Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Οι 5 λόγοι για τους οποίους θα επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit

Scope: Οι 5 λόγοι για τους οποίους θα επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit
Έκθεση της Scope ενόψει Brexit 
Τους πέντε λόγους για τους οποίους θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου (ΑΑ, αρνητικό outlook) και Βρυξελλών για το Brexit, παραθέτει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Όπως αναφέρει ο ευρωπαϊκός οίκος, εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, με τελευταίο μείζον εμπόδιο την Ιρλανδία, τα δύο πιο πιθανά σενάρια είναι:
i) "Brexit-in-name-only" με συμφωνηθείσα συμφωνία "διαζυγίου"
ii) συμφωνία για την επέκταση των συνομιλιών του άρθρου 50.

Ο οίκος επικαλείται τα παρακάτω:

1. Ο σημαντικός και ασύμμετρος οικονομικός αντίκτυπος μίας ενδεχόμενης μη συμφωνίας, για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι εκτιμήσεις από το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για αντίκτυπο σε 5% -10,3% του ΑΕΠ στην εγχώρια οικονομία, σε ορίζοντα 15ετίας -σε σύγκριση με το status quo. Ο Wen Chen, του Πανεπιστημίου Groningen, υπολογίζει το αντίστοιχο ποσοστό σε 10%-17%, έναντι μόλις 2,6% για την ΕΕ.

2. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί επαρκείς προετοιμασίες, πέντε μήνες πριν τη λήξη των συνομιλιών.
Ακόμη και η εντατικοποίηση των προετοιμασιών για ένα «σκληρό» Brexit, ή η διάθεση των σχετικών εκτιμηθέντων κεφαλαίων 3 δισεκ. λιρών (0,1% του ΑΕΠ) στον βρετανικό προϋπολογισμό, δεν επαρκούν.
Πρέπει να υπάρξει πλαίσιο για τις επιχειρήσεις στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων των βασικών κλάδων της αυτοκινητοβιομηχανίας και του λιανικού, όπως και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το νομικό καθεστώς των πολιτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

3. Η ανεπαρκής κοινοβουλευτική στήριξη στο Ηνωμένο Βασίλειο για μια έξοδο χωρίς συμφωνία, παράλληλα με μια παρόμοια τάση στην κοινωνία.

4. Μια μη-συμφωνία θέτει σε κίνδυνο τα ανοικτά σύνορα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ιρλανδίας και θα αυξήσει τα ζητήματα σχετικά με το μέλλον της Σκωτίας στην Ένωση.

Μια μη-συμφωνία Brexit συνεπάγεται την εκ νέου επιβολή «σκληρών» ιρλανδικών συνόρων (καθώς και ενός σκληρού συνόρου μεταξύ Ισπανίας και Γιβραλτάρ).
5. Έχουν αποκλεισθεί τα αρχικά σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου να τεθούν γρήγορα οι όροι εμπορίας του ΠΟΕ σε ένα σενάριο χωρίς συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης