Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Game over, έρχεται επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας μετά τον κορωνοϊό

tags :
Rabobank: Game over, έρχεται επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας μετά τον κορωνοϊό
Τέλμα στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας
Σε φάση μεγάλης επιδείνωσης φαίνεται πως εισέρχονται οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, οι οποίες θα φτάσουν στο σημείο μηδέν, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Μέχρι στιγμής οι αγορές κινούνται με θεαματικό ρυθμό, χάρη στις άμεσες παρεμβάσεις στο πεδίο της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.
Παράλληλα, οι αρχές ήδη σχεδιάζουν τη μετα-κορωνοϊό εποχή, αρχής γενομένης από την άρση των lockdowns.
Κατά φαινόμενα, σύμφωνα με τα κρίσιμα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί, η νέα κανονικότητα περιλαμβάνει ισχυρά δημοσιονομικά και νομισματικά στηρίγματα, κρατική παρεμβατικότητα, κατάρρευση της παγκοσμιοποίησης, επαναπροσδιορισμό των εφοδιαστικών αλυσίδων και ισχυρότερο δολάριο.
Αν μη τι άλλο, όμως, στο πεδίο της διπλωματίας, αναμένεται χειροτέρευση των ήδη ταραγμένων σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Ήδη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump, έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την κινεζική πολιτική, απειλώντας με ακαθόριστες συνέπειες, σε περίπτωση που αποδειχτεί πως το Πεκίνο είχε ανάμειξη στη διασπορά του COVID-19.
Ενδεικτικό της νέας εποχής που αναδύεται σε ό,τι αφορά τη διεθνή πολιτική σκηνή είναι το ότι ακόμα και πιο μετριοπαθείς «φωνές», η Μεγάλη Βρετανία και η Αυστραλία, κάνουν λόγο για διαφάνεια.
Αλλά και στην εσωτερική αμερικανική πολιτική σκηνή, ο ρόλος της Κίνας για την εξάπλωση του κορωνοϊού έχει εργαλειοποιηθεί, με τον Donald Trump να χαρακτηρίζει τον πιθανό ανθυποψήφιό του για την προεδρία Joe Biden «Πεκίνο-Biden».
Από την άλλη, ο ίδιος ο Biden δηλώνει «εξαπατημένος» από το κινεζικό κράτος, που επέτρεψε στον COVID-19 να εξαπλωθεί.
Από την άλλη, η ρητορική της Κίνας επιτείνει την ένταση στην ατμόσφαιρα.
Το Πεκίνο υποστηρίζει τη θεωρία πως υπεύθυνοι για τη διασπορά της νόσο είναι αλλοδαποί που βρέθηκαν στη χώρα.
Μάλιστα, αυτή η θεωρία οδήγησε πολλά αφρικανικά κυρίως κράτη να αποστείλουν επίσημα διάβημα διαμαρτυρίας.
Την ίδια στιγμή, οι σχέσεις Κίνας - Χονγκ Κονγκ (που αποτελεί κινεζική επαρχία, αλλά διατηρεί την αυτονομία του) χειροτερεύουν, με την κινεζική κυβέρνηση να βάζει στο στόχαστρο συγκεκριμένα πολιτικά στελέχη.
Μάλιστα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι το κράτος δικαίου στο Χονγκ Κονγκ απειλείται λόγω παρέμβασης της κεντρικής διοίκησης του Πεκίνου.
Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει και την παρέμβαση των ΗΠΑ.
Μάλιστα, ο Biden κατηγορεί τον Trump, διότι είναι πολύ «χαλαρός» απέναντι στην Κίνα πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Πέρα από το Χονγκ Κονγκ, ένα άλλο ζήτημα είναι η Ταϊβάν.
Τα κινεζική μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως αναμένεται να επιβληθούν περιορισμοί σε ό,τι αφορά το Διαδίκτυο, οπότε αυτό το τεράστιο άτυπο κανάλι επικοινωνίας μεταξύ της Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου προφανώς θα σταματήσει να υπάρχει.
Φυσικά, προς το παρόν το ενδιαφέρον του επενδυτικού κόσμου τραβά το γεγονός πως η κινεζική κυβέρνηση έχει μειώσει το επιτόκιο δανεισμού κατά 20 μονάδες: από 4,05 σε 3,85.
Ή η ραγδαία πτώση στην τιμή του πετρελαίου και η δημιουργία μιας «bad bank» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ωστόσο, αυτό που πραγματικά βλέπουμε είναι οι τίτλοι τέλους στις σχέσεις Πεκίνου – Ουάσιγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης