Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποιεί η Guggenheim: H δραματική πτώση των αγορών θα συνεχιστεί, έρχεται κραχ 35% με 40% και ύφεση στις οικονομίες

tags :
Προειδοποιεί η Guggenheim: H δραματική πτώση των αγορών θα συνεχιστεί, έρχεται κραχ 35% με 40% και ύφεση στις οικονομίες
Όπως λέει το γνωμικό ο σοφός βλέπει τον κίνδυνο να έρχεται και προετοιμάζεται....υποστηρίζει η Guggenheim Investments
Σε μια άκρως δυσοίωνη πρόβλεψη προέβη η αμερικανική επενδυτική εταιρία Guggenheim Investments με 275 δισεκ. δολάρια υπό διαχείριση.
Ο Covid 19 ή κορωνοιός έχει προκαλέσει διεθνές κραχ στα χρηματιστήρια με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να έχει υποχωρήσει -12% από τα υψηλά έτους τις 3380 μονάδες.
Τα διεθνή χρηματιστήρια μπορεί να διορθώσουν συνολικά -35% με -40% όπερ σημαίνει ότι σε ένα τέτοιο σενάριο καταστροφής ο δείκτης S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει στις 2.000 μονάδες.
Η Guggenheim Investments να σημειωθεί ότι είναι θιασώτης της άποψης ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών και άλλων assets δεν δικαιολογούνταν πριν να ξεσπάσει ο κορωνοιός.
Η τρέχουσα κατάσταση στις αγορές δεν επιτρέπει στους επενδυτές να υιοθετήσουν την κλασσική συνταγή… αγοράστε στην βουτιά…
Η τρέχουσα κατάσταση προσομοιάζει με το μαχαίρι που πέφτει και θα ήταν μέγα λάθος να σπεύσει κανείς να το πιάσει.
Βρισκόμαστε στην φάση που θα αφήσουμε το μαχαίρι να φθάσει εκεί που πρέπει έως ότου εκτονωθεί ο πανικός.
Οι μετοχές ενδέχεται να μειωθούν κατά 35% -40% αν ο ιός δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Όσο ο covid 19 παραμένει και εξελίσσεται και επιδεινώνεται τόσο πιο βίαιη θα είναι η διόρθωση στα χρηματιστήρια κόντρα ακόμη και στις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών.
Η απειλή που προκαλεί ο κορωνοϊός στα εταιρικά κέρδη και στην οικονομία των είναι τεράστια και εάν εξελιχθεί σε πανδημία τότε η κατάσταση θα τεθεί εκτός ελέγχου.
Μετά από μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση των τιμών των μετοχών και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ, η Guggenheim Investments εκτιμάει ότι βρισκόμαστε στο χείλος της πανδημίας.
Ο αντίκτυπος του covid 19 έχει προκαλέσει σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές το έσχατο διάστημα.
Τώρα εξαπλώνεται πέρα από την Ιταλία και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης άγγιξε τις ΗΠΑ και συνολικά όλο τον πλανήτη.
Βρίσκεται στο χείλος μιας πανδημίας και οι επενδυτές, φοβούμενοι μια απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, αντέδρασαν καταφεύγοντας στα αμερικανικά ομόλογα που σημειώνουν ιστορικά χαμηλά.
Το 10ετές αμερικανικό ομόλογο από 1,5% έχει υποχωρήσει στο 1,16%.
Το πιθανότερο είναι ότι με βάση την τεχνική ανάλυση μια απόδοση για το 30ετές ομόλογο στο 1% και το δεκαετές στο 0,25% είναι πιθανός στόχος.
Αντιθέτως οι μετοχές θα συνεχίσουν να δέχονται σοκ λόγω του covid 19.  
Ο πανικός στις αγορές, η επιβάρυνση στα όρια ύφεσης των οικονομιών και η κατάρρευση της παραγωγικής αλυσίδας θα οδηγήσει σε δραματική αύξηση των χρεοκοπιών ιδίως στην ενέργεια, τις αεροπορικές εταιρείες, το λιανικό εμπόριο και τον τουρισμό.
Ωστόσο, η ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών θα συνεχίσει  να ρέει προς τα  ομόλογα με ρυθμό ρεκόρ.
Η Guggenheim Investments αναφέρει ότι προσπαθεί αγοράσει όσο το δυνατόν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερης διάρκειας και υψηλής ποιότητας με λογικές αποδόσεις ωστόσο οι αποδόσεις 3% δεν είναι πλέον ρεραλιστικές για ένα χαρτοφυλάκιο.
Η τρέχουσα δραματική περίοδος είναι "ενδιαφέρουσα εποχή" όπως αναφέρει η παλιά κινεζική παροιμία.
Η κύρια ανησυχία ήταν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα η FED, αγοράζοντας 60 δισεκατομμύρια δολάρια μηνιαίως, άρχισε να αυξάνει τις τιμές των μετοχών και των χρηματιστηριακών δεικτών.
Αυτή η μορφή ποσοτικής χαλάρωσης προκάλεσε αυτό που ονομάζαμε φούσκα χωρίς την ποσοτική χαλάρωση της FED οι μετοχές δεν θα ενισχύονταν.
Τώρα προφανώς όλα αυτή η φούσκα κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Ο κορωνοϊός μας δείχνει την απρόβλεπτη πορεία που μπορεί να διαδραματίσει μια εξωγενής δύναμη προκαλώντας σοκ στην οικονομία που ήδη βρίσκεται στο τέλος του ανοδικού κύκλου.
 Και δεν έχει τελειώσει.
Είτε η επιδημία θα περιοριστεί γρήγορα είτε ο πλανήτης θα εγκλωβιστεί σε μια πανδημία.
Οι Η.Π.Α. θα αντιμετωπίσουν τον Covid 19 ως εξής εάν χτυπήσει τον άλλο πλανήτη θα το θεωρήσει επιδημία.
Εάν οι μολύνσεις μεταδοθούν με ταχύτητα στις ΗΠΑ, θα ονομαστεί πανδημία.
Προς το παρόν ο δείκτης  S&P 500 βρήκε στήριξη περίπου στις 2950 με 3.000 μονάδες και η πτώση της αποδόσεως του 10ετούς κρατικού ομολόγου βρίσκεται στο 1,20% περίπου.
Μόνο ένας παράγοντας καθορίζει την πορεία των αγορών… η εξέλιξη του covid 19.
Προς το παρόν, ο πανικός είναι υψηλός.
Πιθανότατα το χειρότερο δεν τελείωσε, αλλά, μάλλον, είναι καιρός οι επενδυτές να αξιολογήσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Αυτό που θα συμβεί παγκοσμίως είναι ότι η διεθνής οικονομία θα επιβραδυνθεί και ο ιός επιδεινωθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ θα βρεθεί σε ύφεση.
Οι δανειολήπτες ειδικά οι εταιρίες προσεχώς θα αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια τους.
Σίγουρα, οι πιθανότητες ύφεσης αυξάνονται γρήγορα.
Όπως λέει το γνωμικό ο σοφός βλέπει τον κίνδυνο να έρχεται και προετοιμάζεται.
Υπάρχει ασφαλώς πιθανός κίνδυνος εμπρός και οι επενδυτές θα πρέπει να δουν όλες τις ευκαιρίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης