Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Risk event για την Ελλάδα οι πρόωρες εκλογές - Αμφίβολη η ανάκαμψη της οικονομίας

Morgan Stanley: Risk event για την Ελλάδα οι πρόωρες εκλογές - Αμφίβολη η ανάκαμψη της οικονομίας
Η οικονομία παρουσιάζει ενδείξεις ανάκαμψης, αλλά αυτό που είναι σημαντικό για τους επενδυτές είναι εάν αυτή η τάση είναι βιώσιμη, αναφέρει η Morgan Stanley
Στην κρίσιμη ψηφοφορία εμπιστοσύνης που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, αναφέρεται η Morgan Stanley, η οποία όμως θεωρεί ότι σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές το ρίσκο των επενδυτών ανεβαίνει (risk event).
Ειδικότερα, στη σημερινή, 14 Ιανουαρίου 2019, 3σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "A Key Confidence Vote" (Το κλειδί της ψήφου εμπιστοσύνης), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Morgan Stanley αναφέρεται στις εξελίξεις του σαββατοκύριακου στην Ελλάδα.
Οι ΑΝΕΛ, ο μικρός εταίρος του κυβερνώντος συνασπισμού, ανακοίνωσαν ότι θα αποσύρουν την υποστήριξη τους στην κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα καλέσει άμεσα για ψηφοφορία εμπιστοσύνης.
Όπως εκτιμά η Morgan Stanley, είναι πιθανόν η κυβέρνηση να περάσει αυτό το εμπόδιο, αλλά εάν χάσει, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν προς το παρόν τη δυνατότητα στροφής προς τις mainstream πολιτικές δυνάμεις.



Μια σημαντική δοκιμασία

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του πρωθυπουργού Τσίπρα, δεν έχει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, η οποία απαιτεί 151 βουλευτές.
Έτσι, είναι αβέβαιο ακόμη εάν η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να κερδίσει μια ψήφο εμπιστοσύνης.
Εάν χάσει μια τέτοια ψήφο, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν πρόωρες γενικές εκλογές, αυξάνοντας τους κινδύνους για την εφαρμογή της πολιτικής στο εγγύς μέλλον.
Επιπλέον, η μεταβλητότητα της αγοράς θα μπορούσε να αυξηθεί, σε μια στιγμή που η Ελλάδα δρομολογεί την επιστροφή της στις αγορές - αν και δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση, δεδομένης της μεγάλης ρευστότητας που διαθέτει.

Τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση πρόωρων εκλογών;

Πιθανές πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να θεωρηθούν από τις αγορές ως ένα νέο γεγονός κινδύνου (risk event).
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δεν υποδεικνύουν τη δυνατότητα σημαντικών κερδών από τα μη κυρίαρχα κόμματα.
Αντίθετα, δείχνουν ότι, αν υπάρξουν σύντομα εκλογές, η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, η οποία υποστηρίζει τις τρέχουσες πολιτικές, θα μπορούσε να κερδίσει με μεγάλο περιθώριο.
Δεδομένων των επίμονων ανησυχιών σχετικά με τη διατηρησιμότητα του χρέους και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική σύνεση και η τήρηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας είναι καίριας σημασίας για την Ελλάδα, τονίζει η Morgan Stanley.
Η οικονομία παρουσιάζει ενδείξεις ανάκαμψης, αλλά αυτό που είναι σημαντικό για τους επενδυτές είναι εάν αυτή η τάση είναι βιώσιμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης