Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Οι διεθνείς θεσμοί καταρρέουν – «Παραπαίουν» Γερμανία και NATO

tags :
Rabobank: Οι διεθνείς θεσμοί καταρρέουν – «Παραπαίουν» Γερμανία και NATO
Στα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν Γερμανία και ΝΑΤΟ αναφέρεται report της Rabobank
Διόλου ευχάριστα, σε πολιτικό επίπεδο, δεν ξεκίνησε ο Δεκέμβριος 2019, σύμφωνα με ανάλυση της Rabobank, στην οποία τονίζει ότι όλο και πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι διεθνείς θεσμοί καταρρέουν και σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση.
Στη Βρετανία η προεκλογική περίοδος στιγματίστηκε από την τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου, αν και τα δύο πολιτικά κόμματα έχουν διαφορετική στάση.
Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων το Εργατικό Κόμμα ανακάμπτει, αλλά όχι με τέτοια ταχύτητα ώστε να κατορθώσει να κλείσει το χάσμα με το Συντηρητικό Κόμμα.
Στη Γερμανία η κυβερνητική συμμαχία της Angela Merkel με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), εμφανίζει προβλήματα, καθώς το SPD εξέλεξε νέα ηγεσία, η οποία ζητά αλλαγή πολιτικής.
Η Merkel ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επαναδιαπραγμάτευση με το SPD και ως εκ τούτου, για μία ακόμη φορά, ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση.
Στις 3/12 και 4/12 πραγματοποιείται η Σύνοδος του NATO στο Λονδίνο, όταν οι ηγέτες των μεγαλύτερων στρατών του κόσμου θα αποφασίσουν τι θα γίνει με τη συμμαχία, ποιος είναι ο σκοπός της και φυσικά ποιο το μέλλον της.
O Trump εξακολουθεί να ασκεί πίεση σε όλα τα μέλη να δαπανήσουν 2% του ΑΕΠ για να διατηρήσουν δυνατό το NATO τόσο έναντι της Ρωσίας όσο και πιθανόν έναντι της Κίνας.

Βέβαια ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron αποκάλεσε το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό» και υποστήριξε ότι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα.
Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος, Erdogan, του οποίου η χώρα είναι αυτή που συνεισφέρει τα περισσότερα μετά τις ΗΠΑ σε στρατιωτικό επίπεδο, δεν έχει κανένα πρόβλημα να «κάνει φιλίες» τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα.
Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν άραγε τις αγορές;
Εξαρτάται.
Εάν οι αγορές αποφασίσουν να στραφούν αποκλειστικά στα μακροοικονομικά δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί, τα παραπάνω δεν θα τις επηρεάσουν και τόσο.
Όμως θα πρέπει να δούμε και την ευρύτερη εικόνα, καθώς το ΝΑΤΟ είναι αυτό που δημιούργησε τον μετά τον Ψυχρό Πόλεμο κόσμο, στον οποίο, φυσικά, λειτουργούν και ο αγορές.
Στην ουσία «οι ελεύθερες αγορές, δεν είναι και τόσο ελεύθερες», καθώς η πολιτική… ζούγκλα μπορεί ανά πάσα στιγμή να τις επηρεάσει.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης