Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Στο 20% η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ εντός του επόμενου 12μηνου

Morgan Stanley: Στο 20% η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ εντός του επόμενου 12μηνου
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας μπορεί να πλήξει ακόμη περισσότερο την αμερικανική οικονομία, εκτιμά η Morgan Stanley
Κανείς δεν θα πρέπει να θεωρεί απίθανη μία ύφεση στην αμερικανική οικονομία εντός του επόμενου 12μηνου, καθώς η μείωση του βασικού επιτοκίου ίσως ήρθε αρκετά αργά, όπως υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley.
«Αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ είναι σχετικά μικρές, αλλά κανείς δεν μπορεί να την αποκλείσει», τονίζει η Ellen Zentner, προσφέροντας, παράλληλα, συμβουλές στους επενδυτές για το πώς θα πρέπει να χειριστούν αυτήν την κατάσταση.
Όπως αναφέρει η οικονομολόγος του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μπορεί να οδηγήσει τόσο σε σωρεία απολύσεων όσο και σε μείωση της κατανάλωσης, με την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ το επόμενο 12μηνο να είναι, αυτή τη στιγμή, στο 20%.
«Εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, βάσει του δικού μας οικονομικού μοντέλου θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες και παράπλευρες απώλειες από την αύξηση των δασμών», τονίζει η Zentner.
Ένα «επιθετικό σοκ» θα μπορούσε να οδηγήσει την ανάπτυξη από το 2,2% που εκτιμάται ότι θα φθάσει το 2019 στο -0,1% το 2020, σαφώς μία ήπια ύφεση, αλλά σίγουρα όχι αμελητέα.
Μία τέτοια εξέλιξη σαφώς θα αποτελέσει πλήγμα για τις μετοχές, με τους επονομαζόμενους αμυντικούς κλάδους (υπηρεσίες υγείας, κλάδος σταθερών καταναλωτικών αγαθών, αυτοκίνητα, hardware) να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.
Επίσης οι επενδυτές καλό θα ήταν να αποφύγουν τοποθετήσεις σε κυκλικές μετοχές, ομόλογα υψηλών αποδόσεων, αν και σε περιόδους ύφεσης εν γένει οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, ακολουθούν καλύτερη πορεία από αυτήν των μετοχών.
Προσθέτει ακόμη ότι «δεδομένου ότι οι οικονομικές αναταράξεις δεν προαναγγέλλονται, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι πριν φθάσουν και να έχουν προσαρμόσει ανάλογα και τις τοποθετήσεις τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης