Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs, ΒοfA: Η Fed θα ξεκινήσει νέο QE τον Νοέμβριο 2019 - Πώς θα το πράξει

Goldman Sachs, ΒοfA: Η Fed θα ξεκινήσει νέο QE τον Νοέμβριο 2019 - Πώς θα το πράξει
Η Fed επαναφέρει το QE μέσω μίας νέας ονομασίας: open market operations (OMOs), η οποία θα έχει τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά με το προηγούμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας
Έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι η Fed, όπως τονίζουν τόσο η Goldman Sachs όσο και η Bank of America σε reports τους αναφορικά με τις χθεσινές (18/9) ανακοινώσεις της τράπεζας.
«Η Fed θα ξεκινήσει την αύξηση του ισολογισμού της τον Νοέμβριο 2019 μέσω μόνιμων open market operations (OMOs), ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται να επανεξετάσει και τις αγορές λιγότερο μακροπρόθεσμων assets, κάτι το οποίο είχε συζητήσει η διοίκησή της και τον Μάιο 2019», τονίζει η Goldman Sachs.
Αν και αρκετοί αναλυτές δεν θέλουν να «μεταφράσουν» τις εν λόγω αγορές ως ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στην ουσία η Fed θα ακολουθήσει περίπου την ίδια τακτική που είχε εφαρμόσει και στο QE πριν από μερικά χρόνια.
Στον πίνακα που ακολουθεί, η Goldman συνοψίζει τις προβλέψεις της για τις μελλοντικές αγορές ακαθάριστου δημόσιου χρέους της Fed.
Οι μπλε ράβδοι δείχνουν την επανεπένδυση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που έχουν «ωριμάσει», οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω πρόσθετων δημοπρασιών ομολόγων.
Οι κόκκινες ράβδοι δείχνουν την επανεπένδυση των «ώριμων» τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων, οι οποίες συμβαίνουν μέσω της δευτερογενούς αγοράς.
Οι γκρίζες ράβδοι είναι το σημείο-κλειδί,  καθώς δείχνουν μόνιμα OMOs για να υποστηρίξουν την τάση ανάπτυξης του ισολογισμού της Fed, η οποία θα συμβεί μέσω της παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά.

Ανάλογη άποψη έχει εκφράσει και η Bank of American, με την Goldman να υπολογίζει ότι η Fed θα πραγματοποιήσει OMOs ύψους 15 δισ. δολαρίων, καθώς και μερικές πρόσθετες επενδύσεις κατά τα δύο πρώτα χρόνια για να αυξήσει το μέγεθος του ισοζυγίου κατά 150 δισ. αποκαθιστώντας το ρυθμιστικό αποθεματικό και εξαλείφοντας την τρέχουσα ανάγκη για προσωρινές ΟΜΟ.
Η στρατηγική αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ισολογισμού της κατά περίπου 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο και τις καθαρές αγορές αμερικανικών ομολόγων από την Fed (το άθροισμα των κόκκινων και γκρι ράβδων) κατά περίπου 375 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

Με απλά λόγια, μετά από πέντε χρόνια η Fed επιστρέφει, έστω και… καλυμμένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης