Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit negative το «shutdown» στις ΗΠΑ – Αμετάβλητη η πρόβλεψη για την ανάπτυξη

Moody’s: Credit negative το «shutdown» στις ΗΠΑ – Αμετάβλητη η πρόβλεψη για την ανάπτυξη
Credit negative το «shutdown» στις ΗΠΑ, εκτιμά η Moody’s
Αρνητικά για την πιστοληπτική ικανότητα (credit negative) των Ηνωμένων Πολιτειών αποτιμά τη μερική παύση λειτουργίας («shutdown») των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, η Moody’s Investor Service, χωρίς, ωστόσο, να μεταβάλει την εκτίμηση για την οικονομική ανάπτυξη το 2019.
Η Moody’s «βλέπει» την ανάπτυξη φέτος στο 2,3%.
Επισημαίνεται πως το shutdown ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας, καθώς διήρκησε 35 ημέρες, έως την 25η Ιανουαρίου 2019.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολογεί με την ανώτατη βαθμολογία «Aaa» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, με σταθερές προοπτικές (outlook).
Στην τελευταία της έκθεση για την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, η Moody's έκανε λόγο για εξαιρετική οικονομική ισχύ, υψηλή ισχύ των θεσμικών οργάνων και πολύ χαμηλή έκθεσή τους σε πιστωτικές κρίσεις, δεδομένου του κεντρικού ρόλου του δολαρίου Η.Π.Α. και της αμερικανικής αγοράς κρατικών ομολόγων, στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τα παραπάνω πλεονεκτήματα αντισταθμίζουν την χαμηλότερη -αν και ακόμα υψηλή- δημοσιονομική ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μεταξύ των προκλήσεων περιλαμβάνονται οι αυξημένες κρατικές δαπάνες, η γήρανση του πληθυσμού και οι υψηλότερες πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους.
«Κατά την τελευταία δεκαετία, τα σωρευτικά δημοσιονομικά ελλείμματα οδήγησαν το δημόσιο χρέος των Η.Π.Α. σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα παγκοσμίως και το υψηλότερο μεταξύ των κρατών με αξιολόγηση “Aaa”.
Ωστόσο, η δημοσιονομική ισχύς των Η.Π.Α. παραμένει υψηλή», σχολιάζει ο οίκος, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι η οικονομικής ισχύς των Η.Π.Α. ενδέχεται να υποχωρήσει δραματικά στο μέλλον.
Η Moody's θα εξετάσει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει το outlook ή ακόμη και την αξιολόγηση της χώρας, εάν δεν υπάρξουν τα επόμενα χρόνια πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις δημοσιονομικές προκλήσεις.
Ο οίκος αναμένει αύξηση του λόγου δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 30%, την επόμενη δεκαετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης