Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η επόμενη κρίση στις ΗΠΑ θα είναι πιο καταστροφική από αυτή του 2008

Morgan Stanley: Η επόμενη κρίση στις ΗΠΑ θα είναι πιο καταστροφική από αυτή του 2008
Τι δείχνει η σύγκριση μεταξύ 2007 και 2019 για ορισμένα θεμελιώδη δεδομένα των ΗΠΑ και των υπόλοιπων κορυφαίων οικονομιών της υφηλίου
Επενδυτές και αναλυτές έχουν προεξοφλήσει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη 31 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίασή της.
Υπάρχουν και κάποιοι αναλυτές που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων ακόμη και κατά 50 μονάδες βάσης.
Η Morgan Stanley, όμως, προχωρά σε μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση της όλης υπόθεσης, καθώς εξετάζει πώς ήταν η αμερικανική οικονομία τον Σεπτέμβριο του 2007, δηλαδή την τελευταία φορά που η Fed ακολουθούσε χαλαρή νομισματική πολιτική με μείωση επιτοκίων και φυσικά πώς είναι αυτή τη στιγμή.
Όπως αναφέρει ο Matthew Hornbach, κορυφαίος αναλυτής της Morgan Stanley, εάν εξετάσει κάποιος ορισμένα θεμελιώδη δεδομένα των ΗΠΑ αλλά και των υπόλοιπων κορυφαίων οικονομιών  το 2007 και σήμερα θα διαπιστώσει ότι σήμερα η κατάσταση της οικονομίας είναι πολύ χειρότερη.

Υπάρχουν, βέβαια, και ορισμένοι δείκτες που εμφανίζουν καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με το που βρίσκονταν τον Σεπτέμβριο 2007, όπως για παράδειγμα ορισμένοι δείκτες PMI (εκτός μεταποίησης) αλλά και η αγορά εργασίας των ΗΠΑ.
Εξετάζοντας όλα αυτά τα δεδομένα η Morgan Stanley επαναλαμβάνει την εκτίμησή της ότι μία μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed δεν πρόκειται να ταράξει και πολύ τα νερά της αμερικανικής οικονομίας.
Όμως υπάρχει και μία άλλη σύγκριση που καλό θα ήταν να αποκαλυφθεί.
Τον Οκτώβριο του 2007 ο δείκτης S&P 500 είχε φθάσει σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.
Είναι πολύ δύσκολο αυτό το ρεκόρ να ισοφαριστεί, καθώς την τρέχουσα περίοδο δεν υπάρχει σε εξέλιξη το γενναιόδωρο QE.
Δεύτερον τον Δεκέμβριο του 2007, δηλαδή τρεις μήνες μετά από τη μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ξέσπασε η ύφεση στις ΗΠΑ.
Τρίτον αφού πρώτα έφθασε στο ιστορικό υψηλό, ο S&P 500 κυριολεκτικά κατέρρευσε, υποχωρώντας έως τον Μάρτιο του 2009 κατά 60%.
Ίσως όλα τα παραπάνω να είναι συμπτώσεις, αλλά σίγουρα οι επενδυτές θα πρέπει να τις γνωρίζουν…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης