Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Αναβαθμίζεται σε «Α» η Ισπανία, παρά την πολιτική αβεβαιότητα

S&P: Αναβαθμίζεται σε «Α» η Ισπανία, παρά την πολιτική αβεβαιότητα
Αναβάθμιση της Ισπανίας από την S&P Global Ratings
Σε «Α-» -από «Α-»- αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας η S&P Global Ratings, κόντρα στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα.
Οι προοπτικές (outlook) ορίστηκαν σε σταθερές, από θετικές.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη και η βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης έχουν θέσει τον δείκτη του δημόσιου χρέους της Ισπανίας προς το ΑΕΠ σε σταθερότερη καθοδική τροχιά.
Παράλληλα, η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο στην απομόχλευση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
«Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας έχει οδηγήσει σε σημαντική αναπροσαρμογή της εξωτερικής ζήτησης, όπως αντικατοπτρίζεται στα συνεπή πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από το 2013.
Η ισπανική οικονομία είναι κατά την άποψή μας σε καλύτερη θέση να αντέξει εξωτερικούς κινδύνους και την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης.
Στο πλαίσιο αυτό, η συνεχής χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συμβάλλει στην απορρόφηση των οικονομικών κρίσεων, λόγω του οφέλους στην ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. (…)
Μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Απριλίου του 2019, μια ακόμη εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.
Ανεξάρτητα από αυτό, η επόμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να στερείται κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Κατά την άποψή μας, μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα δυσκολευτεί να εισαγάγει περαιτέρω διαρθρωτικά δημοσιονομικά μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δημόσιων οικονομικών από ενδεχόμενες οικονομικές συγκρούσεις ή να εφαρμόσει συμπληρωματική μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα ανεργίας.
Παρά το πολιτικό αδιέξοδο, σε συνδυασμό με τις αρνητικές εξωτερικές εξελίξεις, όπως η εξασθένιση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, η μείωση του διεθνούς εμπορίου και οι προοπτικές για ένα άτακτο Brexit, οι οικονομικές επιδόσεις της Ισπανίας ήταν ανθεκτικές. (…)
Τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες έχουν σταδιακά ενισχύσει τους ισολογισμούς τους.
Μειώθηκαν τα αποθέματα προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, αυξήθηκαν τα επίπεδα κεφαλαίου και οι προβλέψεις.
Η αποκατάσταση της κερδοφορίας σε καταλληλότερα επίπεδα παραμένει, ωστόσο, πρόβλημα, ιδίως λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και του έντονου ανταγωνισμού», σχολιάζεται.
Οι οικονομικές προβλέψεις:

Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης