Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gatestone Institute: Η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη, όσο προκαλεί την Ελλάδα

Gatestone Institute: Η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη, όσο προκαλεί την Ελλάδα
Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Ελλάδα είναι το μόνο ζήτημα που συμφωνεί ο Erdogan με την αντιπολίτευση
Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας είναι ο βασικός λόγος που θα πρέπει να απορριφθεί η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη και την υπόλοιπη Δύση.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση του Gatestone Institute, υπενθυμίζοντας ότι το μόνο θέμα στο μόνο θέμα στο οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan και η αντιπολίτευση του βρίσκονται σε «πλήρη συμφωνία» είναι η «πεποίθηση ότι τα ελληνικά νησιά καταλαμβάνουν το τουρκικό έδαφος και πρέπει να ανακτηθούν».
Η «επίμονη πολιτική της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παραβίαση των διεθνών κανόνων και κανονισμών» φάνηκε κα σε επιστολή της 14ης Νοεμβρίου προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres από τον Πόλυ Ιωάννου, τον αναπληρωτή μόνιμο εκπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ.
Καταδικάζοντας την Άγκυρα για τις επανειλημμένες παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, ο Ιωάννου έγραψε για την πολιτική της Τουρκίας:

"[αυτό] αποτελεί διαρκή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή σταθερότητα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, δημιουργεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία στην Κύπρο και εμποδίζει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη διεξαγωγή της Κυπριακής ειρηνευτικής διαδικασίας".

Της επιστολής ακολούθησαν εκθέσεις τον Αύγουστο σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στα βορειοανατολικά, τα κεντρικά και νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου Πελάγους και τέσσερις περιπτώσεις που η Τουρκία έσπασε τους αεροπορικούς κανόνες παραβιάζοντας την Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων Αθηνών (AFIR).
Τον Απρίλιο του 2017, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Omer Celik ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του ότι το Αγαθονήσι ήταν τουρκικό έδαφος.
Μια ημέρα νωρίτερα, ένας άλλος Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε ότι η Τουρκία "δεν θα επέτρεπε στην Ελλάδα να καθιερώσει καθεστώς "fait accompli" στις «αμφισβητούμενες» περιοχές του Αιγαίου.
Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός «παρουσίασε ένα σχέδιο για την κατοίκηση πολλών ακατοίκητων νησιών του ανατολικού Αιγαίου για να αποτρέψει τις τουρκικές αξιώσεις».

Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας:

"Οι ελληνοτουρκικές διαμάχες για την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου χρονολογούνται από το Νοέμβριο του 1973, όταν η τουρκική κυβέρνηση δημοσίευσε την απόφαση να χορηγήσει στην τουρκική εθνική εταιρεία πετρελαιοειδών άδεια να διεξάγει έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δυτικά των ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο.
Από τότε, οι επαναλαμβανόμενες τουρκικές προσπάθειες παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα έχουν γίνει μια σημαντική πηγή τριβών στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ακόμη και να τους φέρουν κοντά στον πόλεμο (1974, 1976, 1987)".

Αυτή η τριβή αυξήθηκε μόνο με την αυταρχική εξουσία του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, ιδιαίτερα αφού, όπως σημειώνει ο Uzay Bulut:

Υπάρχει ένα ζήτημα για το οποίο το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και η κύρια αντιπολίτευση της Τουρκίας, το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), συμφωνούν απόλυτα: Η πεποίθηση ότι τα ελληνικά νησιά καταλαμβάνουν το τουρκικό έδαφος και πρέπει να ανακτηθούν.
Τόσο ισχυρή είναι αυτή η αποφασιστικότητα που οι ηγέτες των δύο πλευρών απειλούν ανοιχτά να εισβάλουν στο Αιγαίο.
Η μόνη διένεξη σχετικά με το θέμα μεταξύ των δύο μερών είναι ποιος τελικά διαθέτει το θάρρος να πραγματοποιήσει την απειλή κατά της Ελλάδας.
Ενώ το CHP κατηγορεί το κόμμα AKP του Erdogan ότι θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καταλάβει τουρκικά εδάφη, το AKP προσβάλλει το CHP, το ιδρυτικό κόμμα της Τουρκίας, επειδή επέτρεψε στην Ελλάδα να πάρει τα νησιά μέσω της Συνθήκης του Λωζάννης του 1924,, και τη Συνθήκη του Παρισιού του 1947, η οποία αναγνώρισε τα νησιά του Αιγαίου ως ελληνική επικράτεια.
Πρόκειται για τουρκική πολιτική παρά το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ από το 1952.
Η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1981 - ένα καθεστώς το οποίο η Τουρκία έχει περάσει δεκαετίες και δεν έχει επιτύχει, κυρίως λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πρόσφατα, αξιωματούχοι της ΕΕ και της Τουρκίας συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες στις 30 Νοεμβρίου για να συζητήσουν μια συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol) και της Άγκυρας.
Μια τέτοια συμφωνία αποτελεί μία από τις 72 απαιτήσεις που θα πρέπει να καλύψει η Άγκυρα προκειμένου οι πολίτες της να μπορούν να ταξιδεύουν στη ζώνη Σένγκεν χωρίς βίζα.
Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας για την ελληνική κυριαρχία της ξηράς και της θάλασσας είναι επιπρόσθετοι λόγοι για να την αποτρέψουμε από την πλήρη αποδοχή της στην Ευρώπη και την υπόλοιπη Δύση, καταλήγει το Gatestone Institute.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης