Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Βαθιά ύφεση και κρίση στην αγορά εργασίας της Ισπανίας, το 2020 – Η ΕΚΤ μετριάζει τον αντίκτυπο

Scope: Βαθιά ύφεση και κρίση στην αγορά εργασίας της Ισπανίας, το 2020 – Η ΕΚΤ μετριάζει τον αντίκτυπο
Έκθεση της Scope Ratings για την Ισπανία 
Για βαθιά ύφεση και κρίση στην αγορά εργασίας στην Ισπανία το 2020, κάνει λόγο σε έκθεσή της η Scope Ratings, καθώς η χώρα έχει και αυτή περιέλθει στη δίνη της πςνδημίας του κορωνοϊού.
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι το έλλειμμα και το κόστος δανεισμού θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.
«Αναμένουμε η Ισπανία να βιώσει μια βαθιά ύφεση, με την οικονομία να συρρικνώνεται περίπου στο 8% του ΑΕΠ φέτος, ακολουθούμενη από μια ισχυρή ανάκαμψη το 2021, με την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας από το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Προς το παρόν, το σοκ του κορωνοϊού προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και κρίση στην υγεία στην Ισπανία, εκθέτοντας διαρθρωτικές οικονομικές αδυναμίες, από μια άκαμπτη αγορά εργασίας που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη χρήση προσωρινών συμβάσεων έως την έλλειψη διαρθρωτικών δημοσιονομικών προσαρμογών που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών.
Η πανδημία αποκάλυψε το κόστος της πολιτικής αδράνειας της Ισπανίας τα τελευταία χρόνια.
Ο πολιτικός κατακερματισμός της χώρας ανέστειλε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις», σχολιάζεται.
Βέβαια, το σοκ του ιού «υπογραμμίζει επίσης την ισχυρή ευρωπαϊκή θεσμική υποστήριξη προς την Ισπανία, διασφαλίζοντας τώρα ότι η χώρα έχει ξεφύγει από μια κρίση ρευστότητας».
«Οι ενέργειες της ΕΚΤ στηρίζουν την ευνοϊκή πρόσβαση στην αγορά για τις χώρες της ζώνης του ευρώ, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή βραχυπρόθεσμης κρίσης ρευστότητας, καθώς και για τη στήριξη της βιωσιμότητας του χρέους μεσοπρόθεσμα.
Αυτή είναι μια θεμελιώδης διαφορά σε σύγκριση με τις εξελίξεις, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη το 2012, όταν η απόδοση των ομολόγων αυξήθηκε πάνω από 7%».
Ο οίκος αναφέρει πως η ισπανική οικονομία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην πανδημία και τους κραδασμούς, λόγω της δομής της οικονομίας: περίπου το 30% της οικονομικής δραστηριότητας και το 40% της απασχόλησης σχετίζεται με τον τουρισμό και την αναψυχή.
Ένα υψηλό ποσοστό απασχόλησης στους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και η ευρεία χρήση των προσωρινών συμβάσεων (22% του συνόλου των απασχολούμενων) θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ανεργίας, πάνω από 18% φέτος.
Ο οίκος αναμένει το έλλειμμα του προϋπολογισμού να διευρυνθεί σε περίπου 8% του ΑΕΠ, από περίπου 2,5% πριν από το σοκ, αυξάνοντας τον λόγο δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 15% το τρέχον έτος σε περίπου 110% του ΑΕΠ.
«Ωστόσο, αν οι αποδόσεις να παραμείνουν χαμηλές, όπως πιθανώς συμβαίνει με τις ενέργειες της ΕΚΤ, το πραγματικό πρόβλημα είναι λιγότερο το έλλειμμα και περισσότερο η οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση».
Τα διαγράμματα:

Image
Image
Image
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης