Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Τελικά οι Κεντρικές Τράπεζες δεν θα μας σώσουν μόνο από την ύφεση... αλλά και από τις παγκόσμιες πανδημίες

tags :
Rabobank: Τελικά οι Κεντρικές Τράπεζες δεν θα μας σώσουν μόνο από την ύφεση... αλλά και από τις παγκόσμιες πανδημίες
Το να τοποθετηθεί κανείς στις αγορές σήμερα, είναι σαν να στέκεται δίπλα σε κάποιον που πρόσφατα βρισκόταν στην Ασία, βήχει και δεν φορά μάσκα...
Οι κινεζικές μετοχές ανέκαμψαν... ομοίως και το νόμισμα της Κίνας.
Οι ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί δείκτες ενισχύονται... ομοίως και τα αμερικανικά ομόλογα.
Τελικά μήπως οι κεντρικές τράπεζες θα μας σώσουν και από μια παγκόσμια πανδημία;
Αυτό αναρωτιέται η Rabobank, την ώρα που έχουμε τον πρώτο θάνατο κατοίκου στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι γιατροί βρίσκονται σε απεργία.
Η Κίνα έχει αναφέρει 425 θανάτους και πάνω από 20.000 περιπτώσεις παρά τις τεράστιες προσπάθειες απομόνωσης του κορωνοϊού.
Οι Global Times της Κίνας αναφέρουν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του πεπτικού συστήματος και να έρθει σε επαφή με επιφάνειες όπως πόρτες ή οθόνες κινητών τηλεφώνων, πληκτρολόγια υπολογιστών κλπ.
Κάτι που συμβαίνει επίσης με πολλούς άλλους κοροναϊούς.
Ο Xi Jinping δηλώνει δημόσια ότι ο ιός «επηρεάζει άμεσα» την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα της Κίνας και έχει ξαφνικά κατηγορήσει τη γραφειοκρατία ότι πρέπει να δράσει καλύτερα και γρηγορότερα.
Ο ΠΟΥ παραμένει σχετικά αισιόδοξος, ωστόσο, δηλώνει ότι η εξέλιξη του ιού θα επιβραδυνθεί εάν καταπολεμηθεί στην πηγή και οι χώρες συνεργαστούν - κάτι που δεν περιλαμβάνει το κλείσιμο των συνόρων τους, προφανώς.
Προς τι λοιπόν η αντίδραση της αγοράς;
Ο σύνδεσμος που λείπει εδώ είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) διοχέτευσε 400 δισ. γουάν (57 δισ. δολάρια) σε ρευστότητα στην αγορά σήμερα, ήτοι ισοδύναμο του QE ενός μηνός των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.
Πολλά περισσότερα προφανώς και θα ακολουθήσουν.
Φυσικά, αυτό ανακουφίζει τις αγορές από κάποιες άμεσες πιέσεις ρευστότητας.
Επιτρέπει επίσης στην PBOC να συγκεντρώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που κανείς άλλος δεν θέλει να κρατήσει τώρα μέσω reverse repo.
Υποθετικά, εάν ο ιός αυτός ακολουθούσε το τρομακτικό μονοπάτι που χαρτογραφήθηκε από τον ΠΟΥ, ακόμα και μόνο μέσα στην Κίνα, θα μπορούσαν τα χρήματα της κεντρικής τράπεζας να διευκολύνουν τις αγορές;
Η αλήθεια είναι πως ναι, σύμφωνα με την Rabobank.
Η ελπίδα της αγοράς είναι σαφής: οι κεντρικές τράπεζες θα μας σώσουν, όχι μόνο από τον επιχειρηματικό κύκλο, και όχι μόνο από την αλλαγή του κλίματος, αλλά τώρα και από την παγκόσμια πανδημία.
Οι ίδιοι άνθρωποι που δεν μπορούν να οδηγήσουν βιώσιμα τον δείκτη καταναλωτή στο 2% θα εξασφαλίσουν ότι όλοι θα παραμείνουμε στην περιοχή θερμοκρασίας σώματος 36,5 - 37,5 βαθμούς, αναφέρει σκωπτικά η Rabobank.
Όπως αναφέρουν αρκετοί ριψοκίνδυνοι αναλυτές, ο κορωνοϊός δεν θα περιορίσει τις αγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Rabobank, σε μια τέτοια αβέβαιη δυναμική, το να τοποθετηθεί κανείς στις αγορές σήμερα, είναι σαν να στέκεται δίπλα σε κάποιον που πρόσφατα βρισκόταν στην Ασία, βήχει και δεν φορά μάσκα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης