Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Αυτοί είναι οι δέκα μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές το 2019

Morgan Stanley: Αυτοί είναι οι δέκα μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές το 2019
Τους μεγάλους κινδύνους του 2019 για τις αγορές, παραθέτει η Morgan Stanley
Τους δέκα σημαντικότερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αγορές το 2019, παραθέτουν οι αναλυτές της Morgan Stanley Wealth Management, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι ορισμένα σενάρια θεωρούνται ως «τρομακτικά αλλά απίθανο να συμβούν».
Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα αναφέρεται αρχικά σε μία ενδεχόμενη αύξηση των εμπορικών εντάσεων, ενώ ως δεύτερο κίνδυνο παρουσιάζει μία πιο «επιθετική» (από πλευράς νομισματικής πολιτικής) Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) -αποτέλεσμα, ενδεχομένως, μία αλλαγής στην ηγεσία της Τράπεζας.
Ο τρίτος κίνδυνος πηγάζει από τη Μέση Ανατολή και τις αναταράξεις που μπορεί να επιφέρει στην αγορά πετρελαίου, ενώ ο τέταρτος δεν αφορά παραδόξως τον λαϊκισμό στην ΕΕ, αλλά τις μαζικές εντάξεις κρατών σε αυτή.
Ο πέμπτος κίνδυνος σχετίζεται με μία κρίση του ίδιου του θεσμού της δημοκρατίας στις δυτικές κοινωνίες.
Επιπλέον, ιδιαίτερα αρνητικά θα επιδράσει στις παγκόσμιες αγορές η μειωμένη ρευστότητα στις αναδυόμενες οικονομίες, απόρροια της σύσφιξης στη νομισματική πολιτική από τη Federal Reserve.
Ο έβδομος κίνδυνος είναι ένα «σκληρό» Brexit (χωρίς συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου), ενώ ο όγδοος αφορά μία πολιτική κρίση στην Κίνα -και όχι την επιβράδυνση της οικονομίας.
Ο ένατος κίνδυνος έχει να κάνει με κυβερνο-επιθέσεις σε πολύ σημαντικές υποδομές.
Ο τελευταίος και πιο τρομακτικός κίνδυνος, αφορά ενδεχόμενες επιθέσεις με όπλα μαζικής καταστροφής!

«Οι αγορές έχουν έναν ασυνήθιστο τρόπο να εξετάζουν τον γεωπολιτικό κίνδυνο ενόψει ισχυρών οικονομικών και εταιρικών θεμελιωδών μεγεθών.
Η γεωπολιτική έχει περιστασιακά σημασία, ειδικά ενόψει της επιδείνωσης των θεμελιωδών οικονομικών στοιχείων», σχολιάζεται.
Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας αναφέρουν, επίσης, πως η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης σημαίνει ότι «οι επενδυτές ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με αγορές πιο ευάλωτες σε γεωπολιτικές αναταράξεις, από εκείνες του 2018».

Γιατί το 2019 θα είναι ένα σημαντικό σημείο-καμπής για τις διεθνείς αγορές

Ως σημείο – καμπής (turning point) χαρακτηρίζει το 2019 για τις διεθνείς αγορές ο Michael Wilson, επικεφαλής της μονάδας επενδύσεων σε αμερικανικές μετοχές της Morgan Stanley σε έκθεσή του.
Όπως αναφέρει, το σύνολο των αναλυτών του χρηματοπιστωτικού ομίλου προχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα στην έκδοση της έκθεσης για το τι περιμένεις τους επενδυτές εντός του 2019.
Για το 2019 η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι θα συμβούν τα ακόλουθα:

*Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αποδόσεις συγκλίνουν.
*Το αμερικανικό δολάριο κάνει μια οριστική κορυφή κύκλου.
*Οι μετοχές και τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών (EM) θα εμφανίσουν κέρδη καλύτερα των υπόλοιπων αγορών.
*Οι αμερικανικές μετοχές και οι υψηλές αποδόσεις δεν θα ακολουθήσουν και τόσο θετική πορεία.
*Σε επίπεδο μετοχών, αυτές αξίας θα έχουν καλύτερη πορεία από αυτές ανάπτυξης.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Morgan Stanley, σε πρόσφατη συνάντηση με πελάτες της τράπεζας στη Σιγκαπούρη κατά τη διάρκεια συνεδρίου, αυτό που διαπίστωσε είναι ότι οι επενδυτές εμφάνισαν σκεπτικισμό για ορισμένα θέματα, αν και εμφανίστηκαν αρκετά πεπεισμένοι ότι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών θα ακολουθήσουν θετική πορεία.
Παράλληλα, τα πρόσφατα σχόλια του επικεφαλής της Fed, J. Powell, δεν φαίνεται να αλλάζουν σημαντικά τις προοπτικές της Wall Street, με την Morgan Stanley να εκτιμά ότι ο S&P 500 θα κυμανθεί εντός του επόμενου έτους μεταξύ 2.650 και 2.825 μονάδων.

Διαβάστε: HSBC: Οι 10 μεγαλύτεροι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουν οι διεθνείς αγορές το 2019

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης