Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nordea Bank: Θα έρθει κι άλλο πτωτικό κύμα στις αγορές προσεχώς, αλλά κανείς δεν θα πιστεύει αυτό που θα συμβεί το 2021

tags :
Nordea Bank: Θα έρθει κι άλλο πτωτικό κύμα στις αγορές προσεχώς, αλλά κανείς δεν θα πιστεύει αυτό που θα συμβεί το 2021
Το 2021 θα υπάρξει η μεγαλύτερη αύξηση των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου καθώς όλα αυτά τα τρισεκατομμύρια ρευστότητας τελικά θα φτάνουν στο χρηματιστήριο
Ως "ιστορικά αφελές, συγγνώμη, αισιόδοξο" χαρακτηρίζει το σενάριο που πιστεύουν οι περισσότεροι αναλυτές για μείωση των κερδών ανά μετοχή κατά 20% φέτος ο αναλυτής Andreas Steno Larsen της Nordea Bank, εκτιμώντας ότι "το EPS μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρηθεί τουλάχιστον κατά 40-50%", το 2020.
Μάλιστα, εάν τα αναμενόμενα κέρδη μειωθούν κατά τον τρόπο που αναμένει η Nordea, τα P/E θα πρέπει είτε να βρεθούν σε νέα υψηλά όλων των εποχών ή οι μετοχές να υποχωρήσουν ξανά.
Και ο ίδιος ο αναλυτής της Nordea σημειώνει λακωνικά ότι "κλίνει προς το τελευταίο".
Ωστόσο, επισημαίνει ότι δεδομένου ότι υπάρχει ένα ισχυρό backstop ρευστότητας από τη Fed, και δεν γνωρίζουμε το βάθος ή τη διάρκεια της τρέχουσας οικονομικής ύφεσης.

Το να ξοδεύουμε χρόνο για να εξετάσουμε τις ανακοινώσεις των οικονομικών δεδομένων ή να επικεντρωθούμε στα εταιρικά κέρδη είναι ένα κολοσσιαίο χάσιμο χρόνου.
Όπως αναφέρει από τον Φεβρουάριο, περί τα 3,9 τρισ. δοολάρια (6,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ) δημιουργήθηκε μαγικά μέσω ποσοτικής χαλάρωσης
Μάλιστα, "βλέπουμε τον Μεγάλο Νομισματικό Πληθωρισμό (GMI) - μια άνευ προηγουμένου επέκταση κάθε μορφής χρήματος, σε αντίθεση με οτιδήποτε έχει δει ποτέ ο ανεπτυγμένος κόσμος".
Ένα μέρος όπου η πρωτοφανής απάντηση της Fed ήταν πολύ ορατή, είναι στο επίπεδο του νομισματικού συνόλου M2.
"Στην τελευταία εβδομαδιαία ανακοίνωση των δεδομένων της Fed's Money Stock, το M2 αυξήθηκε κατά 18,5% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, έναν άνευ προηγουμένου ρυθμό ανάπτυξης στην ιστορία των εβδομαδιαίων χρονοσειρών που ξεκινούν από το 1981.

Είναι πιθανό ότι η ετήσια ανάπτυξη στο M2 θα συνεχίσει κάπου μεταξύ 20% και 40% έως το τέλος του έτους.
Και η τελευταία φορά που το Μ2 αυξήθηκε με τόσο υψηλό ρυθμό ήταν κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η ετήσια αύξηση του Μ2 έφτασε στο 27% περίπου".
Μάλιστα, η Nordea εξετάζει μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση του M2, συγκεκριμένα την αναλογία του M2 προς την αξία των Treasurys και των μετοχών.
Στη συνέχεια προχωρά στην παρατήρηση της συσχέτισης μεταξύ αυτού του προσαρμοσμένου δείκτη M2 και της ετήσιας αλλαγής στον S&P 500.
Αυτό που βρίσκει είναι σημαντικό: αν κάποιος εφαρμόσει με καθυστέρηση περίπου 8 μηνών που χρειάζεται για να επηρεάσει το M2 τις τιμές κινδύνου, τότε ο S&P θα κορυφωθεί γύρω στις 20 Μαΐου, και μετά θα υποχωρήσει για το υπόλοιπο του έτους.

Η πτώση θα συνεχιστεί στις αρχές του 2021 σε σημείο που θα αφήσει τους traders άφωνους, καθώς το τσουνάμι ρευστότητας της Fed μπαίνει τελικά στο χρηματιστήριο.
Το "Sell in May and go go" είναι ίσως ένα από τα πιο ενοχλητικά επενδυτικά κλισέ, αλλά θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι λειτουργεί και πάλι φέτος, εάν τα μοτίβα από την ανάπτυξη του Μ2 επιμένουν.
Έτσι, ενώ δεν είναι δύσκολο κανείς να μαντέψει ότι οι τεράστιες νομισματικές εισφορές της Fed θα μεταφραστούν σε πληθωρισμό σε ολόκληρη την ευρύτερη οικονομία το αποτέλεσμα θα είναι το 2021 θα είναι το έτος της Great Stagflation (στασιμοπληθωρισμού).
Έτσι, όπως καταλήγει η Nordea, αυτοί που θα αναζητήσουν νέα χαμηλά στο S&P σύντομα θα αποδειχθούν σωστοί.
Και τότε θα βιώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου το 2021 στην ιστορία καθώς όλα αυτά τα τρισεκατομμύρια ρευστότητας τελικά θα φτάνουν στο χρηματιστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης