Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Colpo grosso για την εφαρμογή του Μνημονίου αλά Τρισέ - Χρεοκοπία και παράδοση δημοσιονομικής πολιτικής στο τολμηρό του σχέδιο για τη σωτηρία του ευρώ

tags :
Colpo grosso για την εφαρμογή του Μνημονίου αλά Τρισέ - Χρεοκοπία και παράδοση δημοσιονομικής πολιτικής στο τολμηρό του σχέδιο για τη σωτηρία του ευρώ
Κήρυξη του προβληματικού κράτους σε χρεοκοπία και ανάληψη της δημοσιονομικής πολιτικής του, προτείνει ο Ζαν - Κλοντ Τρισέ. Στο σχέδιο του, που χαρακτηρίστηκε τολμηρό και φιλόδοξο, η σωτηρία του ευρώ είναι εφικτή, αρκεί να μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση οι εγκεκριμένες από την ΕΕ δημοσιονομικές πολιτικές, ακόμα κι όταν οι πολιτικοί ηγέτες ή το κοινοβούλιο μιας χώρας δεν μπορούν να το εγγυηθούν.


"Μια εναλλακτική επιλογή θα ήταν να ενεργοποιούνται οι ομοσπονδιακές εξουσίες της ΕΕ μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις, όταν οι δημοσιονομικές πολιτικές μιας χώρας απειλούν την ευρύτερη νομισματική ένωση", πρότεινε ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία στην Ουάσινγκτον, μία μόλις ημέρα πριν την Σύνοδο της G8.
Ο Τρισέ αναγνωρίζει ότι η καλύτερη κατά τον ίδιο λύση μιας ΕΕ τύπου Ηνωμένων Πολιτειών, όπου υπάρχει μία κεντρική δημοσιονομική πολιτική, είναι, όπως το έθεσε, ''δυσκολοχώνευτη'' στην Ευρώπη.
Ωστόσο, "η ομοσπονδία σε εξαιρετικές περιστάσεις μου φαίνεται όχι μόνον απαραίτητη για να εξασφαλιστεί ότι έχουμε μια σταθερή Οικονομική και Νομισματική Ένωση, αλλά μπορεί επίσης να ταιριάζει στην ίδια τη φύση της Ευρώπης μακροπρόθεσμα. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ένας μεγάλος (κεντρικός) προϋπολογισμός της ΕΕ", σημειώνει.
Ο Τρισέ δήλωσε πως υπάρχουν ήδη οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει το δημοσιονομικό του σχέδιο, ενώ, όπως εξήγησε, "Είναι ένα κβαντικό άλμα στη διακυβέρνηση, που πιστεύω ότι είναι απαραίτητο για το επόμενο βήμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".
Οι χώρες έχουν συμφωνήσει στην αμοιβαία παρακολούθηση των προϋπολογισμών τους και έχουν συμφωνήσει στην επιβολή προστίμων σε χώρες που έχουν υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα. Το επόμενο βήμα θα ήταν να τίθεται μια χώρα υπό διαχείριση όταν οι πολιτικοί ηγέτες ή το κοινοβούλιό της δεν μπορούν να εφαρμόσουν υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές εγκεκριμένες από την ΕΕ. Ο Τρισέ δήλωσε πως η κίνηση αυτή θα έχει δημοκρατική νομιμότητα αν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών κρατών της ΕΕ και από το αιρετό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ιδέα έγινε με θέρμη δεκτή από κορυφαίους οικονομολόγους και σημαντικούς ευρωπαίους αξιωματούχους που παρακολούθησαν την ομιλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης