Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Η Ευρώπη στηρίζεται μόνο στην ΕΚΤ για να αποκλιμακώνονται οι πιέσεις στις αγορές – Μέχρι το τέλος του έτους δεν θα δοθεί λύση στην κρίση χρέους – Τα χρηματιστήρια θα ανεβοκατεβαίνουν

tags :
Barclays: Η Ευρώπη στηρίζεται μόνο στην ΕΚΤ για να αποκλιμακώνονται οι πιέσεις στις αγορές – Μέχρι το τέλος του έτους δεν θα δοθεί λύση στην κρίση χρέους – Τα χρηματιστήρια θα ανεβοκατεβαίνουν
Μία από τις βασικότερες τακτικές που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, είναι να επεμβαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να κερδίζει χρόνο, με τους πολιτικούς να προσεγγίζουν τη λύση μακροπρόθεσμα δουλεύοντας για την ενίσχυση των μηχανισμών που θα εμποδίσουν στο μέλλον την επανάληψη των λαθών.
Αυτό αναφέρει σε νέο σημείωμα του ο Larry Kantor, επικεφαλής αναλυτής της Barclays Capital, ο οποίος θεωρεί ότι η τακτική αυτή θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, με την αγορά να εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει την πορεία πιέσης – αντίδρασης  μέχρι να δοθεί η οριστική λύση.
«Πιστεύουμε ότι αυτό το πρότυπο είναι πιθανό να συνεχιστεί για το υπόλοιπο του έτους, με εξάρσεις της πίεσης της αγοράς οι οποίες θα αποκλιμακώνονται με στοχευμένη στήριξη από τους πολιτικούς προκαλώντας ράλι ανακούφισης. Αυτό βασίζεται στην άποψη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα παραμείνουν προσηλωμένοι στο ευρώ και έτσι θα κάνουν ό, τι χρειάζεται για να αποφύγουν μια διάλυση. Αλλά προς ώρας μια μόνιμη λύση είναι πιθανό να μη δοθεί», ανέφερε ο Kantor.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Ευρώπη θα συνεχίσει να βασίζεται στην ΕΚΤ, σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Για να επιτευχθεί αυτό, η ΕΚΤ θα πρέπει να επιταχύνει τις δράσεις της με τολμηρές ενέργειες που υπερβαίνουν το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και τα τριετή φθηνά δάνεια. Σύμφωνα όμως με τον Kantor, τέλος στην κρίση θα δοθεί μόνο με τις συνδυασμένες προσπάθειες των πολιτικών που θα επιλύσουν τα προβλήματα της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι οποίες είναι σχεδόν αποκλεισμένες από τις αγορές.
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί πρόοδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάτι που δεν μπορούν να κάνουν μόνες τους η Ισπανία και η Ιταλία, πρέπει να γίνει από τις ευρωπαϊκές αρχές. Οι δύο χώρες εξαρτώνται όλο και περισσότερο στη στήριξη της Ευρώπης», διαπιστώνει ο αναλυτής της Barclays.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης