Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί δεν καλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Κύπρου; Τι σηματοδοτεί η αποχή του Rybolovlev από την κεφαλαιακή ενίσχυση; Η Κύπρου θα χρειαστεί επιπλέον 350-450 εκατ

tags :
 Γιατί δεν καλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Κύπρου; Τι σηματοδοτεί η αποχή του Rybolovlev από την κεφαλαιακή ενίσχυση; Η Κύπρου θα χρειαστεί επιπλέον 350-450 εκατ
(upd2)Το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας Κύπρου δεν πέτυχε με αντικειμενικά κριτήρια.

Δεν πέτυχε γιατί καλύφθηκε μόλις ο στόχος του 60% του 1 δις. Η τράπεζα κατάφερε μέσω της αύξησης κεφαλαίου να συγκεντρώσει 160 εκατ έναντι στόχου 397 εκατ δηλαδή κάλυψη 40% ενώ στο μετατρέψιμο αξιόγραφο συγκέντρωσε 434 εκατ έναντι στόχου 600 εκατ ή κάλυψη 72%.
Τα βασικά ερωτήματα είναι τρία
1)Γιατί δεν πέτυχαν  η αύξηση κεφαλαίου και το μετατρέψιμο αξιόγραφο;
2)Γιατί δεν συμμετείχε ο βασικός μέτοχος της τράπεζας Dmitry Rybolovlev, ο οποίος μέσω της εταιρείας του Οdella, κατέχει το 9,99% της τρ. Κύπρου;
3)Πόσα νέα κεφάλαια πρέπει να βρει η τράπεζα Κύπρου ώστε να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες;

Απάντηση πρώτου ερωτήματος

Η αύξηση κεφαλαίου και το μετατρέψιμο ομολογιακό υλοποιήθηκαν με ένα στόχο να συγκεντρωθεί 1 δις ευρώ ώστε να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.
Αν αξιολογήσει κανείς το γεγονός ότι σε αυτή την συγκυρία η Κύπρου συγκέντρωσε 597 εκατ από την αύξηση και το μετατρέψιμο αξιόγραφο κεφαλαίου είναι μεν θετική κίνηση αλλά δεν επαρκεί. Το να συγκεντρωθούν κοντά 600 εκατ είναι κάτι σημαντικό δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί αλλά θα συμφωνήσουν όλοι ότι δεν είναι επαρκεί.
Να ληφθεί υπόψη ότι η Κύπρου διενέργησε haircut 60% στα ελληνικά ομόλογα ενώ δεν αποκλείεται η απομείωση να καταλήξει στο 70% με 72%.
Το βασικό ερώτημα είναι γιατί δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της τράπεζας Κύπρου;
Οι βασικοί λόγοι σχετίζονται με πλειάδα παραμέτρων με κυριότερη την ανησυχία των επενδυτών ότι για την Κύπρου δεν θα είναι αυτή η τελευταία αύξηση κεφαλαίου.
Από τους 86.418 μετόχους συμμετείχαν κάτω από τους μισούς ενώ οι περισσότεροι  θεσμικοί επενδυτές απείχαν που ξεπερνούν τους 820.
Άρα η κριτική που είχε ασκηθεί ότι η Κύπρου έπρεπε να αναμένει την οριστικοποίηση των ζημιών και εν συνεχεία να προβεί σε ανακοινώσεις σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης ήταν ορθή.
Ένας άλλος λόγος ήταν ότι η Κύπρου δέχθηκε ισχυρό πόλεμο εκ των έσω.
Τελικά ορισμένα μέλη του ΔΣ της τράπεζας διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση ενός κλίματος καχυποψίας.
Φάκελοι επί φακέλων κινούνταν προς διάφορες κατευθύνσεις και μέλη του ΔΣ διαδραμάτισαν ρόλο σε αυτή την εικόνα που μετεξελίχτηκε σε κακή εικόνα.
Στοχοποίησαν τον Ανδρέα Ηλιάδη τον επικεφαλής της τράπεζας και η σύγκρουση απλά κορυφωνόταν στην περίοδο της αύξησης κεφαλαίου.
Η διοίκηση Ηλιάδη γνώριζε με ακρίβεια τις παρασκηνιακές κινήσεις των μελών του ΔΣ και τον πόλεμο που διενεργούσαν, πόλεμο φθοράς του Α. Ηλιάδη.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση δεν πέτυχε και για ένα ακόμη λόγο ο Α. Ηλιάδης είναι ένας ευέλικτος και ικανός manager που όμως επηρεάστηκε περισσότερο από ότι θα έπρεπε από τον Ορφανίδη της Κεντρικής Τράπεζας.
Στην προσπάθεια του ο Α. Ηλιάδης να αποφύγει την κρατικοποίηση της Κύπρου  δέχθηκε να υλοποιήσει γρήγορα αύξηση κεφαλαίου την ίδια ώρα που ο Ορφανίδης έπεφτε σε σωρεία λαθών και ατοπημάτων που θα στιγματίσουν για χρόνια την Κυπριακή Τραπεζική αγορά.
Κατά την άποψη πολλών  ο Ορφανίδης είναι από τους υπεύθυνους για το κεφαλαιακό αδιέξοδο των Κυπριακών τραπεζών.
Ο Ορφανίδης όμως αποχωρώντας από την διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας και για να μην φανεί ότι διακριτικά ωφελούσε την τράπεζα Κύπρου τώρα αποστασιοποιείται για να περάσει το μήνυμα ότι είναι ανεξάρτητος Κεντρικός Τραπεζίτης.
Τόσο ο Ορφανίδης όσο και στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου έχουν υποπέσει σε σοβαρότατα λάθη τα οποία ζημίωσαν καίρια το τραπεζικό σύστημα.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τα προβλήματα των Κυπριακών τραπεζών.

Απάντηση δεύτερου ερωτήματος

Η αποχή του Rybolovlev του Ρώσου επιχειρηματία με το πυκνογραμμένο ποινικό μητρώο από την αύξηση κεφαλαίου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Ο ρώσος επιχειρηματίας είχε ζητήσει από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να αυξήσει το ποσοστό του πάνω από 10% στην τράπεζα Κύπρου και η Κεντρική τράπεζα απέρριψε το αίτημα με το αιτιολογικό ότι είναι επιχειρηματίας και όχι θεσμικός.
Όμως οι σχέσεις του ρώσου επιχειρηματία και της διοίκησης της τράπεζας Κύπρου είχαν χαλάσει.
Γενικώς υπήρχε κόντρα που διάφοροι κύκλοι στην Κύπρο διέρρεαν εδώ και μήνες.
Η αποχή του ρώσου επιχειρηματία του βασικού μετόχου της τράπεζας με 9,99% ήταν ένα χτύπημα που αποδεικνύει κάτι.
Η Κύπρου – ίσως σε αυτό να μην ευθύνεται ο Α. Ηλιάδης – αποτελεί ένα σύμπλεγμα banking με το πολιτικοκοινωνικό σύστημα της Κύπρου.
Θέλουν να έχουν την τράπεζα τους χωρίς κανείς να τους ενοχλεί.
Ο  Rybolovlev όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να πετύχει τους στόχου του απλά δεν συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου.
Να ληφθεί υπόψη ότι ο Rybolovlev απέκτησε με 260 εκατ συνολικά το 9,99% αλλά δεν συμμετείχε στην αύξηση των 397 εκατ.
Εμφανίζει μια τεράστια υποαξία και προφανώς θα υποστεί dilution άρα ο Rybolovlev πιθανότατα θα αποχωρήσει από την Κύπρου.

Απάντηση τρίτου  ερωτήματος


Άπαξ και η αύξηση κεφαλαίου δεν καλύφθηκε όπως και το αξιόγραφο πόσα νέα κεφάλαια θα χρειαστεί η Κύπρου;
Θα χρειαστεί σημαντικά νέα κεφάλαια συν τοις άλλοις και γιατί θα αυξηθεί στο 70% με 72% η απομείωση από το χρέος έναντι εκτίμησης 60% της Κύπρου. Θα χρειαστεί 350 με 450 εκατ νέα κεφάλαια. Είναι πιθανό τα κεφάλαια αυτά να αντληθούν από τον ESM τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης.
Οι κυπριακές τράπεζες δεν αποκλείεται να προσφύγουν στον ESM.
Η διοίκηση της τράπεζας Κύπρου δηλώνει ότι μέχρι τις  18 Ιουνίου 2012 (60 εργάσιμες ημέρες από τις 19 Μαρτίου 2012) να προβεί σε άσκηση όλων ή μέρους των Δικαιωμάτων Προτίμησης που δεν ασκήθηκαν από τους Δικαιούχους τους και δεν καλύφθηκαν μέχρι τις 19 Μαρτίου 2012. H τυχόν διάθεση των αδιάθετων μετοχών θα γίνει κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου και θα μπορεί να γίνει στην ίδια ή υψηλότερη τιμή από την Τιμή Άσκησης των Νέων Μετοχών.
Παράλληλα, η Τράπεζα συνεχίζει την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης μέσω της κερδοφορίας της καθώς και με άλλες στοχευμένες ενέργειες συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής  διαχείρισης σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού καθώς και της ολοκλήρωσης της πώλησης της Τράπεζας Κύπρου Αυστραλίας Λτδ η οποία έχει συνεισφέρει €80 εκατ. περίπου στα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας.
Η ημερομηνία έκδοσης των νέων μετοχών από την Άσκηση Δικαιωμάτων Προτίμησης και από τις Αιτήσεις για Προεγγραφές είναι η 20η Μαρτίου 2012. Η ημερομηνία έκδοσης των Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Ομόλογων («ΥΜΟ») που θα προκύψουν από την ανταλλαγή ΜΑΕΚ είναι η 20η Μαρτίου 2012 και η ημερομηνία αποπληρωμής τους με νέες μετοχές η 27η Μαρτίου 2012. Οι σχετικές επιστολές παραχώρησης των νέων μετοχών που θα προκύψουν θα σταλούν στους μετόχους στις 29 Μαρτίου 2012.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 07:12

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης