Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown απειλεί τη βιωσιμότητα των ισπανικών τραπεζών

Scope: Το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown απειλεί τη βιωσιμότητα των ισπανικών τραπεζών
Ένα δεύτερο lockdown αποτελεί φόβητρο για τις ισπανικές τράπεζες, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings
Το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown θα θέσει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα των ισπανικών τραπεζών, παρά την ισχυρή τους κεφαλαιακή θέση, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Τα ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, βάσει των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, θα μπορέσουν να αντέξουν τις αναταράξεις που επιφυλάσσει το 2020 χάρη στα υψηλά προ προβλέψεων κέρδη.
Όπως αναφέρεται σχετικά, ανακοίνωσαν ένα σταθερό σύνολο αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο, κυρίως λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.
Tα προ προβλέψεων κέρδη για αρκετές τράπεζες ήταν αυξημένα, παρότι τα καθαρά κέρδη εμφάνισαν μείωση λόγω του υψηλού κόστους του κινδύνου που επέφεραν το lockdown και η παύση της οικονομικής δραστηριότητας.
Κάποιες τράπεζες στην κυριολεξία υπέφεραν σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή τους διάρθρωση, κυρίως λόγω της μείωσης της διαφοράς αξιών και τίτλων χρέους.
Ωστόσο, δεν παρουσιάζουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
Δεδομένου ότι το α’ τρίμηνο «καθρεπτίζει», στην ουσία, την περίοδο του lockdown, δεν υπήρχε ιδιαίτερη επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων των αξιών.
Οι τάσεις ποιότητας αξιών παρέμειναν θετικές, με διαδοχικές μειώσεις στους δείκτες NPL.
Όμως αυτό θα αλλάξει, σύμφωνα με τους αναλυτές της Scope Ratings.
Λόγω των αθετήσεων πληρωμών και της συναφούς εποπτικής ευελιξίας, η καθυστέρηση μπορεί να ενισχυθεί, με τα πιστωτικά προβλήματα των τραπεζών να μην αποτυπώνονται μέχρι το τέλος του έτους.
Με άλλα λόγια, οι ισπανικές τράπεζες εισέρχονται σε κρίση από μια ισχυρή θέση, με προ προβλέψεων κερδοφορία άνω του 1%, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Ωστόσο, υπάρχουν παράθυρα κινδύνου.
Ένα δεύτερο lockdown κατά το β’ εξάμηνο του 2020 θα εντείνει και θα επιμηκύνει την ύφεση, ενώ πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους κινδύνου, καταλήγουν οι αναλυτές της Scope Ratings.
Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης