Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ένας από τους λόγους για το sell-off στη Wall Street, «κρύβεται» στους ισολογισμούς της Fed

Ένας από τους λόγους για το sell-off στη Wall Street, «κρύβεται» στους ισολογισμούς της Fed
Η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής «πληγώνει» τη Wall Street
Η συρρίκνωση του ισολογισμού -εν μέσω και αύξησης των επιτοκίων- της Federal Reserve (Fed), που διογκώθηκε από τα μαζικά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που ακολούθησαν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αποτελεί έναν από τους σημαντικούς λόγους που οι χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης βιώνουν μία βίαιη διόρθωση τις τελευταίες εβδομάδες.
Τα παραπάνω υποστηρίζει ο Chris Hamilton, μέσω του econimica.blogspot.com.
Όπως σημειώνεται, από το περασμένο έτος που γνωστοποιήθηκε το πλάνο συρρίκνωσης του ισολογισμού (άνω των 4 τρισεκ. δολαρίων), τα περιουσιακά στοιχεία (καλυμμένα στεγαστικά δάνεια, κρατικά ομόλογα ΗΠΑ κλπ) των ΗΠΑ που διακρατεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχουν υποχωρήσει κατά 400 δισεκ. δολάρια.
Τους τελευταίους μήνες, το πρόγραμμα έχει εντατικοποιηθεί και μπει σε «αυτόματα πιλότο».
Αποτέλεσμα;
Η μεταβλητότητα στη Wall Street εκτοξεύθηκε.
Μάλιστα, το εκτιμώμενο ποσό που πρέπει να εξαλειφθεί για να επανέλθει ο ισολογισμός της Τράπεζας στα προ-QE επίπεδα, φθάνει τα 2 τρισεκ. δολάρια.
Οπότε, η περαιτέρω συνέχεια του προγράμματος μπορεί να επιφέρει κατάρρευση άνω του 50% στις αγορές, αναφέρει ο αρθρογράφος.
«Αν η Fed σταματήσει το πρόγραμμα και τη νομισματική σύσφιξη, από την άλλη πλευρά, ουσιαστικά θα παραδεχθεί ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια, είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή», καταλήγει.
Τα διαγράμματα:








www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης