Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: ΗΠΑ εναντίον Κίνας - Η ασταμάτητη δύναμη της Ουάσινγκτον έναντι των ακλόνητων αντιρρήσεων του Πεκίνου

Rabobank: ΗΠΑ εναντίον Κίνας - Η ασταμάτητη δύναμη της Ουάσινγκτον έναντι των ακλόνητων αντιρρήσεων του Πεκίνου
Οι ΗΠΑ δεν θα άρουν τις κυρώσεις και το Πεκίνο δεν θα υποχωρήσει
Οι αγορές χθες 31/10 κλονίστηκαν από τα άσχημα νέα για το εμπόριο.
Όχι μόνο η APEC της Χιλής ακυρώθηκε και έτσι δεν θα είναι διαθέσιμη για συνάντηση μεταξύ Trump και Xi, αλλά σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης, οι Κινέζοι αμφιβάλλουν για οποιαδήποτε συμφωνία και δεν σκοπεύουν να αγοράσουν τα αμερικανικά προϊόντα που επιθυμεί η Ουάσινγκτον.
Το Πεκίνο αρνείται να ξεκινήσει συνομιλίες για τη συμφωνία Φάσης 2, χωρίς οι ΗΠΑ να άρουν τους δασμούς. Κάτι τέτοιο μάλιστα μοιάζει απίθανο να συμβεί.
Συνολικά θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι πρόκειται για μια περίπτωση ασταμάτητης δύναμης (ΗΠΑ) έναντι μιας σχεδόν ανυπόφορης αντίρρησης (Κίνα) και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπογραφεί πραγματική εμπορική συμφωνία. Αυτό φαινόταν πριν την έναρξη του εμπορικού πολέμου (2018).
Πράγματι, παρά το γεγονός ότι τόσο ο Larry Kudlow, σύμβουλος του Λευκού Οίκου, όσο και οι Κινέζοι αξιωματούχοι προσπαθούν να επηρεάσουν τον Τύπο λέγοντας ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία, δεν φαίνεται να πείθουν.
Συμφωνούν πραγματικά; Ναι - στις ασυμβίβαστες διαφορές τους.
Τώρα δεν είναι καιρός να διαφημίσουν ότι συμφωνούν ότι διαφωνούν. Αλλά οι αλυσίδες εφοδιασμού θα συνεχίσουν να κινούνται ούτως ή άλλως. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Pompeo και ο αντιπρόεδρος Pence και οι δύο κατέστησαν σαφές από την αμερικανική πλευρά ότι η Κίνα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Ο Pompeo μίλησε ανοιχτά για την «αντιμετώπιση του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος».
Από την πλευρά της, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι «η εθνική ασφάλεια» και οι «αυξανόμενοι κίνδυνοι» ήταν άμεση προτεραιότητα και όχι μεταρρυθμίσεις της οικονομίας.
Εν τω μεταξύ, τα πολιτικά παιχνίδια ήταν και πάλι σε ισχύ, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφιζε επίσημα να ανοίξει διαδικασίες επιβολής εναντίον του Trump.
Από τώρα και στο εξής, οι καταθέσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν δημοσίως και θα υπάρξει φάσμα μαρτύρων που θα ονομάζονται και πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή των Ρεπουμπλικάνων.
Ως αποτέλεσμα, τα πρωτοσέλιδα μάλλον θα γίνουν ακόμα πιο έντονα από αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα.
Δεν θα πρέπει να περιμένει κάποιος πως η Γερουσία της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών θα ενοχοποιήσει τον Trump για να τον απομακρύνει από το αξίωμά του.
Είναι το πιο απίθανο ενδεχόμενο.
Μην περιμένετε ότι ο Trump δεν θα κατέβει για επανεκλογή το Νοέμβριο του 2020 ούτως ή άλλως, ακόμη και αν τον απομακρύνουν από το αξίωμα. Οι ασταθείς δυνάμεις είναι ασταμάτητες, ακριβώς όπως οι ακίνητες αντιρρήσεις είναι ακίνητες.
Ο Trump επίσης δεν σπαταλά χρόνο να εμπλακεί σε άλλη ξένη χώρα, ανακοινώνοντας ότι μια εκλογική ομάδα Johnson-Farage στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι «μια ασταμάτητη δύναμη».
Φυσικά, θα έκανε μια τεράστια διαφορά στις αβέβαιες εκλογικές προοπτικές των Τόρηδων, δεδομένης της πιθανής απώλειας κάποιων θέσεων για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και άλλους για τους Σκωτσέζους εθνικιστές.
Ωστόσο, στις πιο αβέβαιες εκλογές στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, θα υπάρξουν πολλοί που αντιτίθενται στον Trump για τις δηλώσεις του για τον Jeremy Corbyn. Ο Trump δήλωσε πως τυχόν νίκη Corbyn θα ήταν «πολύ κακό» για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Δεν είναι αποδεκτό για τους ξένους ηγέτες να σχολιάζουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στις εκλογές άλλων χωρών - εκτός αν πρόκειται ΗΠΑ.
Ένας τέτοιος ρόλος αρμόζει περισσότερο στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Εκείνες, όσο μπορούν, δείχνουν ποιους πιστεύουν ότι θα είναι «καλοί» ή «κακοί» για μια χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης