Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η διόρθωση στις αγορές θα γίνει πολύ χειρότερη – Η αρκούδα έχει ξυπνήσει από την χειμερία νάρκη και είναι πεινασμένη

Morgan Stanley: Η διόρθωση στις αγορές θα γίνει πολύ χειρότερη – Η αρκούδα έχει ξυπνήσει από την χειμερία νάρκη και είναι πεινασμένη
Η πτώση των αγορών πραγματικά ξεκίνησε στα τέλη του 2017 όταν τελείωσε η αγορά ταύρων για τις παγκόσμιες μετοχές και από τότε παρασύρεται ακόμα χαμηλότερα.
Η διόρθωση στις διεθνείς αγορές θα γίνει πολύ χειρότερη προσεχώς υποστηρίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley τονίζοντας επίσης ότι ο ανοδικός κύκλος στις αγορές τελειώνει
Οι αγορές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες τους long δηλαδή αυτοί που βλέπουν άνοδο ή αγορά ταύρων και αυτούς που υποστηρίζουν ότι θα ξεκινήσει μεγάλη διόρθωση στις αγορές, αγορά αρκούδων.
Η πτώση των αγορών πραγματικά ξεκίνησε στα τέλη του 2017 όταν τελείωσε η αγορά ταύρων για τις παγκόσμιες μετοχές και από τότε παρασύρεται ακόμα χαμηλότερα.
Με βάση την Morgan Stanley από τα τέλη του 2017 έως και σήμερα και παρά τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών  σχεδόν το 80% όλων των μεγάλων δεικτών δεν έχουν κάνει νέα υψηλά επίπεδα ενώ σχεδόν το 10% των μεγάλων δεικτών είναι κάτω από τα υψηλά.

Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ διαφορετική από ότι παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο του 2018, όταν σχεδόν κάθε μεγάλος χρηματιστηριακός δείκτης σε όλο τον κόσμο ήταν σε υψηλά ετών.
Αποδεικνύεται εντυπωσιακή η διαφορά μεταξύ της περιόδου 2016-2017 (αγορά ταύρων) και στη συνέχεια 2018-2019, που αποτελεί την απαρχή του ξυπνήματος της αρκούδας.
Είναι ενδεικτικό ότι ο S & P 500 ο δείκτης βαρόμετρο παγκοσμίως δεν έχει κάνει καμία μεγάλη διαφορά… από τον Ιανουάριο του 2018.
Με βάση την Morgan Stanley αυτή η τάση είναι συνεπής με την επίμονη αρνητική προδιάθεση που παρατηρείται κατά τη διάρκεια των πτωτικών αγορών 2008-2009 και 2015-2016 όλα αυτά δείχνουν ότι χτίζεται σταδιακά η πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων».
Μια βασική διαφορά μεταξύ του σημερινού περιβάλλοντος και εκείνων των περιόδων είναι ότι η αγορά έχει κάνει πολλά νέα υψηλά επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2018 φαινόμενο που παρατηρείται στο τέλος ενός μεγάλου μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου.
Κατά την Morgan Stanley είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ατομικό επενδυτικό κλίμα - όπως μετράται από το δείκτη AAII Survey Bull vs Bear Spread - έχει αποκλίνει σημαντικά από το καταναλωτικό κλίμα.
Παρά το γεγονός ότι η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά σε υψηλά επίπεδα και το καταναλωτικό κλίμα παραμένει υψηλό, οι μεμονωμένοι επενδυτές εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι.
Στα τέλη του 2017 με αρχές του 2018 οι επενδυτές σε ατομικό επίπεδο ήταν πολύ πιο αισιόδοξοι.
Η FED ενώ μείωσε τα επιτόκια οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά κυρίως γιατί πλέον δεν πιστεύουν ότι μπορεί να συνεχιστεί η άνοδος στις διεθνείς αγορές.
Η αλλαγή στάσης της FED και της ΕΚΤ αποδεικνύουν ότι ο ανοδικός κύκλος έχει τελειώσει και οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να τον επιμηκύνουν μη φυσιολογικά.  
Η FED άλλαξε την νομισματική της πολιτική γιατί στις ΗΠΑ και διεθνώς το οικονομικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί.
Πολλοί επενδυτές είναι πολύ απογοητευμένοι για τους κινδύνους που επιφυλάσσουν για την οικονομία των ΗΠΑ η συνεχιζόμενη ύφεση των εταιρικών κερδών.
Κατά την Morgan Stanley η επιδείνωση των εταιρικών κερδών είναι ο πιο επικίνδυνος λόγος για ενίσχυση της διορθωτικής τάσης στις αγορές διεθνώς.
Πράγματι, μετά την απότομη πτώση του δείκτη επιχειρηματικών συνθηκών της Morgan Stanley τον Μάιο 2019, οι προοπτικές για την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων δεν βελτιώθηκαν.
Με βάση τον δείκτη Morgan Stanley Business Conditions (MSBCI) κινήθηκε απότομα χαμηλότερα που αποτελεί την δεύτερη χαμηλότερη τιμή από την τελευταία ύφεση.
Οι αρνητικές αναθεωρήσεις στα εταιρικά κέρδη έχουν φθάσει στο κατώτατο σημείο και ενδέχεται να αγγίξουν τα χαμηλά επίπεδα της παγκόσμιας ύφεσης του 2015 με 2016.
Το μέλλον είναι δυσοίωνο.


Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου έχουν καλύτερη απόδοση απόν την καλύτερη αγορά μετοχών στον κόσμο τους τελευταίους 18 μήνες , ειδικά από τον Σεπτέμβριο 2018.
Το ερώτημα λοιπόν είναι αν τα ομόλογα θα ξεπεράσουν τις μετοχές σε τέτοιο βαθμό που θα ανοίξει και επίσημα ο πτωτικός κύκλος στις αγορές.
Κατά την Morgan Stanley η αρκούδα στις αγορές είναι ακόμα ζωντανή και κλοτσάει δυνατά, η αρκούδα έχει ξυπνήσει από την χειμέρια νάρκη και είναι πεινασμένη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης