρήτια Τράπεζα

Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Παγκρήτιας Τράπεζας παραμένει στο «Caa3».
Επίσης, επιβεβαιώνει την εκτίμηση της Moody’s για πιθανές σοβαρές ζημιές.
Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη το σχετικά στενό franchise της τράπεζας, το οποίο καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), κυρίως στο νησί της Κρήτης.
Η αξιολόγηση λαμβάνει επίσης υπόψη την αναμενόμενη αύξηση των απομειώσεων δανείων το 2020-21, λόγω της πανδημίας και του αντίκτυπου στον τουριστικό τομέα, στον οποίο η τράπεζα εκτίθεται σε μεγάλο βαθμό.
Η τράπεζα περιορίζεται από το υψηλό επίπεδο προβληματικών δανείων της, στο 63,4% των ακαθάριστων δανείων, σε συνδυασμό με μια μέτρια κάλυψη προβλέψεων ύψους 36% τον Δεκέμβριο του 2019.
Η τράπεζα είχε τον χαμηλότερο δείκτη κεφαλαίου CET1 μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, στο 10,2% περίπου τον Δεκέμβριο του 2019.

Τράπεζα Πειραιώς

Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς παραμένει στο «Caa2».
Η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει την αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού του λόγω του υψηλού επίπεδου NPEs, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 49% των ακαθάριστων δανείων της τον Δεκέμβριο του 2019 - το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Η Moody's πιστεύει ότι περαιτέρω βελτιώσεις στα θεμελιώδη στοιχεία της τράπεζας επί του παρόντος δεν είναι εφικτές λόγω των κινδύνων που απορρέουν από τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία.
Η αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς λαμβάνει επίσης υπόψη τα επίπεδα κεφαλαίου της, που επί του παρόντος υπερβαίνουν την απαίτηση της διαδικασίας εποπτείας και αξιολόγησης (SREP), με αναλογικό λόγο κεφαλαίου CET1 14,8% από τον Δεκέμβριο του 2019.

Παράγοντες που ενδέχεται να οδηγήσουν είτε σε αναβάθμιση, είτε σε υποβάθμιση

Προϊόντος του χρόνου, οι καταθέσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν και τα μη τιτλοποιημένα χρέη να περιοριστούν, εφόσον υπάρξουν βελτιώσεις στο μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας.
Μόλις η οικονομία ξεπεράσει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, θα υπάρξει βελτίωση στην ποιότητα των αξιών, στην κερδοφορία και στην κεφαλαιακή διάρθρωση.
Η επιστροφή των καταθετών θα σημάνει την αύξηση της παροχής πίστης εκ μέρους των τραπεζών, κάτι που θα οδηγήσει σε αναβάθμιση.
Από την άλλη, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν σε περίπτωση που η πανδημία επηρεάσει ουσιαστικά την εγχώρια κατανάλωση και την οικονομική δραστηριότητα, εν γένει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης