Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays Capital: Μόνο η ΕΚΤ μπορεί να διασώσει την ευρωζώνη από πιθανή χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ – Πιο περίπλοκη η επιστροφή στη δραχμή από την αναδιάρθρωση του χρέους

tags :
Barclays Capital: Μόνο η ΕΚΤ μπορεί να διασώσει την ευρωζώνη από πιθανή χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ – Πιο περίπλοκη η επιστροφή στη δραχμή από την αναδιάρθρωση του χρέους
Την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνει ως τον μοναδικό παράγοντα που θα μπορούσε να ανακόψει τη μετάδοση της κρίσης που θα μπορούσε να προκληθεί από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η Barclays Capital, η οποία σύμφωνα με το τελευταίο σημείωμα της διαχωρίζει τις συνέπειες μίας νέας ελληνικής χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.
Σύμφωνα με την ίδια, αν και πολλοί πιστεύουν ότι οι πιθανές επιπτώσεις από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και από την χρεοκοπία είναι λίγο έως πολύ δεδομένες, δεν θα πρέπει να αγνοούνται οι ειδικές συνέπειες και να διαχωριστούν τα δύο γεγονότα. Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που κάνουν τις συνέπειες από τα δύο γεγονότα να διαφέρουν σημαντικά.
Πρώτον, η επιστροφή στη δραχμή θα απαιτήσει νέες συμβάσεις. Η διαδικασία είναι πολύ πιο περίπλοκη από την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.
Δεύτερον, η χρεοκοπία στην Ελλάδα έχει προεξοφληθεί στην αγορά από το Μάρτιο. Αλλά πιθανή έξοδος από το ευρώ δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί στις βασικές αγορές.
Τρίτον, μέσω των 3ετών προγραμμάτων της ΕΚΤ, τα LTROs, ήταν αποτελεσματικά για τον περιορισμό της μετάδοσης των επιπτώσεων της αναδιάρθρωσης του χρέους στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω, η BarCap οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι η ΕΚΤ πιθανόν να είναι «ο μόνος παράγοντας που θα μπορούσε να σταματήσει την κλιμάκωση της κρίσης στην ευρωζώνη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης