Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mauldin Economics: Η FED δημιουργεί μια φούσκα τέρας – Επικίνδυνοι οι κεντρικοί τραπεζίτες από τις εξουσίες που απέκτησαν

Mauldin Economics: Η FED δημιουργεί μια φούσκα τέρας – Επικίνδυνοι οι κεντρικοί τραπεζίτες από τις εξουσίες που απέκτησαν
Η συντονισμένη νομισματική πολιτική είναι το πρόβλημα, όχι η λύση - Η νομισματική πολιτική δεν θα μας σώσει από την επόμενη κρίση αλλά θα βοηθήσει να επιδεινωθεί η επόμενη κρίση.
Η FED η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα έχει δημιουργήσει μια φούσκα τέρας προειδοποιεί η Mauldin Economics
Στον ανεπτυγμένο κόσμο και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ακόμη και στην Κίνα, αλλά και στην Ευρώπη οι οικονομίες έχουν μετατραπεί σε φούσκες.
Όλα αυτά είναι απόρροια της αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών της FED και της ΕΚΤ αλλά και άλλων κεντρικών τραπεζών.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες κατά μία έννοια, είναι πολύ πιο ισχυροί και επικίνδυνοι από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις.
Αλλά οι κεντρικές τράπεζες δεν ήταν ποτέ τόσο υπεύθυνα ανεύθυνες.
Ο Walter Bagehot, ένας από τους πρώτους συντάκτες του περιοδικού The Economist , έγραψε αυτό που ονομαζόταν Bicthot's Dictum για τις κεντρικές τράπεζες:
Οι κεντρικές τράπεζες είναι δανειστής έσχατης λύσης, κατά τη διάρκεια μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ή κρίσης ρευστότητας, η κεντρική τράπεζα πρέπει να δανείζει ελεύθερα, με υψηλό ή χαμηλό επιτόκιο τις τράπεζες.
Η FED αποδείχθηκε ένα θεωρητικό αντίδοτο στις κρίσεις.
Είναι σαφές ότι έχει ένα ρεκόρ μέχρι το 1945, καθώς πολλά λάθη που έγιναν στη δεκαετία του 1920 και ιδιαίτερα στη δεκαετία του 1930.
Η χαλαρή νομισματική πολιτική σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική ασυδοσία της δεκαετίας του 1970 προκάλεσαν  πληθωριστική κρίση.
Ξεκινώντας από την διοίκηση Greenspan στην FED, έχουμε πλέον 30 χρόνια μόνιμης νομισματικής πολιτικής που συνοδεύεται από χαμηλότερα επιτόκια.
Αυτό δημιούργησε μια σειρά από φούσκες κάποιες εκ των οποίων έσκασαν και προκάλεσαν οικονομικό όλεθρο.
Τα τεχνητά χαμηλά επιτόκια δημιούργησαν τη φούσκα των ακινήτων, η οποία επιδεινώθηκε από την αποτυχία των ρυθμιστικών αρχών και πήρε επικίνδυνη τροπή με το ηθικά χρεοκοπημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η FED κρατάει ζωντανή την αμερικανική οικονομία και την Wall Street.
Όμως αντί να έχει ξεκινήσει μια λογική απομόχλευση, δημιουργήθηκαν φούσκες με χαρακτηριστικό γνώρισμα την λανθασμένη κατανομή του κεφαλαίου.
Η FED δεν θα έπρεπε να έχει εμπλακεί στις αγορές.
Η ιδέα ότι λίγοι άνθρωποι στο διοικητικό συμβούλιο της FED ή της ΕΚΤ μπορούν να καθορίσουν την τύχη του κόσμου είναι ανατριχιαστικά επικίνδυνο.
Η διατήρηση πολύ χαμηλών επιτοκίων για πολύ μεγάλο διάστημα στον τρέχοντα οικονομικό κύκλο οδήγησε μαζικά σε λανθασμένη  κατανομή κεφαλαίου.
Η συντονισμένη νομισματική πολιτική είναι το πρόβλημα, όχι η λύση.
Η νομισματική πολιτική δεν θα μας σώσει από την επόμενη κρίση αλλά θα βοηθήσει να επιδεινωθεί η επόμενη κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης