Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Νέα κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, που μολύνθηκαν και από τον κορωνοϊό

Rabobank: Νέα κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, που μολύνθηκαν και από τον κορωνοϊό
Ο κορωνοϊός μόλυνε τις σινοαμερικανικές σχέσεις, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank
Nέα κρίση έχει ξεσπάσει στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, που μολύνθηκαν και από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Οι σινοαμερικανικές σχέσεις χειροτέρεψαν ξαφνικά.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ισχυρίζεται πως έχει αποδείξεις πως ο κορωνοϊός ξεκίνησε από εργαστήριο της πόλης Wuhan, που βρίσκεται στην επαρχία Hubei της Κίνας.
Επιπλέον, φέρεται να εξετάζει την υπογραφή προεδρικού διατάγματος ώστε να αποτραπεί η επένδυση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων αμερικανικού συνταξιοδοτικού ταμείου στα χρηματιστήρια της Κίνας, σύμφωνα με την αυξημένη στάθμιση που έχει τώρα η Χώρα του Δράκου στον MSCI All Country World Index.
Μάλιστα, τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Trump υποστηρίζουν πολλά μέλη της αμερικανικής γερουσίας.
Άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι ο εμπορικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Navarro ασκεί ισχυρές πιέσεις στην κυβέρνηση για να εκκινήσει η παραγωγή βασικών προϊόντων στις ΗΠΑ, τα οποία μέχρι πρότινος εισάγονταν από την Κίνα, με τον αρμόδιο υπουργό να τηρεί προς στιγμήν στάση αναμονής – αν και η πλάστιγγα γέρνει προς τον Navarro.
Παράλληλα, η λέξη «αποζημιώσεις» τυγχάνει εκμετάλλευσης από πολλούς Κινέζους διπλωματικούς ακολούθους, που διακινούν σενάρια συνωμοσίας πως η Oυάσιγκτον προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο, ζητώντας δηλαδή αποζημίωση για το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, να πετύχει ακόμα και διαγραφή του χρέους των ΗΠΑ προς την Κίνα.
Μάλιστα, αυτά τα σενάρια είχαν αρχίσει να φουντώνουν τόσο πολύ, που αναγκάστηκε ο ίδιος ο σύμβουλος του Donald Trump, Larry Kudlow, να βγει και να τα διαψεύσει.
Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, εορτάζει την Πρωτομαγιά.
Επομένως είναι απίθανο να υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη κινεζική αντίδραση.
Ωστόσο, ένα πρώτο σημαντικό γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει έναν νέο σινοαμερικανικό οικονομικό πόλεμο είναι η διακύμανση στη συναλλαγματική ισοτιμία γουάν/δολαρίου.
Παραφράζοντας τον Von Clausewitz, εάν προβαίναμε στην εξής υπόθεση, πως υπάρχει παγκόσμια ειρήνη, οι ΗΠΑ θα συνειδητοποιούσαν σε κάποια φάση ότι η ισοτιμία δολαρίου/ευρώ είναι ένα όπλο το οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιούσαν κατά της Κίνας και μάλιστα σε τρία πεδία:
Στο εμπόριο, στην τεχνολογία και στις κεφαλαιακές ροές.
Ο εμπορικός πόλεμος αποτέλεσε μια πραγματικότητα.
Μάλιστα, δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι πολύ πιθανό σύντομα να υπάρξει επιδείνωση.
Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, ο πόλεμος διεξάγεται, επίσης, σε πολλά μέτωπα, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στη Σίλικον Βάλεϊ.
Τέλος, τώρα βλέπουμε την αφετηρία ενός πολέμου στη διακίνηση κεφαλαίων, με τις ΗΠΑ να απαγορεύουν κυβερνητικό ταμείο συνταξιοδότησης να επενδύσει σε κινεζικές μετοχές καθώς θεωρείται κίνδυνος εθνικής ασφάλειας.
Φυσικά, εφόσον οι ΗΠΑ μπλοκάρουν αυτή την επένδυση που φτάνει στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, θα ακολουθήσουν και άλλες, όπως συνέβη και με τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.
Οι αναλυτές αναπαράγουν το επιχείρημα πως η Κίνα έχει στρατηγικό απόθεμα τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οπότε αν δεν λαμβάνουν εκ νέου δολάρια, θα μειωθεί το απόθεμά τους.
Ως αποτέλεσμα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα υποτιμήσει το γουάν ή θα περιορίσει την κυκλοφορία στην επικράτεια της χώρας.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα προκαλέσει μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αγορές του κόσμου.
Επίσης, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εισροή κεφαλαίων από την Κίνα.
Όμως, αυτό το κόστος μπορεί να αντισταθμιστεί από τα τρισεκατομμύρια δολάρια που δημιουργεί με χαρακτηριστική ευκολία η Fed.
Εκτός των άλλων, οι εισροές κεφαλαίων από την Κίνα (ή οποιαδήποτε άλλη χώρα) στις ΗΠΑ είναι το αντίστροφο των εσόδων από τις εξαγωγές που λαμβάνουν από τις ΗΠΑ!
Και εάν δεν υπάρξουν εξαγωγές, δεν θα υπάρξουν επενδύσεις.
Ειδικά μεσούσης της τρέχουσας ύφεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης