Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Λάθος η δημιουργία ευρωπαϊκής bad bank – Τα NPLs θα εκτιναχθούν, θα προκληθεί κρίση φερεγγυότητας στις τράπεζες

Scope: Λάθος η δημιουργία ευρωπαϊκής bad bank – Τα NPLs θα εκτιναχθούν, θα προκληθεί κρίση φερεγγυότητας στις τράπεζες
H δημιουργία μιας bad bank θα δημιουργήσει προβλήματα φερεγγυότητας, υποστηρίζει η Scope Ratings
Κάθετα αντίθετος στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής bad bank είναι ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, υπό τον φόβο εκτίναξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΝPLs).
Mάλιστα, θεωρεί πως τέτοιου είδους συζητήσεις είναι πρόωρες.
Σε διαφορετική περίπτωση, η κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Γηραιά Ήπειρος μπορεί να μεταβληθεί σε κρίση φερεγγυότητας.
Η προληπτική δημιουργία μιας ευρωπαϊκής bad bank είναι ένα πολύ σύνθετο και ιδιαίτερα πολύπλοκο έργο, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Scope Ratings.
Δεδομένου ότι τα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής δεν έχουν αποφέρει ακόμα μετρήσιμα αποτελέσματα, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι ακόμα δεν υπάρχουν εμπειρικά στοιχεία από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, είναι ιδιαίτερα πρόωρο να γίνεται λόγος για πτωχεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων εκ μέρους των νοικοκυριών, προσθέτουν.
Η ευρείας κλίμακας εθνικοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι στην κορυφή της ατζέντας των κυβερνήσεων, λόγω και των οικονομικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού.
Ως εκ τούτου, μια bad bank δεν θα προσφέρει κάποιο σημαντικό έργο, παρά μόνον θα διευρύνει τον όγκο των NPLs και θα επιβαρύνει έτι περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η καλύτερη λύση είναι ο ιδιωτικός τομέας να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τα χρέη που έχει συσσωρεύσει.
Μάλιστα, η Scope Ratings κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι δανειολήπτες έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν συμπεριφορά, προσδοκώντας σε διάσωση.
Σε κάθε περίπτωση, η απορρόφηση των NPLs θα έχει νόημα όταν η κρίση κορυφωθεί, οπότε θα πρέπει να αρχίσει η πιστωτική επέκταση.
Όμως κάτι τέτοιο μπορεί να απέχει χρονικά μέχρι δύο χρόνια, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Scope Ratings.
Η περιστολή των NPLs εδώ και χρόνια αποτελεί βασικό στόχο των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ είναι και βασική μέριμνα των ρυθμιστικών αρχών, παρόλο που έχουν μειωθεί κατά πολύ μετά την χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρωζώνη.
Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχε μειωθεί στο 2,7% στο τέλος του 2019 και φαίνεται διαχειρίσιμος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Τραπεζών (EBA), ωστόσο, λόγω του κορωνοϊού, αναμένει μεγάλο κύμα χρεοκοπιών.
Η επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των εταιρειών και των νοικοκυριών, αν μη τι άλλο, θα επηρεάσει δυσμενώς τα τρέχοντα δανειακά χαρτοφυλάκια και τις προσπάθειες διαχείρισης των NPLs.
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε ό,τι αφορά την τραπεζική επέκταση εν μέσω της τρέχουσας κρίσης είναι πολλοί.
Μπορεί μάλιστα να πει κανείς πως είναι αντιφατικό οι τράπεζες να συσσωρεύουν προβληματικά δάνεια, γνωρίζοντας πως οι δανειολήπτες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις, παρότι τα κίνητρα που γίνεται κάτι τέτοιο, λόγω της πανδημίας, είναι σαφή.
Mοναδικές εξαιρέσεις που συνηγορούν στην απορρόφηση των NPLs είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, όμως η προληπτική δημιουργία μιας bad bank θα δημιουργήσει προβλήματα φερεγγυότητας, καταλήγει η Scope Ratings.
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης