Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Τα αρνητικά επιτόκια στις ΗΠΑ... έως τέλος 2020 θα είναι λάθος μήνυμα στις αγορές

tags :
Rabobank: Τα αρνητικά επιτόκια στις ΗΠΑ... έως τέλος 2020 θα είναι λάθος μήνυμα στις αγορές
Η διαρκής παραμονή σε λάθος δρόμο είναι συνήθως πολύ επιζήμια και δαπανηρή, γεγονός που οδηγεί σε μια πολύ μεγαλύτερη περίοδο ανάρρωσης αναφέρει η Rabobank
Εάν οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλο πρόβλημα, φανταστείτε πόσα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλοι οι άλλοι με το σχόλιο αυτό η ολλανδική τράπεζα Rabobank σχολιάζει εκτιμήσεις για FED και ΕΚΤ που εξέτασαν ακόμη και τα αρνητικά επιτόκια παρέμβασης.
Πριν από 75 χρόνια, οι Σύμμαχοι νίκησαν τον Ναζισμό.
Σήμερα είναι η Ημέρα VE (Victory in Europe) και αργία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά την ημέρα Victory in Europe ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε.
Οι ΗΠΑ ανοικοδόμησαν τη Δύση και καθιέρωσαν μια νέα παγκόσμια τάξη που επικεντρώνεται στις ΗΠΑ ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης και του κόσμου πήγε προς την κομμουνιστική Ρωσία και έκλεισε πίσω από ψηλά τείχη και συρματοπλέγματα.
Ο Ψυχρός Πόλεμος διήρκεσε από το 1947 έως το 1991, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση.
Η Αμερική, η μόνη παγκόσμια υπερδύναμη, στη συνέχεια υλοποίησε ένα σχέδιο χρηματοοικονομικής παγκοσμιοποίησης.
Οι  ΗΠΑ φαίνονταν ανίκητες - και στη συνέχεια σκόνταψαν, με την Κίνα να ανακάμπτει.
Γιατί πρέπει να θυμόμαστε την ιστορία;

Πρώτον, επειδή η Ευρώπη έχει περάσει μεγάλο μέρος αυτής της εβδομάδας δείχνοντας πόσο βαθιά είναι η διαίρεση της στην πολιτική και την οικονομία.
Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα να επιλυθούν τα κενά Βορρά-Νότου και Δύσης με Ανατολή.
Το Ηνωμένο Βασίλειο συζητά για μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ συζητάει με μισή καρδιά το Brexit με την ΕΕ.
Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας θεωρεί την δικαιοδοσία του ανώτερη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Το χάσμα στο οικονομικό όραμα μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας - και Γαλλίας - διευρύνεται.
Το μέλος της ΕΕ η Ουγγαρία, σύμφωνα με το Freedom House, «δεν είναι πλέον δημοκρατία».

Δεύτερον, υποβόσκει Ψυχρός Πόλεμος ΗΠΑ με την Κίνα.
Αν και η φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας πιθανότατα θα κλείσει αισίως ωστόσο η κόντρα μεταξύ των δύο χωρών υποβόσκει.
Στις ΗΠΑ, υπάρχει ένα αυξανόμενο κίνημα εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, πέρα από τον Trump, που στοχεύει στον έλεγχοι της Κίνας.
Ο γερουσιαστής Rubio είναι μια γνωστή φωνή.
Ένας άλλος είναι ο γερουσιαστής Hawley, ο οποίος υποστηρίζει ότι η αμερικανική ηγεσία θα μεταρρυθμίσει την παγκόσμια οικονομική τάξη
Εν τω μεταξύ, η απόλυτη «επιτυχία» της αμερικανικής οικονομικής στρατηγικής μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εκτέθηκε για άλλη μια φορά καθώς στις 7 Μαΐου είδε τις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης να τιμολογούν με αρνητικά επιτόκια στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2020 και είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.
Το ΔΝΤ υποβαθμίζει τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη: -3% είναι τώρα πολύ αισιόδοξη ακόμη και αν δεν έχουμε νέο κύμα κορωνοιού.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ καλούνται να βοηθήσουν στην ανάκαμψη του παγκόσμιου συστήματος το οποίο εμφανίζει απίστευτα αποπληθωριστικά στοιχεία και ενός Ψυχρού Πολέμου με την Κίνα.
Ενώ οι ΗΠΑ υποχωρούν από το παγκόσμιο σύστημα, ή πρόκειται να το αναδιατάξουν, μια κληρονομιά μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το ευρώ – δολάριο βασιλεύει ακόμη και όταν η αγορά τιμολογεί αρνητικά τα επιτόκια στις ΗΠΑ.
Πως;
Επειδή εάν οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλο πρόβλημα, φανταστείτε πόσα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλοι οι άλλοι - και πόσα δολάρια θα χρειαστούν.
Η διαρκής παραμονή σε λάθος δρόμο είναι συνήθως πολύ επιζήμια και δαπανηρή, γεγονός που οδηγεί σε μια πολύ μεγαλύτερη περίοδο ανάρρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης