Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 60 δισ. δολ. από την Bank of Canada

Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 60 δισ. δολ. από την Bank of Canada
Ποσοτική χαλάρωση 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε η Bank of Canada για τη στήριξη της οικονομίας
Την έκπληξη έκανε η Bank of Canada εξαγγέλλοντας νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ύψους –συνολικά- 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Παρότι διατήρησε το επιτόκιο στο 0,25%, όπως αναμενόταν (ύστερα από τρεις διαδοχικές μειώσεις), η κεντρική τράπεζα του Καναδά, που τόνισε πως οι προοπτικές της καναδικής οικονομίας, προς το παρόν, παραμένουν αβέβαιες και δεν δύναται να προβεί σε κάποια πρόβλεψη, εξέπληξε τις αγορές ανακοινώνοντας πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να υπάρξει δυναμική επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, που επλήγη βάναυσα από την πανδημία του κορωνοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, η τράπεζα ανακοίνωσε την ανάπτυξη προγράμματος αγοράς ομολογιακών τίτλων έως 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις διοικητικές περιφέρειες του Καναδά.
Επιπλέον, εξήγγειλε πως θα αποκτήσει εταιρικά ομόλογα αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη δευτερογενή αγορά.
Και τα δύο αυτά προγράμματα θα τεθούν σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες.
Ακόμη, η τράπεζα επέκτεινε χρονικά έως 24 μήνες πρόγραμμα συμφωνιών επαναγοράς χρεογράφων (repos).
Όπως και η Fed, η Bank of Canada απέφυγε να προχωρήσει σε προβλέψεις.
«Οι προοπτικές είναι αβέβαιες σε αυτό το χρονικό σημείο».
Ωστόσο, η ανάλυση εναλλακτικών σεναρίων της τράπεζας υποδηλώνει ότι το επίπεδο της πραγματικής δραστηριότητας ήταν κάτω του 1-3% το α’ τρίμηνο του 2020 και θα είναι 15-30% χαμηλότερο το β’ τρίμηνο, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί στην περιοχή του 0% στο β’ τρίμηνο του 2020.
Αυτό οφείλεται στη χαμηλότερη τιμή της βενζίνης και της πτώσης στη ζήτηση για καύσιμα.
Επίσης, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του καναδικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά (5 δισεκατομμύρια δολάρια ανά εβδομάδα), ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή λειτουργία της αγοράς, ενώ παράλληλα αυξάνει τις αγορές σε κρατικά έντοκα γραμμάτια κατά 40%.
«Σκοπός είναι να παρέχουμε τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει άμεση ανάκαμψη στη μετά τον κορωνοϊό εποχή» δήλωσαν οι ιθύνοντες της κεντρικής τράπεζας του Καναδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης