Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Πουλήστε τον Μάιο και μείνετε εκτός αγορών, το αφήγημα της ανάκαμψης ξεθωριάζει

Rabobank: Πουλήστε τον Μάιο και μείνετε εκτός αγορών, το αφήγημα της ανάκαμψης ξεθωριάζει
Σύσταση για πωλήσεις τον Μάιο κάνει η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Ισχυρή σύσταση για πωλήσεις κάνει η ολλανδική τράπεζα Rabobank, λόγω του οικονομικού κλίματος που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις ΗΠΑ να αναζητούν χρηματοδότηση από τις αγορές και τον εμπορικό πόλεμο της υπερδύναμης με την Κίνα να εντείνεται.
Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέγεται μεταξύ των επενδυτών σε όλο τον κόσμο:
«Τον Μάιο τρέχα να πουλήσεις» (sell in May).
Κατά πόσο αυτό το ρητό βρίσκει εφαρμογή κατά την τρέχουσα περίοδο μένει να αποδειχθεί.
Οι κάτοχοι bearish ομολόγων πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στις τρέχουσες εξελίξεις, που αφορούν το τελεσίγραφο του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου της Καρλσρούης προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το οποίο ζητείται να αποδειχθεί πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ δεν παραβιάζει το κοινοτικό κεκτημένο.
Τούτου λεχθέντος, ορισμένα ομόλογα εξακολουθούν να ευνοούνται, παρά τη διαμορφωθείσα κατάσταση.
Επίσης, οι κάτοχοι bearish ομολόγων πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στη ρευστότητα που υπάρχει στην αγορά των ΗΠΑ, καθώς μάλιστα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει εικοσαετή ομόλογα ύψους 96 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, αυτά αφορούν μόνο τον Μάιο.
Ο πραγματικός κατακλυσμός θα έρθει στη συνέχεια του β’ τριμήνου του 2020, με την οικονομία να καταρρέει και τα έσοδα να διαγράφουν ανάλογη πορεία, ενώ τα έξοδα και οι δαπάνες θα αυξηθούν ραγδαία.
Η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου, αφού έφτασε στο 0,74%, μειώθηκε στο 0,69%.
Ωστόσο, το αφήγημα της απότομης ανάκαμψης φαίνεται πως ξεθωριάζει και οι επενδυτές δεν πρέπει να παρασυρθούν από αυτό.
Οι ΗΠΑ αναζητούν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια (20% του αμερικανικού ΑΕΠ) και αν κάποιος μπορεί να καταστρέψει εντελώς την αγορά ομολόγων αυτός δεν είναι άλλος από το αμερικανικό κράτος.
Η εφημερίδα South China Morning Post αναφέρεται στη συζήτηση που γίνεται εντός της Κίνας σχετικά με την πολιτική της μετά την Covid-19.
Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι κεντρική τράπεζα (PBOC) αγοράζει ομόλογα που έχουν εκδοθεί πρόσφατα με επιτόκιο της τάξης του 0%.
Ωστόσο, η PBOC υποστηρίζει ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική μπορεί να διαβρώσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και την αποδοτικότητα των δαπανών του δημόσιο και ιδιωτικού τομέα.
Παράλληλα, το γιουάν θα υποτιμηθεί πάρα πολύ έναντι του δολαρίου.
Από την άλλη, έχει τεθεί ένας στόχος για την ανάπτυξη το 2020 που πρέπει να επιτευχθεί.
Όλα αυτά υποδεικνύουν πως, μάλλον, έρχεται νέο πακέτο στήριξης.
Η ειρωνεία είναι ότι αυτή η έκκληση για δημοσιονομική πειθαρχία προέρχεται από μια χώρα για την οποία το ΔΝΤ εκτιμά το δημοσιονομικό έλλειμμα σε διψήφιο νούμερο και το χρέος σε δυσθεώρητα ύψη -ακόμη και κατά τη διάρκεια των καλών εποχών-, όπου το συλλογικό καλό κυριαρχεί επί των δυνάμεων της αγοράς.
Ακόμη, δεν πρέπει να παραβλεφθεί ο εντεινόμενος ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ.
Την Τετάρτη 7 Μαΐου o Donald Trump χαρακτήρισε τον «κινεζικό ιό» χειρότερη επίθεση ακόμα και από αυτή του Περλ Χάρμπορ, δείχνοντας με το δάχτυλό του την Κίνα.
Ανάλογες δηλώσεις κάνει συνεχώς και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Pompeo.
Παράλληλα, η μεταποίηση καταρρέει, με τους αντίστοιχους δείκτες σε Κίνα και ΗΠΑ να διαγράφουν κατακόρυφη πτώση, ενώ οι αναδυόμενες αγορές υποφέρουν.
Με άλλα λόγια, σίγουρα εάν έχει κάποιος επενδύσει, τον Μάιο πρέπει να προχωρήσει σε πωλήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης