Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Η τύχη των αγορών βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών - Πιθανότερο σενάριο να υπάρξει μία ελαφρά διόρθωση μέχρι Κεντρικές Τράπεζες και κυβερνήσεις να αναλάβουν υπεύθυνη και ενιαία στάση

tags :
Pimco: Η τύχη των αγορών βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών - Πιθανότερο σενάριο να υπάρξει μία ελαφρά διόρθωση μέχρι Κεντρικές Τράπεζες και κυβερνήσεις να αναλάβουν υπεύθυνη και ενιαία στάση
Επί τέσσερις εβδομάδες στις καθημερινές διακυμάνσεις ο δείκτης Dow Jones  της Wall Street καταγράφει ένα "τόξο" διακύμανσης πάνω από 100 μονάδες, με τους επενδυτές να αποτυπώνουν τις ανησυχίες τους και τη νευρικότητα στα  ταμπλό, τα οποία παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα. Η εικόνα των δεικτών  μετά από ένα "δυνατό" τρίμηνο, εγείρουν νέα ερωτηματικά για την πορεία των αγορών, ενώ περισσότερο πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει μία ελαφρά διόρθωση  το επόμενο διάστημα, αναφέρει σε άρθρο του ο επικεφαλής της Pimco, Mohamed  El-Erian.
Μελετώντας τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αγορές, βλέπουμε ότι οι  περισσότερες απαντήσεις βρίσκονται στη διαφορετική αντιμετώπιση των  προβλημάτων των πολιτικών στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Μάλιστα, οι αγορές αποτιμούν τις αξίες σύμφωνα με την πορεία των θεμελιωδών, τα οποία σε περιβάλλον διαφαινόμενης ύφεσης δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Η μεταβλητότητα των αγορών οφείλεται επίσης και στα αντιφατικά μηνύματα που δείχνουν οι πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Δίνοντας χρόνο (και ελπίδα) για την ανάκαμψη των οικονομικών και χρηματοοικονομικών θεμελιωδών, λαμβάνεται ως μήνυμα ότι η οικονομία τελικά είναι θετική η στήριξη των κεντρικών τραπεζών ή η οικονομία βρίσκεται σε σημείο που θα πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός.
Σ΄αυτό το σημείο θα πρέπει να προστεθεί και η διφορούμενη εικόνα που  δείχνουν από τη μία τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων και από την άλλη τα μακροοικονομικά αποτελέσματα. Οι εταιρείες φαίνονται ότι βρίσκονται σε διαδικασία ισχυρής ανάκαμψης, ωστόσο τα μακρο στοιχεία των οικονομιών δεν είναι σε θέση να στηρίξουν ότι η κερδοφορία των εταιρειών μπορεί να διασφαλιστεί.
Τα σημάδια που δείχνουν ότι έρχεται ένα outlook γεμάτο προκλήσεις είναι πολύ περισσότερα, αναφέρει ο El-Erian. Σ' αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και την άνοδο του κόστους δανεισμού στις ήδη αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, θέτοντας νέα εμπόδια στην διαχείριση της κρίσης χρέους.
Ο El-Erian καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση των αγορών παραμένει άκρως εξαρτημένη από τις αποφάσεις των πολιτικών. Το πιθανότερο σενάριο είναι να μην καταφέρουν να πάρουν άμεσα αποφάσεις που να στηρίξουν την άνοδο των αγορών, οδηγώντας σε μία δυσάρεστη για όλους πραγματικότητα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης