Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το outlook των ισπανικών τραπεζών, λόγω κορωνοϊού

S&P: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το outlook των ισπανικών τραπεζών, λόγω κορωνοϊού
Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το outlook των ισπανικών τραπεζών από την S&P
Σε αρνητικές (από σταθερές) υποβάθμισε τις προοπτικές (outlook) των ισπανικών τραπεζών η Standard & Poor’s Global Ratings, διατηρώντας όμως αμετάβλητες τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας.
Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται το πολύ πιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που θα αντιμετωπίσουν οι ισπανικές τράπεζες τα επόμενα δύο χρόνια.
«Βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, η πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει (σχεδόν) τα πάντα.
Εκτός από το ανθρώπινο κόστος, πολλά μέρη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ισπανία έχουν σταματήσει.
Με τις στρατηγικές περιορισμού να εξακολουθούν να ισχύουν, οι οικονομολόγοι της S&P αναμένουν απότομη οικονομική συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ακολουθούμενη από μια ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο.
Ωστόσο, τώρα είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με τη δύναμη της ανάκαμψης έως τα τέλη του 2020 και έως το 2021, προβλέποντας το ΑΕΠ στην Ισπανία να συρρικνωθεί κατά 8,8% το 2020 και να αυξηθεί κατά 5,1% το 2021. (…)
Προβλέπουμε ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 16,4% έως το τέλος του 2020, από 14,1% το 2019 και μόλις αλλάζει μόλις το 2021.
Οι αρχές έδωσαν πρωτοφανείς πολιτικές απαντήσεις με τη μορφή νομισματικής, φορολογικής και ρυθμιστικής στήριξης και τα μέτρα θα βοηθήσουν στον περιορισμό της ζημίας, αλλά όχι στην πλήρη αποφυγή της.
Ο ισπανικός ιδιωτικός τομέας αντιμετωπίζει αυτό το οικονομικό σοκ με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα χρέους από ό,τι στο παρελθόν, η αγορά ακινήτων δεν δείχνει κανένα σημάδι ανισορροπιών και οι τράπεζες έχουν επεξεργαστεί σε μεγάλο βαθμό τα προβληματικά περιουσιακά τους στοιχεία από την προηγούμενη ύφεση, αν και τα υπόλοιπα NPEs είναι ακόμα υψηλότερα από εκείνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Κατά την άποψή μας, οι ισπανικές τράπεζες είναι σε θέση να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διοχέτευση πίστωσης χαμηλού κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επηρεάζονται. (…)
Οι αρνητικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τους σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους που βλέπουμε και την προσδοκία ότι θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις αξιολογήσεις για μία ή περισσότερες τράπεζες εάν η οικονομική ανάκαμψη καθυστερήσει ή τα φορολογικά αντίμετρα αποδειχθούν αναποτελεσματικά. (…)
Η μειοψηφία των τραπεζών που παραμένουν σε σταθερές προοπτικές έχουν γενικά ισχυρότερα κεφαλαιακά μαξιλάρια για να απορροφήσουν το σοκ και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια πιο περιορισμένη επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων», αναφέρεται στην έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης