Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Επιδεινώνεται η δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ – «Εκτόξευση» στο δημόσιο χρέος

tags :
Scope: Επιδεινώνεται η δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ – «Εκτόξευση» στο δημόσιο χρέος
Επιδεινώνεται η δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ, σχολιάζει η Scope
Η επικείμενη αναγκαία νέα αύξηση των ανώτατου ορίου χρέους (ceiling) των Ηνωμένων Πολιτειών (ΑΑ, σταθερό outlook) αποδεικνύει τη συνεχόμενη επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης και το θολό πολιτικό τοπίο, σχολιάζει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Από την επόμενη εβδομάδα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών τεχνικά δεν θα έχει πλέον την δυνατότητα να δανειστεί χρήματα για τη χρηματοδότηση του τεράστιου ελλείμματος της χώρας.
Η τελευταία διορία είναι σήμερα (1/3), με ceiling στα 20,5 δισεκ. δολάρια, όταν το δημόσιο χρέος φθάνει τα 22 δισεκ. δολάρια, επισημαίνεται.
«Αναγνωρίζουμε ότι είναι πολύ πιθανό το Κογκρέσο να συμφωνήσει σε μια άλλη αναστολή ή αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους εν τέλει, με το υπουργείο Οικονομικών να χρησιμοποιεί έκτακτα μέτρα για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι.
Από το 1960, το Κογκρέσο ενήργησε 78 φορές για να αυξήσει μόνιμα ή να αναθεωρήσει προσωρινά το ceiling -49 φορές υπό Ρεπουμπλικανικούς Προέδρους και 29 φορές υπό Δημοκρατικούς.
Δύο κρίσιμα ζητήματα ξεχωρίζουν για τις Ηνωμένες Πολιτείες:
Πρώτον, ακόμη και αν ή όταν επιτευχθεί άλλη συμφωνία, το όριο χρέους είναι σαφώς ένα αναποτελεσματικό μέσο πολιτικής για τη διαφύλαξη των δημόσιων οικονομικών των ΗΠΑ.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε περιόδους πολώσεως όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συχνά προχωρούν σε κατάχρηση του ceiling για πολιτικούς σκοπούς.
Δεύτερον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει το ανώτατο όριο χρέους, δεδομένου του διεύρυνσης του ελλείμματος της χώρας», σχολιάζεται.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να αυξηθεί στο 4,2% του ΑΕΠ το 2019, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, εν μέρει λόγω της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής της τρέχουσας κυβέρνησης.
Αν δεν υπάρξει σημαντική αλλαγή στην πολιτική κατεύθυνση, το έλλειμμα προβλέπεται να διευρυνθεί περαιτέρω στο 4,6% του ΑΕΠ έως το 2023, ενώ οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ αναμένουν το έλλειμμα να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο 4,8% για την περίοδο 2019-2023.
Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί από 106% του ΑΕΠ το 2018 σε 120% έως το 2023. Η Scope αναγνωρίζει, βέβαια, τα πολλαπλά πλεονεκτήματα των ΗΠΑ, από το δολάριο έως τη διαφοροποιημένη, αναπτυσσόμενη οικονομία της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης