Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η μετά τον κορωνοϊό εποχή φέρνει ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης

Rabobank: Η μετά τον κορωνοϊό εποχή φέρνει ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης
Βασικές ελλείψεις στις αγορές φέρνει η κρίση του κορωνοϊού
Η μετά τον κορωνοϊό εποχή φέρνει ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Το επικρατούν συναίσθημα στις αγορές είναι μια ήπια ανησυχία σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού – κάτι που αποτυπώνεται στον δείκτη δολαρίου, ο οποίος έχει υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες.
Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθεί την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των βασικών του ανταγωνιστών στις αγορές συναλλάγματος, τις προηγούμενες ημέρες είχε φλερτάρει με το όριο των 100 μονάδων, καθώς το δολάριο αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για την επενδυτική κοινότητα μπροστά στο ρίσκο που ενέχει η πανδημία του κορωνοϊού.
Η προσδοκία για επιστροφή στην ομαλότητα, έστω και σταδιακά, οφείλεται στις νίκες που έχουν καταγάγει τα ανά τον κόσμο κράτη σε ό,τι αφορά τη νόσο.
Δυστυχώς, όμως, από την άποψη της αγοράς, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Rabobank, η οικονομική αποτύπωση της ζημιάς που έχει προκληθεί μόλις έχει αρχίσει να διαφαίνεται στην αγορά.
Για παράδειγμα, έχουν αρχίσει να διαπιστώνονται ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης και σε τρόφιμα όπως το βόειο κρέας.
Πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία, η ολλανδική τράπεζα είχε προβλέψει ότι μπορεί να υπάρξει μια επισιτιστική κρίση που δεν θα οφειλόταν στη ζήτηση, αλλά στην προέλευση της προσφοράς.
Οι πρόσφατες εξελίξεις με το ρωσικό σιτάρι και το ρύζι από το Βιετνάμ είναι ενδεικτικές.
Στο μεταξύ, τα lockdowns έχουν προκαλέσει, ούτως ή άλλως, σφοδρά πλήγματα στις ανά τον κόσμο παραγωγικές διαδικασίες.
Στην Ινδονησία, αντιμετωπίζουν ήδη βασικές ελλείψεις σε ρύζι, ζάχαρη, καλαμπόκι, αυγά και κρεμμύδια, ενώ ακόμα και στις ΗΠΑ οι εφημερίδες κάνουν λόγο για ελλείψεις καθώς μεγάλα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος έχουν κλείσει λόγω του κορωνοϊού.
Παρόμοια είναι η κατάσταση στον Καναδά και στη Βραζιλία.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ΗΠΑ, Καναδάς και Βραζιλία αντιπροσωπεύουν περίπου το 65% της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος.
Υπήρξαν, όμως, και φήμες ότι «η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων σπάει».
Εις απάντηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, επικαλέστηκε στρατιωτικό νόμο την Τρίτη 28 Απριλίου για να αναγκάσει τα εργοστάσια παραγωγής κρέατος να παραμείνουν ανοιχτά αλλά και τους εργαζόμενους να εμφανιστούν στη βάρδιά τους.
Βέβαια, τα συνδικάτα αντιδρούν σθεναρά απέναντι σε αυτή την απόφαση του προέδρου.
Από οικονομικής απόψεως, αυτές οι προοπτικές που περιγράφονται δεν συμβαδίζουν με το sell off που σημειώθηκε στο δολάριο, βάσει της υπόθεσης ότι ο ιός έχει νικηθεί.
Αντίθετα, μόνο η πρώτη μάχη έχει κερδηθεί – στην καλύτερη περίπτωση.
Προς επίρρωση του παραπάνω συμπεράσματος ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα γεγονότα:
-Η British Airways πρόκειται να απολύσει 12.000 εργαζομένους.
-Η ανεργία στην Κίνα θα φτάσει το 20%.
-Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Καναδοί έχασαν τη δουλειά τους το Μάρτιο, σύμφωνα με το Statistics Canada.
-Στη Νότιο Αφρική, ένα εκατομμύριο, επίσης, είναι άνεργοι.
- Στην Ινδία, ο ιδρυτής μιας ιστοσελίδας εύρεσης θέσεων εργασίας δηλώνει ότι οι απώλειες σε θέσεις εργασίας και οι περικοπές αμοιβών είναι πιθανό να κάνουν το 2008 να μοιάζει με ένα «μικρό πρόβλημα».
Τα χειρότερα, όμως, είναι μπροστά, καθώς, μαζί με την έλλειψη σε τρόφιμα, αναμένεται έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων – σύμφωνα και με τις αποδόσεις των ομολόγων.
Eξαίρεση αποτελεί η Αυστραλία, όπου δείκτης καταναλωτή αυξήθηκε 0,3%, έναντι του αναμενόμενου 0,2%.
Παράλληλα, οι Ιταλοί είδαν τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch να υποβαθμίζει τη χώρα σε BBB-, έναν βαθμό πάνω από τα «σκουπίδια», αλλά με μια σταθερή προοπτική.
Οι αγορές θα αμφισβητήσουν την εν λόγω αξιολόγηση, καθώς σταθερότητα δεν υπάρχει.
Πράγματι, οι σταθερές προοπτικές βασίζονται στην υπόθεση ότι η ιταλική κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα αξιόπιστο οικονομικό σχέδιο για να διασφαλίσει ότι θα μειωθεί το χρέος προς το ΑΕΠ.
Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν τα ράφια των σούπερ μάρκετ θα εξακολουθήσουν να είναι γεμάτα όταν η σκόνη του κορωνοϊού θα έχει καταλαγιάσει, καταλήγουν οι αναλυτές της Rabobank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης