Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Οι τιτλοποιήσεις NPLs στην Ιταλία θα μειωθούν έως και 70% το 2020 - Κίνδυνος να δημιουργηθούν 30 δισ νέα NPEs

Scope Ratings: Οι τιτλοποιήσεις NPLs στην Ιταλία θα μειωθούν έως και 70% το 2020 - Κίνδυνος να δημιουργηθούν 30 δισ νέα NPEs
Οι προβλέψεις και οι χρεοκοπίες λόγω κορωνοιού θα αυξηθούν από το 2021, με δημιουργία νέων NPEs περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2021 στην Ιταλία αναφέρει η Scope
Οι τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων θα μειωθούν έως και 70% το 2020 αναφέρει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings.
Η Scope αναμένει ότι οι τιτλοποιήσεις ιταλικών NPLs θα μειωθούν έως και 70% το 2020, καθώς οι τράπεζες καθυστερούν την απομόχλευση καθώς αναμένουην καλύτερες συνθήκες στις αγορες.
Το βασικό σενάριο της Scope είναι ότι οι τιτλοποιήσεις NPLs θα είναι ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όρους GBV το 2020 και 12 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, σημαντικά χαμηλότερα από τις τάσεις των τελευταίων ετών (48 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018 και 24 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019).
Παρόλο που οι όγκοι του 2019 μειώθηκαν κατά 50% από το 2018, η δραστηριότητα στις τιτλοποιήσεις παρέμεινε σχετικά σταθερή.
Η Scope αναμένει ότι αυτή η τάση θα αλλάξει το 2020, όταν ο λόγος θα μειωθεί μεταξύ 9% και 17% επί του συνόλου των προβληματικών δανείων.
Οι νέες προβλέψεις και οι χρεοκοπίες εταιριών λόγω κορωνοιού θα αυξηθούν, με δημιουργία νέων NPEs περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2021 στην Ιταλία.
Οι εταιρικές χρεοκοπίες για νέες χρηματοδοτήσεις θα καλύπτονται ως επί το πλείστον από κρατικές εγγυήσεις, οπότε ο πιστωτικός κίνδυνος θα μεταφερθεί από τις τράπεζες στις κυβερνήσεις. 
Ως αποτέλεσμα, ένα ποσοστό νέων NPLs ενδέχεται να μην τιτλοποιηθεί, ενδεχομένως να μεταφερθεί σε μια ευρωπαϊκή κακή τράπεζα, παρόλο που η σύστασή της είναι αβέβαιη και θα ήταν περίπλοκη.
«Αναμένουμε από τους επενδυτές να έχουν πιο συντηρητική άποψη στις προβλέψεις τους για την ανάκαμψης και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών. Αυτό θα διευρύνει το χάσμα προσφοράς-ζήτησης και θα μειώσει τις τιμές χαρτοφυλακίων στα τιτλοποιούμενα NPLs.
Σε αυτό το σενάριο, οι τράπεζες είτε θα αναβάλουν σχέδια διάθεσης τιτλοποιήσεων είτε θα πουλήσουν μικρότερα χαρτοφυλάκια για να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες P&L.
Επίσης, αναμένεται υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου CDS στην τιμολόγηση.
«Η εγγύηση GACS έγινε ακριβότερη από πέρυσι.
Tο κόστος για την τριετή περίοδο έχει αυξηθεί κατά 91% σε σχέση με τα επίπεδα του Μαΐου 2019.
Αυτό θα συμβάλει επίσης στην επιβράδυνση της δραστηριότητας τιτλοποίησης προβληματικών δανείων, αντικατοπτρίζοντας τις αυξανόμενες ανησυχίες για τον πιστωτικό κίνδυνο.
Οι τράπεζες μπορούν να μετατρέψουν ορισμένους τύπους DTAs δηλαδή αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις σε πιστώσεις φόρου και να τις αξιοποιήσουν για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο των πωλήσεων NPL στους δείκτες κεφαλαίου τους.
«Παρόλο που αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο για τιτλοποιήσεις 2020, η εφαρμογή του είναι στην πράξη σχετικά περιορισμένη».
«Κοιτώντας μπροστά, η εκκρεμούσα λήξη του συστήματος GACS της Ιταλίας τον Μάιο του 2021 εφόσον οι συνθληκες είναι ευνοϊκές μπορούσε να αυξήσει τις τιτλοποιήσεις NPLs το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης