Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Ποιο επίπεδο επιτοκίων μπορεί να σας καταστρέψει

tags :
Rabobank: Ποιο επίπεδο επιτοκίων μπορεί να σας καταστρέψει
Tα χαμηλότερα επιτόκια δεν βοηθούν στην κατάσταση που έχει δημιουργήσει στην παγκόσμια οικονομία ο κορωνοϊός - Την επιβαρύνουν σοβαρά και μακροπρόθεσμα
Με το βλέμμα στραμμένο στην σημαντική αναμέτρηση των προκριματικών εκλογών της Super Τρίτης 3/3, για τους Δημοκρατικούς, ο Dow Jones κατάφερε να κλείσει στις 26,703 μονάδες, ακόμη και όταν τα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ, παραμένουν στο πρωτοφανές 1,12%.
Όπως επισημαίνει η ολλανδική τράπεζα Rabobank, αυτό οφείλεται στην αναμονή των εξελίξεων, με σημαντικότερη την κίνηση της Fed που πραγματοποιείτο ενώ γράφονταν η παρούσα ανάλυση, καθώς ο Covid-19, αποδεικνύει πως είναι μια απειλή που απαιτεί άμεση δράση με τέτοιο τρόπο ώστε οι πιθανοί μοιραίοι κίνδυνοι για την οικονομία και τη ζωή να μην επιβεβαιωθούν.
-    Η Fed προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Ειδικότερα, το επιτόκιο της Fed διαμορφώνεται στο 1% με 1,25% από 1,5% με 1,75%.)
-    Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, (Bank of Japan) αγοράζει ETFs δηλαδή αμοιβαία κεφάλαια που αποτελούνται από καλάθι μετοχών από το 2010 και στην νέα παρέμβαση της αγόρασε 960 εκατ δολάρια που σημαίνει ότι κατέχει άνω του 80% των ιαπωνικών ETFs.
Η Ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα θα πουλήσει στο μέλλον το 80% των ETFs.
Επίσης, η συγκεκριμένη πορεία δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η διάδοση του ιού έχει μπει σε αχαρτογράφητα νερά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ (πράγμα που μεταφράζεται σημαίνει σε "πανδημία", αλλά υποχρεούται συμβατικά να μην το πει), με περισσότερους θανάτους.
Αντίθετα, αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες των G-7 δεσμεύτηκαν να ενεργήσουν από κοινού για την αντιμετώπιση της επιδημίας-πανδημίας, όπως άλλωστε το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα που δήλωσαν επίσης διατεθειμένοι να βοηθήσουν αν χρειαστεί
Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές των μετοχών έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 10% σε μια εβδομάδα γεγονός που θέτει την αγορά κατοικιών σε μεγάλο ρίσκο.

Ποιο επίπεδο επιτοκίων μπορεί να σας καταστρέψει;
Υπάρχει επίπεδο ισορροπίας στη νομισματική πολιτική;
Υπάρχει μεν για κάποιους αναλυτές με πολιτικό κέρδος κυρίως, ωστόσο, το θέμα είναι ότι τα χαμηλότερα επιτόκια δεν βοηθούν σε αυτή την κατάσταση καθόλου.
Εάν η ζήτηση καταστραφεί με τον περιορισμό / εγκλεισμό των ανθρώπων στα σπίτια τους για εβδομάδες και τις αλυσίδες εφοδιασμού να διαταράσσονται, όλα τα χαμηλότερα κόστη δανεισμού, μπορούν απλά να παγιδεύσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εάν οι τράπεζες συμφωνήσουν να προχωρήσουν σε αθρόα χορήγηση φτηνών δανείων, πιστωτικών καρτών κ.λπ. (όπως ήδη κάνει η Κίνα) - όλα αυτά απλά θα κρατήσουν την οικονομία καθηλωμένη στη γωνία γιατί δεν θα μπορέσουν ανακάμψει σύντομα.
Η οικονομία θα επιβαρυνθεί μακροπρόθεσμα.

Παρ 'όλα αυτά, οι περικοπές των επιτοκίων πραγματοποιούνται - επειδή οι μετοχές κινούνται στα όρια και λειτουργούν με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Κι αυτές οι περικοπές ήρθαν νωρίτερα από τον Απρίλιο που ανέμεναν οι αναλυτές λόγω κορωνοϊού.

Τι θα αποφασίσουν οι G-7
Αναμφισβήτητα ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το κλίμα που διαμορφώνεται γύρω από τη συνάντηση των G-7 και κάποια ερωτήματα που προκύπτουν για τους 7 ισχυρούς του κόσμου.
Θα υπάρξει άραγε συντονισμός μεταξύ κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών, και σε ποιο βαθμό, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας;
Θα επιτρέψουν οι κεντρικές τράπεζες στα κράτη να ξοδέψουν ό,τι θέλουν ή θα κρίνουν πως απαιτείται, προκειμένου να βγουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, από την τρικυμία του Covid-19, καλύπτοντας τα απαιτούμενα ελλείμματα;
Υπενθυμίζεται, ότι τέτοιες «αδιανόητες» για κάποιους επιλογές πολιτικής της σύγχρονης νομισματικής θεωρίας, ακόμη και στις ανεπτυγμένες αγορές μπορεί να πλασαριστεί καλύτερα μέσω μιας Πράσινης Νέας Συμφωνίας ή ενός πολέμου.
Μια τέτοια στρατηγική ωστόσο, κρύβει και τεράστιους κινδύνους ύφεσης.
Αυτό που υποδεικνύει υποδόρια ωστόσο, είναι μια τεράστια μετατόπιση της σχετικής ισχύος (από την οικονομία στην πολιτική).
Επιπλέον, αν οι τράπεζες χορηγήσουν πάμφθηνο χρήμα, πως μαζεύεται ξανά όλη αυτή η ροή χρήματος;
Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα αντεπιχείρημα κατά της θεωρίας του Piketty: Ότι η αύξηση των ανισοτήτων βασίζεται στην ιδέα, ότι το κεφάλαιο προκύπτει ως αποτέλεσμα συσσωρευμένων αποταμιεύσεων-κεφαλαίων, αντί να δημιουργείται de novo όπως απαιτείται από τις (κεντρικές) τράπεζες.
Φυσικά, αν δεν υπάρξει κάποιο σημαντικό δημοσιονομικό κίνητρο τότε είναι δύσκολο να παραμείνει κάποιος αισιόδοξος.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει ο υπουργός Οικονομικών Mnuchin που στηρίζει τις φορολογικές περικοπές και όχι τις υψηλότερες κρατικές δαπάνες: αν αυτό αποτελεί ένδειξη για το τι θα εισηγηθεί και συμφωνήσει στις G-7, τότε το μέλλον δεν είναι ευοίωνο.
Όλος ο όγκος κεφαλαίου θα παραμείνουν στην αναμονή μέχρι ο ιός να έρθει και να φύγει όσο καιρό χρειαστεί.
Και μετά η ανάκαμψη θα γίνει πολύ επιθετική, προς διαφορετική κατεύθυνση, ιδιαίτερα μετά τη διατάραξη των αλυσίδων εφοδιασμού στην Κίνα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης