Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Ενώ η οικονομία καταρρέει, τα χρηματιστήρια ανακάμπτουν

tags :
Rabobank: Ενώ η  οικονομία καταρρέει, τα χρηματιστήρια ανακάμπτουν
Παρά την κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, τα χρηματιστήρια ανακάμπτουν, σημειώνει η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Παρότι η πραγματική οικονομία τυλίγεται στις φλόγες, τα χρηματιστήρια, κατά έναν παράδοξο τρόπο, ανακάμπτουν, επισημαίνει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση, που είδε το φως της δημοσιότητας στις 8 Μαΐου 2020, αποκάλυψε πως μόνο για τον μήνα Απρίλιο χάθηκαν 20,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ σε άλλες περιόδους ύφεσης οι απώλειες σε θέσεις εργασίας δεν ξεπερνούσαν τις 200.000.
Μέχρι τον Μάρτιο η πτώση που είχε σημειωθεί ήταν η χειρότερη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώθηκε.
Εν ολίγοις, το μέλλον επιφυλάσσει μια θλιβερή πραγματικότητα για την απασχόληση σε παγκόσμιο επίπεδο (14,% στις ΗΠΑ, 13% στον Καναδά).
Να σημειωθεί πως το ποσοστό ανεργίας είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό χρέους σε ετήσια βάση – δημόσιο και ιδιωτικό.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης έκρινε ότι είναι ανώτερο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τρεις μήνες για να αποδείξει ότι δεν υπερβαίνει την αρμοδιότητά της με την επεκτατική νομισματική πολιτική της.
Την Κυριακή 10 Μαΐου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, απείλησε να σύρει τη Γερμανία στα δικαστήρια, δηλώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να υπερκεράσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν το γερμανικό δικαστήριο θα υποχωρήσει.
Επίσης, μένει να διαπιστωθεί πώς θα αντιδράσει η γερμανική κυβέρνηση.Δεδομένου δε ότι κανείς από τους εμπλεκόμενους σε αυτή την υπόθεση (ΕΚΤ, γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) δεν πρόκειται να υποχωρήσει, μάλλον η Ευρώπη βαδίζει ολοταχώς προς μία θεσμική κρίση, επισημαίνουν οι αναλυτές της Rabobank.

Στις ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence, που είναι επικεφαλής της ομάδας δράσης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, βρίσκεται σε καραντίνα, αφού στενοί συνεργάτες του διεγνώσθησαν θετικοί στον COVID-19.
Η δε Σαουδική Αραβία, παρά την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, μειώνει τον προϋπολογισμό της κατά 27 δισεκατομμύρια δολάρια και αναστέλλει το επίδομα κόστους διαβίωσης για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Συγχρόνως τριπλασιάζει τον ΦΠΑ, στο 15%.
Από την άλλη, οι ΗΠΑ πήραν την απόφαση να αποσύρουν στρατεύματα από τη χώρα, καθώς και πυραύλους Patriot.
Με λίγα λόγια, τα πράγματα δεν πάνε καλά σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο για το Ριάντ, με την ένταση στα σύνορα της χώρας να αναμένεται να κλιμακωθεί.

Στο μεταξύ, νέο lockdown επιβλήθηκε στην πόλη Jilin της Κίνας, ενώ διαπιστώθηκε η ύπαρξη νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Wuhan.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) αναγνωρίζει μεν ότι η χώρα νίκησε τον ιό, αναφέρει δε ότι η οικονομία είναι ακόμη αδύναμη.
Ως εκ τούτου, αναμένεται να προβεί σε νέα, πιο επεκτατική νομισματική πολιτική.
Αυτή η απόφαση όμως είναι bearish για το γιουάν, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τον πληθωρισμό, αν και θετική για ορισμένες αξίες στη χώρα.
Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση έλαβε μέτρα κατά της Αυστραλίας, που πιέζει για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την πανδημία του κορωνοϊού.
Έτσι επιβάλλει δασμούς στα αυστραλιανά προϊόντα.
Στη δε Αυστραλία, κοινοβουλευτική επιτροπή αναμένεται να καλέσει τον Κινέζο επιτετραμμένο προκειμένου να δώσει εξηγήσεις περί του θέματος.

Στις ΗΠΑ, η βραβευμένη με Pulitzer συγγραφέας Laurie_Garrett ισχυρίστηκε ότι, σύμφωνα με πηγές που έχει, ο Λευκός Οίκος προτίθεται να συγκαλύψει τους αριθμούς θανάτου από κορωνοϊό για να καθησυχάσει τους πολίτες, ενώ με προεδρικά διατάγματα θα επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα για να τονώσει τη ζήτηση για τα αμερικανικά προϊόντα.
Και παρότι αυτό είναι μια εικασία, ήδη έχει υπάρξει ένα τέτοιο διάταγμα που απαγορεύει σε εταιρεία να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ.
Παρά, λοιπόν, την υπερβολικά χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, τα αμερικανικά δολάρια δεν πρόκειταν να εγκαταλείψουν την επικράτεια της χώρας.
Την ίδια στιγμή, ενώ έχει εξαγγελθεί η διάσωση πολλών εταιρειών, αντί τρισεκατομμυρίων δολαρίων, πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι δεν γίνεται να διασωθούν όλοι.
Επίσης, η σχεδιαζόμενη παροχή επιδόματος 10.000 δολαρίων σε ετήσια βάση στους Αμερικανούς πολίτες αναμένεται να εκτινάξει το χρέος.
Και όλα αυτά ενώ η φτώχεια και η ανεργία διογκώνεται.
Όπως φαίνεται, οι σύγχρονοι οικονομολόγοι ακολουθούν τις ιδέες του Malthus.
Όμως αυτό που φαίνεται ότι βοηθά τους φτωχούς τους ρίχνει σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ενώ ορισμένες αγορές επιθυμούν να οικοδομήσουν την αρχιτεκτονική του κόσμου σε μια λογική που σχετίζεται φιλελεύθερες ιδέες, απολαμβάνουν τη χαλαρή νομισματική των κεντρικών τραπεζών.
Ως αποτέλεσμα, τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν χειραγωγούμενα από τους κεντρικούς τραπεζίτες, ενώ ή πραγματική οικονομία καταρρέει.
Αυτή η κατάσταση όμως οδηγεί στην οικονομική καταδίκη των πολιτών, υποστηρίζει η Rabobank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης