Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman: Η Fed θα μπορούσε να εφαρμόσει αρνητικά επιτόκια σε περίπτωση ύφεσης

Goldman: Η Fed θα μπορούσε να εφαρμόσει αρνητικά επιτόκια σε περίπτωση ύφεσης
Τα επιτόκια της Fed είναι στο εύρος διακύμανσης 1,5%-1,75%
Για το ενδεχόμενο η Fed να εφαρμόσει αρνητικά επιτόκια στο μέλλον, παρά το γεγονός ότι έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, μίλησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius.
«Τα αρνητικά επιτόκια προκαλούν κινδύνους σημαντικής πολυπλοκότητας στην αγορά ή στρέβλωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος» αναφέρεται στα πρακτικά της Fed από τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.
Ωστόσο, ο Hatzius εκτιμά ότι αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.
«Υπάρχει πολύ σκεπτικισμός στις ΗΠΑ σχετικά με τα αρνητικά επιτόκια και πιστεύω ότι αρχικά θα χρησιμοποιήσουν άλλα εργαλεία.
Κατά συνέπεια, αρκετά χρόνια αργότερα η συζήτηση θα μπορούσε επίσης να εξελιχθεί, ανάλογα με το τι συμβαίνει σε μέρη όπως η Ευρώπη και ποια είναι η μετά θάνατον ετυμηγορία σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτού του εργαλείου» δήλωσε ο ίδιος στο CNBC.
Η Goldman Sachs αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη άνω του 2% το 2020.
Ωστόσο, σε περίπτωση ύφεσης μεσοπρόθεσμα, ο Hatzius επεσήμανε ότι η Fed θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το forward guidance, την ποσοτική χαλάρωση και τελικά τα αρνητικά επιτόκια για την ανάκαμψη της οικονομίας.
«Εάν σημειωθεί ύφεση κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια, με τα επιτόκια να παραμένουν κοντά στα σημερινά επίπεδα, τότε θα έχεις μόνο 150 μονάδες βάσης για συμβατικές μειώσεις επιτοκίων.
Αυτό είναι μόνο το ένα τρίτο μια τυπικής μείωσης βραχυπρόθεσμων επιτοκίων» δήλωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε «θα πρέπει να στραφείς σε άλλα εργαλεία».
Σημειώνεται ότι τα επιτόκια της Fed είναι στο 1,5% - 1,75%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης