Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Επιβεβαιώνεται σε «Β+» η αξιολόγηση της Τουρκίας - Σταθερό το outlook

S&P: Επιβεβαιώνεται σε «Β+» η αξιολόγηση της Τουρκίας - Σταθερό το outlook
Δεν μεταβάλλει τις αξιολογήσεις της Τουρκίας η S&P Global Ratings
Σε «Β+» και «ΒΒ-» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα η S&P Global Ratings, διατηρώντας παράλληλα τις σταθερές προοπτικές (outlook).
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, οι σταθερές προοπτικές εξισορροπούν τους αρνητικούς οικονομικούς κινδύνους που απορρέουν από την πανδημία κατά τους επόμενους 12 μήνες έναντι της ανθεκτικότητας του ιδιωτικού τομέα της Τουρκίας, παράλληλα με το ακόμη περιορισμένο κρατικό χρέος.
«Αναμένουμε ότι, παρά την αστάθεια του νομίσματος και τις διακοπές που σχετίζονται με το COVID-19 στην οικονομική δραστηριότητα, το τουρκικό ΑΕΠ θα ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η πανδημία COVID-19 θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία λόγω του ασθενέστερου εξωτερικού εμπορίου και του τουρισμού, καθώς και τις άμεσες επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση, παράλληλα με την αυξημένη αστάθεια του νομίσματος. (…)
Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα γύρω από τις προβλέψεις μας και ιδίως την ταχύτητα με την οποία η τουρκική οικονομία μπορεί να ανακάμψει από αυτό το άνευ προηγουμένου σοκ.
Ένα δεύτερο κύμα του ιού, είτε στην Τουρκία είτε στην Ευρώπη, θα μπορούσε να επιδεινώσει τις προοπτικές ανάκαμψης.
Ταυτόχρονα, δεν έχουμε ακόμη δει πόσο θα ανακάμψει η δραστηριότητα μόλις αρχίσουν να αρθούν τα μέτρα.
Ορισμένες εταιρείες ενδέχεται να χρειαστεί να εκκαθαριστούν λόγω της εξασθενημένης οικονομικής τους κατάστασης, σε συνδυασμό με την υποτονική ζήτηση από τους καταναλωτές. (…)
Ωστόσο, θεωρούμε ότι η οικονομία της Τουρκίας είναι μεγάλη και δυναμική με έναν νέο και αυξανόμενο πληθυσμό.
Ο ιδιωτικός τομέας έχει μακρά πορεία ανταγωνισμού με τις ασταθείς εγχώριες και εξωτερικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Κατά την άποψή μας, αυτό θα βοηθήσει και πάλι την Τουρκία να αντιμετωπίσει μια περίοδο ασθενέστερων συνθηκών εξωτερικού εμπορίου και υψηλής αβεβαιότητας.
Από την αστάθεια της αγοράς του Αυγούστου 2018, υπήρξε μόνο μέτρια εκροή κεφαλαίου από Τούρκους κατοίκους, αν και οι επενδύσεις πλησιάζουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα», σχολιάζει ο οίκος.
Στο βασικό του σενάριο, ο οίκος αναμένει ότι η τουρκική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 3,1% σε πραγματικούς όρους το 2020 πριν ανακάμψει κατά 4,2% το 2021.
Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, με ανάπτυξη στο 3,5% το 2022 και το 2023.
«Τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν μειωθεί και επιδεινωθεί ως προς την ποιότητα. (…)
Θεωρούμε ότι οι θεσμικές ρυθμίσεις της Τουρκίας παραμένουν συγκριτικά αδύναμες και εξακολουθούν να περιορίζουν τις αξιολογήσεις.
Στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2018, ο πρόεδρος και ο συνασπισμός Adalet ve Kalkinma Partisi (AKP) εξασφάλισαν μια νίκη που ήταν το τελευταίο κεφάλαιο στη μετάβαση της Τουρκίας σε εκτελεστικό προεδρικό σύστημα.
Βλέπουμε περιορισμένους ελέγχους και ισορροπίες μεταξύ κυβερνητικών φορέων, με εξουσία συγκεντρωμένη, και έτσι καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη μελλοντικών πολιτικών αποκρίσεων.
Ωστόσο, παραμένει ένας βαθμός εσωτερικού πολιτικού ανταγωνισμού, όπως τονίζεται από τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών του περασμένου έτους, όταν κόμματα της αντιπολίτευσης εξασφάλισαν δήμαρχους μεγάλων πόλεων, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη. (…)
Θεωρούμε επίσης ότι παραμένουν ορισμένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής στρατιωτικής συμμετοχής στη Βόρεια Συρία».
Αναλυτικά, οι προβλέψεις του οίκου:

Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης