Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Κορωνοϊός και παγκοσμιοποίηση δοκιμάζουν τις αντοχές των ολλανδικών τραπεζών

Scope: Κορωνοϊός και παγκοσμιοποίηση δοκιμάζουν τις αντοχές των ολλανδικών τραπεζών
Τα θεμελιώδη μεγέθη των ολλανδικών τραπεζών θα δοκιμαστούν σκληρά λόγω του κορωνοϊού, υποστηρίζει η Scope Ratings
Τα θεμελιώδη μεγέθη των ολλανδικών τραπεζών θα δοκιμαστούν σκληρά, παρά τα εξαιρετικά υγιή χαρακτηριστικά τους, λόγω του πρωτοφανούς υφεσιακού σοκ που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και της παγκοσμιοποίησης, υποστηρίζει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Οι μεγαλύτερες ολλανδικές τράπεζες, ABN, AMRO, ING και Rabobank, αποτελούν ενδιαφέροντα επιχειρηματικά μοντέλα.
Κοινός παρονομαστής τους είναι το ότι έχουν αρκετά ισχυρή διεθνή παρουσία.
Ως αποτέλεσμα, όμως, τα ολλανδικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στους κινδύνους που επιφυλάσσουν η παγκοσμιοποίηση και οι διακυμάνσεις στο διεθνές εμπόριο.
Δεδομένου δε ότι έχουν εκτεθεί αρκετά στην αγορά ενέργειας, με την τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τα θεμελιώδη στοιχεία τους αναπόφευκτα θα πληγούν.
Οι πιστωτικοί κίνδυνοι προέρχονται κυρίως από ανοίγματα και τοποθετήσεις σε βιομηχανίες που παρουσιάζουν ευαισθησία στην τιμή του πετρελαίου, αλλά και από τις αναταράξεις που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στο παγκόσμιο εμπόριο, τονίζουν οι αναλυτές της Scope Ratings.
Η παρατεταμένη συρρίκνωση του ολλανδικού ΑΕΠ, που ενισχύεται από τον εξωστρεφή χαρακτήρα της ολλανδικής οικονομίας, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση την ποιότητα των χαρτοφυλακίων των ολλανδικών τραπεζών.
Από την άλλη, η κερδοφορία των τριών κορυφαίων τραπεζικών ιδρυμάτων της Ολλανδίας έχει ενισχυθεί από την πτώση στις τιμές περιουσιακών στοιχείων που ενέχουν κίνδυνο.
Μάλιστα, η κερδοφορία θα μπορούσε να απορροφήσει από 60 έως 100 μονάδες βάσεις σε πρόσθετες απομειώσεις το 2020.
Σε κάθε περίπτωση, οι ολλανδικές τράπεζες θεωρούνται ιδιαίτερα φερέγγυες.
Πέρα από την κεφαλαιακή τους επάρκεια, η χαλάρωση των ρυθμιστικών κανόνων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τους αφήνει μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών.
Και οι τρεις μεγάλες ολλανδικές τράπεζες έχουν επιλέξει να συμμορφωθούν με τη σύσταση της ΕΚΤ για αναστολή των πληρωμών μερισμάτων του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης