Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Congressional Budget Office: Το αμερικανικό ΑΕΠ θα μειωθεί -28% στο β΄ τρίμηνο του 2020 και η ανεργία θα φθάσει στο 10%

Congressional Budget Office: Το αμερικανικό ΑΕΠ θα μειωθεί -28% στο β΄ τρίμηνο του 2020 και η ανεργία θα φθάσει στο 10%
Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να ξεπεράσει το 10% κατά το δεύτερο τρίμηνο 2020 στις ΗΠΑ, αντανακλώντας εν μέρει τα 10 εκατ επιδόματα ανεργίας
Το αμερικανικό ΑΕΠ θα μειωθεί -28% στο β΄ τρίμηνο του 2020 και η ανεργία θα φθάσει στο 10% εκτιμάει το Congressional Budget Office (CBO) μια ανεξάρτητη αρχή οικονομικών αναλύσεων στις ΗΠΑ.
Με βάση την CBO η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί απότομα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μείωσης του εμπορίου που οφείλεται στην εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.
Αυτό που αναμένει τώρα είναι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, μια επιθετική συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 2ο τρίμηνο του 2020 και αναμένεται πτώση -28% ενώ η ανεργία θα φθάσει στο 10%
Οι πιο πρόσφατες προκαταρκτικές εκτιμήσεις της CBO βασίζονται σε πληροφορίες σχετικά με την οικονομία που ήταν διαθέσιμες μέχρι τις 2 Απριλίου 2020 και οι οποίες περιλαμβάνουν και την επίδραση στην οικονομία από τα πακέτα στήριξης.
Στο βασικό σενάριο

-Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να μειωθεί πάνω από 7% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Εάν συνέβαινε αυτό, η μείωση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης που ανέφερε το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης θα ήταν περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη και θα υπερέβαινε το 28%.
Αυτές οι μειώσεις θα μπορούσαν ωστόσο να είναι πολύ μεγαλύτερες.

-Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να ξεπεράσει το 10% κατά το δεύτερο τρίμηνο, αντανακλώντας εν μέρει τα 3,3 εκατομμύρια νέα επιδόματα ανεργίας στις 26 Μαρτίου και τα 6,6 εκατομμύρια νέα επιδόματα που αναφέρθηκαν στις 2 Απριλίου.
Ο αριθμός των νέων επιδομάτων ανεργίας ήταν περίπου 10 φορές μεγαλύτερος στις 2 Απριλίου από ότι σε κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ύφεσης από το 2007 έως το 2009.)

 -Τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων αναμένεται να είναι κάτω από το 1% κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου 2020, ως αποτέλεσμα των ενεργειών και των συνθηκών της αγοράς της Federal Reserve.
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, και το πραγματικό ερώτημα είναι πότε τα επιτόκια θα είναι αρνητικά.

Με βάση την CBO οι οικονομικές προβλέψεις της, ειδικά για μεταγενέστερες περιόδους, είναι πολύ αβέβαιες αυτή τη στιγμή.
-Για να εκτιμηθεί το κόστος των πακέτων στήριξης στην αμερικανική οικονομία που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις οικονομικές συνθήκες, όπως οι διατάξεις που αφορούν τις παροχές επιδομάτων ανεργίας, η CBO λαμβάνει υπόψη όσο το δυνατόν περισσότερες οικονομικές πληροφορίες.
 Η εκτίμηση ενσωματώνει μια επικαιροποιημένη προβολή του ποσοστού ανεργίας που βασίστηκε σε πρόσφατα στοιχεία.
Το ποσοστό ανεργίας στο οποίο βασίζεται στην εκτίμηση κόστους ήταν 12% το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Η έκταση της κοινωνικής αποστασιοποίησης ήταν βασικός παράγοντας στην πρόβλεψη αυτή.
Η ανάλυση ενσωμάτωσε την προσδοκία ότι ο σημερινός βαθμός της κοινωνικής αποστασιοποίησης σε όλη τη χώρα θα συνεχιστεί - κατά μέσο όρο για τους επόμενους τρεις μήνες
Οι προβολές της CBO περιλάμβαναν επίσης την πιθανότητα μεταγενέστερων εστιών του ιού.
Για να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα αυτή, η κοινωνική αποστασιοποίηση αναμένεται να μειωθεί μόνο στα τρία τέταρτα, κατά μέσο όρο, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Και η CBO αναμένει ότι οι επιπτώσεις από την απώλεια θέσεων εργασίας και το κλείσιμο επιχειρήσεων θα γίνουν αισθητές για κάποιο χρονικό διάστημα.
Το ποσοστό ανεργίας στο οποίο βασίστηκε η εκτίμηση κόστους ήταν 9% στο τέλος του 2021.

Μελλοντικές ενημερώσεις

Η CBO εργάζεται επί του παρόντος για την ανάπτυξη κεντρικών προβολών οικονομικών μεταβλητών που λαμβάνουν υπόψη τις πληροφορίες που έχουν διατεθεί από τις 27 Μαρτίου - πληροφορίες που ήταν πιο αρνητικές από τις αναμενόμενες.
Ο οργανισμός προετοιμάζει επίσης κεντρικές εκτιμήσεις των οικονομικών επιπτώσεων της πρόσφατης νομοθεσίας που θεσπίστηκε για να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας.
Όλες αυτές οι πληροφορίες θα παρασχεθούν με τις επόμενες βασικές προβλέψεις της οικονομίας και του προϋπολογισμού της CBO. οι προβολές αυτές θα δημοσιευθούν αργότερα μέσα στο 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης